Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Rododendronowy ogród II. 14:20, 22 cze 2015

Do góry
Nie u wszystkich deszcz Bozenko u mnie od dawna latam z wężem .Powieje ,pokropi i po deszczu ,za to zimny ten wiatr jakiś. Byłam zmuszona wczoraj napalić w kominku bo mi mama umarzła .W starszym wieku chyba wszystkim jest zimno.Mam takiego samego niebieskiego bodziszka ,fakt pokłada się, ale go bardzo lubię ze względu na kwiatki Wkładam paliczek i podwiązuję choć się i tak przechyla to już nie leży na ziemi. Róże zaczęły dopiero kwitnienie ,ale nie ma szału jeszcze jak w ubiegłym roku .Jesienią muszę sporo ich przesadzic i zamienic na inne,nizsze, tak mi porosły ze zasłaniaja okna .Z wnętrza domu sciągam z nich mszyce Do soboty może moja rabata wypięknieje to wkleję zdjęcia. Ostrózki za to ogromne mam a lawenda marna Miskanty słabiuteńko rosną ,oj słabiutko bardzo. Za to rozplenice ,stipa i zebrinus to już ładne okazy .Nie mogę się doczekać do moich najładniejszych kwiatów, hortensji Póki co to moje najpiękniejsze kwiaty ,bezproblemowe , ogromne, zmieniające kolory .Potwierdzam Eden Rose to najpiękniejsza róża ,a ja z niej zrobiłam dziczkę nie wiem tylko jaka to dziczka. Pękło mi miejsce szczepienia przy przesadzeniu i po rózy . Klasztorna tez mi się nie podoba, pójdzie pod płot bo kolos z niej i ma nietrwałe kwiaty, tylko zapach ma piękny.
Ogród na glinie 13:38, 22 cze 2015

Do góry
bleebla napisał(a)
A próbowałaś tego wywaru z czosnkowego na mszyce? Jestem strasznie ciekawa czy działa.

Widzę, że znalazłaś variegata. A tą brązową też udało Ci się zdobyć?

kurcze, tyle rzeczy na głowie, że tego wywaru w czosnku nie zrobiłam
variegate mam, a turzycę bronzitę znalazłam 1 i podzieliłam, bo pozostałe też były albo po dzieleniu albo młodsze sadzonki i chudsze
jest akurat

tutaj trochę widać tą bronzitę
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4626-ogrod-na-glinie?page=401
jak podrośnie mam nadzieję się wyrówna, bo jedne ścinane były a inne nie

jest tam też stipa której nie widać
ale teraz już rośnie lepiej, odkąd wylądowała w gruncie
Mała Eleczka 13:21, 22 cze 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
te czosnki wyglądają jak ogrodowe duszki wspaniałe

niech no tylko stipa tegoroczna zacznie tam kwitnąć. Nie mogę się doczekać .
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 12:19, 22 cze 2015

Do góry
No i szybka zmiana, bo rano się okazało, że stipa mi tu zupełnie nie leży ......
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:11, 22 cze 2015

Do góry
Marzena stipa wygląda teraz jak wzburzone morze.
Chyba ryby musisz dodać
Bardzo mi się podoba ta inspiracja hi hi.

https://www.pinterest.com/pin/91972017361660588/
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:10, 22 cze 2015

Do góry
Piękne zdjęcia pokazujesz. Zjawiskowa zielona sciana i róże, ciekawe ile maja lat. Twoja stipa piekna, i zastanawiam się dlaczego jeszcze nie mam tej trawy, muszę to zmienić.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:00, 22 cze 2015

Do góry
muszę się odnieść choć zaliczyłam tylko 585 jak na razie ...

Madżenka przede wszystkim stworzyłas miejsce daleko poza "chelsea" nawet ... daleko "w sensie" (obezwładnia mnie to okrslenie ... nie wierzę, że sama użyłam ) ... zatem w sensie oni są w tyle ...

szalejąca wśród kulek i z panorama kulek (ten berberys ma kłaczki do obciachania denerwująco sterczą ) stipa musi być zmutowana albo pasiesz ją czymś tajemniczym bo wyjątkowo "roztyta" ... aspiryna to samo ..

róże ... cała jestem w sznitach po sobotnim podwiązywaniu dam - poczuły grawitację ... ale jak zyć bez róż ... muszę pedantycznie przeanalizować Twoje z nich kolaże bo wyglądają zjawiskowo w tandemach kolorystycznych ... nadal mnie złości mój James ... u mnie postanowił być "innom" różą ... daje mu rok ... dobrze, że choć pachnie
...

szałwia tworzy piękne kolorystyczne plamy ... Tytuskowi w nich do twarzy

i lawenda ... gdy nabyłam pierwsze sześciopaki wyczytałam na karteczce okreslenie "lawenda żywopłotowa" ... obśmiałam jak niegdyś carex (co w moim mniemaniu błędnie został okrzyknięty turzycą ... oj było się ignorantka ) ... ironizowałam iż lawenda nie może być "żywopłotowa" ... no bo jak ... po kilku latach stwierdzam ktoś wiedział co pisze ... moja viva minimalnie podcinana zaiste stanowi żywopłot ... tyle, ze pokładający się ciut ale jak prawie metrowe kłosy ? kwiaty ? (co ma lawenda? ) ... mają się nie pokładać ? ...

wciąż pieszczę w pamięci obrazki róż i ogrodu idealnego i lecę na 586 ...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:19, 21 cze 2015

Do góry
Caly ogrod idealny,stipa mnie zabila
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 23:07, 21 cze 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Ewelinko szałwia, róże i stipaNo pięknie wygladaja w swoim towarzystwie.Chyba też takie miejsce u siebie muszę stworzyć

Dziękuję, dziękuję, ja odgapiłam więc spokojnie powielaj
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:47, 21 cze 2015

Do góry
Ogródek idealny Tylko w Twoim ogrodzie stipa pony tail wygląda jak prawdziwy ogon kucyka, nigdzie indziej
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:44, 21 cze 2015

Do góry
Ewelinko szałwia, róże i stipaNo pięknie wygladaja w swoim towarzystwie.Chyba też takie miejsce u siebie muszę stworzyć
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:17, 21 cze 2015

Do góry
jolka, Gardener, dziękuję wam za odpowiedź. Już wiem, że to stipa. ładna nawet, taka delikatna. Ale ponoć jednoroczna. Zobaczymy. A macie ją w waszych ogrodach?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:09, 21 cze 2015

Do góry
Chciałabym mieć takie włosy jak ta stipa
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:00, 21 cze 2015

Do góry
Szałwia i przetacznik lubią patelnię i jakoś specjalnie nie przeszkadza im susza. U mnie na okropnej patelni przetacznik fioletowy omdlewał tylko, a już ten niski różowy wcale. Stipa nie wiem, ale jak teraz nie podlałam mojej kupionej jedynej w doniczce, to po przesuszeniu zaschły całkiem końcówki, w sumie to tak do połowy zaschła .
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:00, 21 cze 2015

Do góry
Ja mam słonecznie ol dej... stipa da radę, szałwia też... nie podlewam teraz. Jedynie w pierwszym roku po sadzeniu trochę wody dostawały. No... czasem się zlituję i szałwię nawodnię ale tylko w czasie megaaa upałów.

PS.
Patelnia to u mnie jest przy południowej elewacji domu. Mam tam jedna rabatkę i tam jednak podlewam roślinki.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:54, 21 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Graby wymiatają. Stipa wcale nie wyglądają na powykladane deszczem a cisy w gabionach miodzio.

Cisy czekają na cięcie ale to dopiero po ulopie. Wreszcie dorosły do gabionów, czekałam na to od 2011
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:46, 21 cze 2015

Do góry
Graby wymiatają. Stipa wcale nie wyglądają na powykladane deszczem a cisy w gabionach miodzio.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:37, 21 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Taaaa. . Zobilam 1/5
Tam gdzie nie bedzie kopane..

Czy szalwia,stipa i przetacznik na Pelnej calodniowej południowej patelni potrzebuje nawadniania czy raczej da sobie rade bez?

U mnie wszystkie wymienione na patelni bez nawadniania i żyją i reklamacji nie skladaly
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:35, 21 cze 2015

Do góry
Aga- moja też stipa duletnia grubaska fajna, a tu w donicy to tegoroczne chudizaszki i wątpię że przyzyją zimę w donicy.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:32, 21 cze 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
zakupy fajne, dobrze że kupiłaś - to zawsze przyspiesza robienie rabaty

Taaaa. . Zobilam 1/5
Tam gdzie nie bedzie kopane..

Czy szalwia,stipa i przetacznik na Pelnej calodniowej południowej patelni potrzebuje nawadniania czy raczej da sobie rade bez?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies