Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 08:44, 01 sie 2011

Do góry
Jak miło patrzeć na fotki, chwilo trwaj
Ogród coli 08:19, 01 sie 2011

Do góry
haika napisał(a)

Powiem, że ta hortensja tutaj już niepotrzebna

Wydawało mi się, że pisałam: przesadź ja na lewo w tę dziurę między tujami. Wiem, że nie oddasz
Hortensja będzie miała wielkie gałęzie i położy się na trzmielinkach.
Pomysł na długi i wąski ogród 08:17, 01 sie 2011

Do góry
Stare zdjęcia z Chelsea Flower Show (2004)
Dach z rozchodników

Pomysł na długi i wąski ogród 08:15, 01 sie 2011

Do góry
Tutaj w szparze w deskach posadziłam macierzanki i kostrzewę "niedźwiedzie futro"

W donicy świerki serbskie, trawy i turzycę i kolorowe wrzośce.
We wrzoścach krokusy.

Pomysł na długi i wąski ogród 08:12, 01 sie 2011

Do góry
Dąbrówka i skalniece - ładnie. Z tego duetu najlepiej sprawdzi się dąbrówka (chociaż musze napisać, że może mieć problem z mączniakiem). Niektóre rośliny skalne mają to dosiebie, że nie będą rosły ciągle w tym samym miejscu, Czasem skalnica w środku kępy wyginie, zaniknie, zbrązowieje. Ładna jest gdy kwitnie, potem musisz poskubac poobcinać jej przekwitniete kwiatki. Zagęści się i ładnie pokryje kępę. Ale do czasu, Jak się zestarzeje, będą łaty, trzeba to wymienić.

Można by było użyć kilku odmian dąbrówek (dwie: jedna różowa "Burgundy Glow", a druga "Atropurpurea") i do tego różnej maści macierzanki zielone i żółte listki, do tego może kostrzewa sina dla urozmaicenia koloru. Rojniki o mocnych barwach, czy rozchodnik kaukaski Sedum spurium "Fuldaglut" o purpurowych pędach, albo jakiś inny (rozchodnik naskalny "Lidakense").

Ja bym skalnice odradzała. Miałam je na zielonym dachu i szybko wymieniłam na rozchodniki.

m.m.m - mój misz-masz. 07:59, 01 sie 2011

Do góry
Ten drugi mieczyk wygląda jak storczyk
O....! 07:58, 01 sie 2011

Do góry
Marzenko. fajnie że pomyślałaś wcześniej o kompoście. Dzięki niemu będziesz mogła za darmo zasilać dołki do sadzenia roślin i ściółkować im korzenie.
Bardzo ładna budleja, taki nasycony kolorek.
ogrodoweimpresjejolki 07:54, 01 sie 2011

Do góry
Odnośnie okrywania hortensji.
Powiem tak - wszystko zależy od rejonu, czy cieplejszy czy zimny. No i pogody generalnie.

Ja swoje okrywałam tak:

- okręcona włókniną białą kilka razy, związana na dole
- kopczyk z kory na korzenie
- mata słomiana z wierzchu

Wiosną zdejmowanie było takie:
- najpierw słoma a włóknina zostaje
- potem włóknina na pocz. maja czy końcem kwietnia
- rozgarnięcie kopczyka jednocześnie

No i efekt był taki, że przyszła zimna Zoska i po pąkach kwiatowych. No i wykarczowałam po kilku latach takich eksperymentów hortensję ogrodową na korzyść drzewiastej a teraz bukietowej "Limelight". Są niezawodne.

Pod przykryciem wiosną te młode przyrosty są bardzo delikatne. Zbyt wczesne ich odkrycie grozi oczywiście utratą pąków na dany sezon
Nasadzenia przed domem 07:46, 01 sie 2011

Do góry
Limka napisał(a)
Bardzo proszę o ustosunkowanie się

Ta druga wersja lepsza jest.

Rabata 1 i 2.
Trzmielinki raczej nie tak na brzegu, Obwódka z bukszpanu wg mnie powinna być z obu stron, żeby spójność kompozycji zachować. Obwódkę odsunąć od krawędzi rabaty przynajmniej o 20-30 cm. Trzmielinka jest dość niska, raczej w okno nie wejdzie, Pod trzmielinką możesz posadzić albo całą połać pachysandry albo żurawki.

Rabata 4 i 5

Wg mnie różaneczników jest za mało. MIłorzęby fajnie, one są ładne, ja też mam. Ale na środku trzeba większe Rh a przed nimi mniejsze
R.4. Rh w prawo do dołu i co najmniej trzy mniejsze po łuku oddalone od Ilexu.

R.3.
te 3 RH posadź wzdłuż płotu i też po łuku kilka sztuk dodaj i podsadź pachysandrą. A te kule można żwirkiem wysypać.
Jako drzewo lepsza będzie wiśnia "Umbraculifera" bo ma regularny pokrój bardziej pasujący do kol i tej kostki, co ją planujesz.
Nasadzenia przed domem 07:35, 01 sie 2011

Do góry
Limka napisał(a)
Nie ma takiego przewodnika, ma chyba 3 przewodniki :-/ Ma zupełnie inny pokrój Nic, żaden przewodnik nie był złamany czy uszczykiwany. Wcale ten cyprysik nie był cięty. A ten który przymarzł podobnie wygląda do tego który Pani pokazała.
A miał mi się podobać ...

Tutaj coś się stało bo on wyraźnie nie ma środka. Wg mnie powinnać lekko związać te dwa skrajne, żeby go ogranąć do środką i wtedy któraś gałązka musi przejąć rolę przewodnika. Taki nie będzie miała żadnej formy. Chyba że skrócić mu wszystkie gałęzie, nadać symetryczny pokrój, ale bedzie bardziej "baryłkowaty"
Ogród - początek 07:30, 01 sie 2011

Do góry
Dominiko, witaj na Ogrodowisku

Bardzo ładnie się zaczyna, a nawet widać, że jesteś kreatywna i lubisz chyba zmiany, jak my wszyscy.
Ja ze swojej strony doradziłabym przesunąc magnolię w prawo, na tło ściany, żeby nie zasłaniała okna. Będzie lekko wchodziła, zaglądała do okna, ale nie powinna zasłaniać widoku na furtkę.

Co do tui, jeśli myslisz o niższych iglakach to ładny jest Platycladus orientalis "Aurea Nana" o stożkowycm wzroście i złocistych galązkach.
Jak pozbyć się trawnika 01:13, 01 sie 2011

Do góry
Bogda o herbicydzie selektywnym zrobiłam nowy wątek tutaj
Jak pozbyć się trawnika 00:57, 01 sie 2011

Do góry
Sieję też, ale mam takie szczęście że zawsze ulewa pójdzie i potem trawka rowkami wschodzi i na rabatach wyłazi. A tyle sie narównaliśmy, nawałowaliśmy itd w kólko. A poza tym zawsze jakieś chwaściory wyjdą bo są nasiona w glebie.
Wolę jednak rolkę.
O....! 00:48, 01 sie 2011

Do góry
Marzenko, zacznij od kompostu, to jedyne lekarstwo na mało urodzajną glebę.
Poniżej instrukcja:
Kompost
O....! 00:46, 01 sie 2011

Do góry
O ! Witaj Marzenko. Już widzę, że będzie mi się podobać, wraca moda na ogrody w zgodzie z naturą.
No i widoki u Ciebie śliczne. Pokazuj więcej, co masz.
Jak pozbyć się trawnika 00:42, 01 sie 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
Boże, Danusiu-jak ja marzę o takim przygotowaniu pod trawnik!no PROFESJONALKA w pelnym tego slowa znaczeniu!zapraszam do mnie z tą super maszyną!!!!nigdy takiego nie będę mieć trawniczkaale innym zazdroszczę!

Bogda jeden dzień i zrobione, równo niwelatorkiem przerównane i tylko kłaść rolkę i idealny trawnik będzie.
Jak pozbyć się trawnika 00:39, 01 sie 2011

Do góry
Trawa między płytami tak się "ujmie", że nie ma mowy o wyciagnięciu tych płyt
Jak pozbyć się trawnika 00:37, 01 sie 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
Danusia, uwielbiam Twoje działania!!!a jak się kosi na tych ścieżkach kamiennych?

Kosi się idealnie, ponieważ cała tajemnica leży w takim położeniu płyt aby nic nie wystawało. Próbne pierwsze koszenie robimy my. Nie pamiętam aby coś zahaczyło. Używa się długiej listwy i przeciąga, aby widzieć czy coś nie wystaje
Jak pozbyć się trawnika 00:01, 01 sie 2011

Do góry
No tak już mam, lubię profesjonalne maszyny. Wyobraźcie sobie ręczno-nożną robotę na takiej powierzchni
A teraz efekt końcowy

Jak pozbyć się trawnika 23:50, 31 lip 2011

Do góry

Chwasty pod folią zgniją i dodatkowo użyźnią glebę. Nie wyjałowią.

Najlepiej byłoby przegryźć ten stary trawnik broną rotacyjną i potem glebogryzarką, żeby zniszczyć pozostałości po chwastach.
Jeśli masz tam piach, to nawieź kompostu lub przynajmniej jakiejś lepszej ziemi na wierzchnią warstwę.
Oczywiście jeśli chcesz założyć nowy trawnik.

Stary, brzydki trawnik

Likwidacja trawnika

Odkamienianie

Czysta ziemia wolna od chwastów i starego trawnika

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies