Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Monic 14:04, 29 lip 2011

Mam tę kremowo - limonkową naparstnicę od trzech lat. Zachowuje się jak typowa bylina. Rośnie w coraz ładniejszą kępę, pięknie kwitnie, doskonale zimuje, jest bezobsługowa. Nie zauważyłam, żeby się rozsiewała, ale możliwe, że były siewki i wyplewiłam Szkoda, że jest znacznie niższa i ma mniejsze kwiaty od tych wysiewanych, ale i tak bardzo ładna W tym roku udało mi się dokupić jeszcze jedną w Leroy Merlin - było ich sporo i jeszcze tydzień temu widziałam sadzonki (niestety już po kwitnieniu), więc jak ktoś zainteresowany, to warto zerknąć do LM.
MagdaMisia 14:08, 29 lip 2011

Zerknę u nas, bo nie ukrywam, że taka biało-seledynowa nawet by mi się komponowała. Może przecenią
Lena 08:10, 01 sie 2011

Danusiu może jakieś nowe zdjęcia?
Mam prośbę,czy możesz napisać coś na temat szczepienia cisów,czy faktycznie tak trudno jest je rozmnożyć w amatorskich warunkach?
Próbę już podjęłam,odrywając szczepki z tzw.piętką,skróciłam też wierzchołek,potraktowałam ukorzeniaczem i do ziemi.
Mam nadzieję że chociaż jedna szczepka się przyjmie....
Co o tym sądzisz?
hanka_andrus 08:52, 01 sie 2011

mnie kiedyś się udało, i nawet taka mała sadzonka zakwitła i zaowocowała. Ale długo sie ukorzenia,trzeba jej dać spokój i nie podglądać.
Gardenarium 08:54, 01 sie 2011

Mój naczelny ogrodnik wszystko z cięcia konserwacyjnego rozmnażał, poza tym kiedyś pracował w takiej szkółce-żłobku małych roślin i tysiącami sadzili, robili sadzonki z iglastych. Z cisa bardzo słabo się przyjmują- bardzo nikły procent.

Ale jest lepszy sposób, popatrz pod cisem z którego spadają owoce, zawsze gdzieś jakas siewka wzejdzie. Wiesia nazbierała w całym ogrodzie i posadziła w lepsze miejsca i ma już całkiem spore. Ja także w tym roku pod bukiem znalazłam dwie siewki cisa, bo obok jest mały ekranik.

Moja rada: rozejrzyj się gdzie jest owocujący cis i jak spadną owocki, pozbieraj je i wysiej.

Nie wiem tylko, czy one nie muszą przejść przez przwód pokarmowy ptaka No to już nici. Tylko czekac, że jakiś ptaszek ci zasieje cisy na działce. Szukaj siewek w okolicy cisów. Jak znajdziesz koniecznie daj znać. Ja poszukam u Babci Jasi.

Dokładne instrukcje zamieściłam w wątku Jak rozmnożyć cisa

Instagram Ogrodowiska
Lena 09:14, 01 sie 2011

Tak , o tym sposobie też czytałam ale jeszcze siewek nie wyśledziłam
Zamówiłam tymczasem roczne sadzonki cisa i czekam na przesyłkę.Tylko 50 szt. bo więcej sprzedawca już nie miał.
Dziękuję za odpowiedz
ell 09:34, 01 sie 2011

dobra rada - sama też poszukam
Sebek 11:00, 01 sie 2011

Widzę, że u Ciebie Danusiu przepięknie kwitną hortensje - ale nic innego bym się nie spodziewał. Limelight powala swym urokiem
Gardenarium 11:06, 01 sie 2011

Witaj Sebciu u mnie w ogrodzie Tylko koszę bo ulewa za ulewą. mam nowe ostróżki i bukszpany do załatania tego wielkiego dziurawego co go pokazywałeś ale nie mam wcale nastroju na robienie zdjęć.
Może dziś się zgrabię

Instagram Ogrodowiska
myszorek 11:41, 01 sie 2011

ten brak nastroju to mam nadzieję, że tylko przez niedobory słońca i nadmiar wody.U mnie się ciut rozpogodziło, może u Ciebie już też słoneczko przyświeca? Ja niestety muszę w murach się dzisiaj kisić, ale liczę jak opętana, żeby coś zdążyc posiekać na zewnątrz. W przyszłym tygodniu wyjeżdzam-nie wiem co to będzie po powrocie, jeśli tego nie ogarnę jako tako przed wyjazdem.Znowu wszystkie chwasty sie nasieją, brrrr
"Ucha" do góry Danusiu