Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród - początek 10:19, 01 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dominiko, witaj na Ogrodowisku

Bardzo ładnie się zaczyna, a nawet widać, że jesteś kreatywna i lubisz chyba zmiany, jak my wszyscy.
Ja ze swojej strony doradziłabym przesunąc magnolię w prawo, na tło ściany, żeby nie zasłaniała okna. Będzie lekko wchodziła, zaglądała do okna, ale nie powinna zasłaniać widoku na furtkę.

Co do tui, jeśli myslisz o niższych iglakach to ładny jest Platycladus orientalis "Aurea Nana" o stożkowycm wzroście i złocistych galązkach.

Dziękuje za ciepłe przyjęcie.

Oto zdjęcia frontu z dzisiaj:
(ściana z oknem w tle ma szerokość 5,7m)

Może rzeczywiście należałoby przesunąć magnolię lekko w prawo ale boję się, że będzie wtedy na przeciągu - za rogiem domu zaczyna się "strefa wietrzna". Jeśli chodzi o widok na bramę wjazdową - jest całkiem z boku działki - (postaram się dzisiaj naszkicować cały układ działki) to magnolia nie zasłania i w przyszłości nie będzie zasłaniać widoku.

Wklejam jeszcze kilka zdjęć kwiatów w skrzyniach przed domem:
(w zeszłym roku ze skrzyń wylewały się krwisto czerwone pelargonie a w tym roku zaszalałam z kolorami, a co mi tam - raz się żyje!)

beczki:

Koszenie zbyt długiej trawy 10:06, 01 sie 2011

Do góry
Annka miała na myśli rabaty wsypowe, wycięte w trawniku i obsadzone roślinami. Wtedy mniej jest do koszenia, ale więcej do pielenia

Wolę pielić niż kosić
Michael my Garden 10:00, 01 sie 2011

Do góry
Michael napisał(a)
Danusiu ale w "psiej" części to niema żadnych kółeczek ?? chyba,że coś mi na ten temat nie wiadomo i coś przed chwilką działałaś w moim ogrodzie he he he
przyznaj się

Miałam na myśli zrobienie takich kółeczek "kantowych" wokół każdego iglaka

Jak rozmnożyć cisy 09:20, 01 sie 2011

Do góry
Jeśli chcemy rozmnożyć cisy we własnym zakresie, możemy to zrobić na dwa sposoby:

- przez siew

Dotyczy to egz. żeńskich, które wytwarzają owoce i nasiona. Owoce dojrzałe są czerwone.
Uwaga: wszystkie części cisa oprócz osnówki sa trujące!
Często pod takim drzewem już rosną malutkie siewki, trzeba je wykopać i przesadzić w dobrą ziemię, dbać, podlewać. Takie rośliny często różnią się od siebie, bo siewki nie powtarzają cech rośliny matecznej. Wiesia nazbierała w tym roku całym ogrodzie i posadziła w lepsze miejsca i ma już całkiem spore. Ja także w tym roku pod bukiem znalazłam dwie siewki cisa, bo obok jest mały ekranik.
Szukaj siewek w okolicy cisów.

Moja rada: rozejrzyj się gdzie jest owocujący cis i jak spadną owocki, pozbieraj je i wysiej.

- przez sadzonkowanie

Sadzonki pobieramy późną jesienią po pierwszych przymrozkach i traktujemy ukorzeniaczem. Bardzo długo się ukorzeniają (koło 6 m-cy) i dość trudno. Duży procent się nie ukorzenia.
Inni specjaliści jako termin ukorzeniania podają wiosnę (marzec-kwiecień) a tak naprawdę to nikt nie poda właściwego, bo dbają o tajemnicę produkcji. (tak myślę). Trzeba poeksperymentować

Sadzonki odrywamy (nie wycinamy) z piętką ( kawałkiem starego drewna z pędów półzdrewniałych ). Skracamy do około 1 cm. Podobno z piętką lepiej się ukorzeniają. Długość sadzonki około 10 cm. Obrywamy igły od dołu, maczamy w ukorzeniaczu, potem patyczkiem robimy otwór, aby ukorzeniacz nie starł się przy wciskaniu sadzonki w ziemię. Usiskamy i przykrywamy odwróconą butelką np. Łatwo będzie wietrzyć sadzonki. W jedną wiekszą doniczkę można wsadzić kilka sadzonek.

Jako podłoża możemy użyć torfu odkwaszonego zmieszanego z piaskiem. (3:1)

Mój pracownik kiedyś wszystko z cięcia konserwacyjnego rozmnażał, poza tym dawno temu pracował w takiej szkółce - żłobku małych roślin i tysiącami sadzili, robili sadzonki z iglastych. Z cisa bardzo słabo się przyjmują - bardzo nikły procent.
Jeśli nam się nie uda - kupmy małe sadzonki już ukorzenione.

Mój mały raj na ziemi :) 09:17, 01 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A co z tym koszeniem trawnika?

Danusiu, zapraszam do mnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:54, 01 sie 2011

Do góry
Mój naczelny ogrodnik wszystko z cięcia konserwacyjnego rozmnażał, poza tym kiedyś pracował w takiej szkółce-żłobku małych roślin i tysiącami sadzili, robili sadzonki z iglastych. Z cisa bardzo słabo się przyjmują- bardzo nikły procent.

Ale jest lepszy sposób, popatrz pod cisem z którego spadają owoce, zawsze gdzieś jakas siewka wzejdzie. Wiesia nazbierała w całym ogrodzie i posadziła w lepsze miejsca i ma już całkiem spore. Ja także w tym roku pod bukiem znalazłam dwie siewki cisa, bo obok jest mały ekranik.

Moja rada: rozejrzyj się gdzie jest owocujący cis i jak spadną owocki, pozbieraj je i wysiej.

Nie wiem tylko, czy one nie muszą przejść przez przwód pokarmowy ptaka No to już nici. Tylko czekac, że jakiś ptaszek ci zasieje cisy na działce. Szukaj siewek w okolicy cisów. Jak znajdziesz koniecznie daj znać. Ja poszukam u Babci Jasi.

Dokładne instrukcje zamieściłam w wątku Jak rozmnożyć cisa
Mój mały raj na ziemi :) 08:46, 01 sie 2011

Do góry
A co z tym koszeniem trawnika?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 08:45, 01 sie 2011

Do góry
Sebek dziś podobno wraca
Ciekawe... co najpierw napisze?
Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 08:44, 01 sie 2011

Do góry
Jak miło patrzeć na fotki, chwilo trwaj
Ogród coli 08:19, 01 sie 2011

Do góry
haika napisał(a)

Powiem, że ta hortensja tutaj już niepotrzebna

Wydawało mi się, że pisałam: przesadź ja na lewo w tę dziurę między tujami. Wiem, że nie oddasz
Hortensja będzie miała wielkie gałęzie i położy się na trzmielinkach.
Pomysł na długi i wąski ogród 08:17, 01 sie 2011

Do góry
Stare zdjęcia z Chelsea Flower Show (2004)
Dach z rozchodników

Pomysł na długi i wąski ogród 08:15, 01 sie 2011

Do góry
Tutaj w szparze w deskach posadziłam macierzanki i kostrzewę "niedźwiedzie futro"

W donicy świerki serbskie, trawy i turzycę i kolorowe wrzośce.
We wrzoścach krokusy.

Pomysł na długi i wąski ogród 08:12, 01 sie 2011

Do góry
Dąbrówka i skalniece - ładnie. Z tego duetu najlepiej sprawdzi się dąbrówka (chociaż musze napisać, że może mieć problem z mączniakiem). Niektóre rośliny skalne mają to dosiebie, że nie będą rosły ciągle w tym samym miejscu, Czasem skalnica w środku kępy wyginie, zaniknie, zbrązowieje. Ładna jest gdy kwitnie, potem musisz poskubac poobcinać jej przekwitniete kwiatki. Zagęści się i ładnie pokryje kępę. Ale do czasu, Jak się zestarzeje, będą łaty, trzeba to wymienić.

Można by było użyć kilku odmian dąbrówek (dwie: jedna różowa "Burgundy Glow", a druga "Atropurpurea") i do tego różnej maści macierzanki zielone i żółte listki, do tego może kostrzewa sina dla urozmaicenia koloru. Rojniki o mocnych barwach, czy rozchodnik kaukaski Sedum spurium "Fuldaglut" o purpurowych pędach, albo jakiś inny (rozchodnik naskalny "Lidakense").

Ja bym skalnice odradzała. Miałam je na zielonym dachu i szybko wymieniłam na rozchodniki.

m.m.m - mój misz-masz. 07:59, 01 sie 2011

Do góry
Ten drugi mieczyk wygląda jak storczyk
O....! 07:58, 01 sie 2011

Do góry
Marzenko. fajnie że pomyślałaś wcześniej o kompoście. Dzięki niemu będziesz mogła za darmo zasilać dołki do sadzenia roślin i ściółkować im korzenie.
Bardzo ładna budleja, taki nasycony kolorek.
ogrodoweimpresjejolki 07:54, 01 sie 2011

Do góry
Odnośnie okrywania hortensji.
Powiem tak - wszystko zależy od rejonu, czy cieplejszy czy zimny. No i pogody generalnie.

Ja swoje okrywałam tak:

- okręcona włókniną białą kilka razy, związana na dole
- kopczyk z kory na korzenie
- mata słomiana z wierzchu

Wiosną zdejmowanie było takie:
- najpierw słoma a włóknina zostaje
- potem włóknina na pocz. maja czy końcem kwietnia
- rozgarnięcie kopczyka jednocześnie

No i efekt był taki, że przyszła zimna Zoska i po pąkach kwiatowych. No i wykarczowałam po kilku latach takich eksperymentów hortensję ogrodową na korzyść drzewiastej a teraz bukietowej "Limelight". Są niezawodne.

Pod przykryciem wiosną te młode przyrosty są bardzo delikatne. Zbyt wczesne ich odkrycie grozi oczywiście utratą pąków na dany sezon
Nasadzenia przed domem 07:46, 01 sie 2011

Do góry
Limka napisał(a)
Bardzo proszę o ustosunkowanie się

Ta druga wersja lepsza jest.

Rabata 1 i 2.
Trzmielinki raczej nie tak na brzegu, Obwódka z bukszpanu wg mnie powinna być z obu stron, żeby spójność kompozycji zachować. Obwódkę odsunąć od krawędzi rabaty przynajmniej o 20-30 cm. Trzmielinka jest dość niska, raczej w okno nie wejdzie, Pod trzmielinką możesz posadzić albo całą połać pachysandry albo żurawki.

Rabata 4 i 5

Wg mnie różaneczników jest za mało. MIłorzęby fajnie, one są ładne, ja też mam. Ale na środku trzeba większe Rh a przed nimi mniejsze
R.4. Rh w prawo do dołu i co najmniej trzy mniejsze po łuku oddalone od Ilexu.

R.3.
te 3 RH posadź wzdłuż płotu i też po łuku kilka sztuk dodaj i podsadź pachysandrą. A te kule można żwirkiem wysypać.
Jako drzewo lepsza będzie wiśnia "Umbraculifera" bo ma regularny pokrój bardziej pasujący do kol i tej kostki, co ją planujesz.
Nasadzenia przed domem 07:35, 01 sie 2011

Do góry
Limka napisał(a)
Nie ma takiego przewodnika, ma chyba 3 przewodniki :-/ Ma zupełnie inny pokrój Nic, żaden przewodnik nie był złamany czy uszczykiwany. Wcale ten cyprysik nie był cięty. A ten który przymarzł podobnie wygląda do tego który Pani pokazała.
A miał mi się podobać ...

Tutaj coś się stało bo on wyraźnie nie ma środka. Wg mnie powinnać lekko związać te dwa skrajne, żeby go ogranąć do środką i wtedy któraś gałązka musi przejąć rolę przewodnika. Taki nie będzie miała żadnej formy. Chyba że skrócić mu wszystkie gałęzie, nadać symetryczny pokrój, ale bedzie bardziej "baryłkowaty"
Ogród - początek 07:30, 01 sie 2011

Do góry
Dominiko, witaj na Ogrodowisku

Bardzo ładnie się zaczyna, a nawet widać, że jesteś kreatywna i lubisz chyba zmiany, jak my wszyscy.
Ja ze swojej strony doradziłabym przesunąc magnolię w prawo, na tło ściany, żeby nie zasłaniała okna. Będzie lekko wchodziła, zaglądała do okna, ale nie powinna zasłaniać widoku na furtkę.

Co do tui, jeśli myslisz o niższych iglakach to ładny jest Platycladus orientalis "Aurea Nana" o stożkowycm wzroście i złocistych galązkach.
Jak pozbyć się trawnika 01:13, 01 sie 2011

Do góry
Bogda o herbicydzie selektywnym zrobiłam nowy wątek tutaj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies