Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród 10:07, 15 paź 2012

Do góry
Do lasu poszłam oczywiście z aparatem. Grzybów uzbierałam trochę do tego parę zdjęć i wyprawa była udana.
A to "moja wieś" z dalszej perspektywy, tam mam moją działkę.

Tu rodzinka muchomorów, ukryta pod sosną.

Co z tego, że niejadalny, ale za to jaki piękny. Zasłużył na portret.

Natura potrafi najlepiej komponować kolory. Połączenie zieleni z fioletem.

Śliczny kwiatek w lesie, było ich bardzo dużo, nadawałby się do suszonych bukietów.

A zobaczcie co znalazłam w lesie, gniazdo dzikich pszczół. Było rozwalone, a one musiały go bardzo bronić. Bałam się podejść blisko z aparatem, ze zrozumiałych względów.

Walczę z ogrodem :) 09:57, 15 paź 2012

Do góry
Tak teraz można tylko kochać. Ale jakbyś widziała "ogród" 2 lata temu ...

Ściągnęliśmy nawierzchnię z 15 arów, nasypaliśmy przeszło 30 przyczep nowej ziemi, bronowaliśmy, mieszaliśmy, wyrównywaliśmy, grabiliśmt, wałowaliśmy (kilka razy) i dopiero sianie trawy. Jak sobie przypomnę ten okres - to była walka jak z żywiołem .
A teraz walczę ... o każdą minutę jaką uda mi się wygospodarować na pracę w ogrodzie,walka z moją niewiedzą, z brakiem pieniędzy tak potrzebnych za jego zagospodarowanie, walka z kretami, nornicami ... Nie mam czasu posiedzieć na tarasie i go kochać. Przynajmniej nie na tym etapie wykańczania domu i ogrodu .
Mój ogród 09:56, 15 paź 2012

Do góry
A teraz krótka relacja z pobytu na mojej działce. Jednym słowem było pięknie..
A tak wygląda winowajca klon - który brudzi, ale jest piękny zwłaszcza o tej porze roku. Na pewno u mnie zostanie.

Tak wyglądała moja działka o 8 rano w niedzielę. Światło było niesamowite, co uwieczniłam moim skromnym aparatem.Liście dzień wcześniej zostały wygrabione. Było porządnie - na krótko.
Widać tutaj zaczątek nowej rabaty, na lewo. W przyszłości chcemy postawić pergolę między szerszą a węższą częścią ogrodu.

Cynie niestety zmarzły, był ponoć przymrozek 3 stopniowy. Trudno. Poszły do kompostownika.

Za to bergenie nabrały jesiennych rumieńców.

Jesienny rozgardiasz.

ogrodoweimpresjejolki 09:55, 15 paź 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Jolu,czy ty aby na pewno pokazujesz pazdziernikowe zdjęcia?U mnie było - 5 stopni,zmroziło wszystko,z wielkim bólem serca obcinałam tak pieknie kwitnące begonie jeszcze poprzedniego wieczoru,a rano nic z nich nie zostało.

Małgosiu, niby nie duży ten nasz kraj, a różnice pogodowe ogromne czasami. Też już mentalnie jestem przygotowana, że nie znam dnia ani godziny, kiedy mróz zetnie jednoroczne. Ale póki co ...

Pąków na różach jeszcze sporo - mam nadzieję, że za kilka dni pokażą w pełni swą urodę

Ten tydzień mocno zajęty, więc na działkę czasu mało, a jeszcze z pogodą trzeba to zsynchronizować. No i ten coraz krótszy dzień

Wypieliłam kolejnych kilka rabat i "do czysta" i zastanawiam się czy mogę liście z drzew owocowych, które zgrabiam z trawnika, nagarnąć na rabaty kwiatowe jako "ocieplacz" ?
Jak myślicie będzie pożytek, czy kłopot?

Haniu, herbatka była, ale łóżeczko nie, bo wnuki u mnie spędzały niedzielne popołudnie. Było wesoło. Malowanie farbami pod pełna kontrolą, ale już lepienie z plasteliny umknęło czujnym oczom dziadków i właśnie jej zaschnięte okruszki wybieram z dywanu ....
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:55, 15 paź 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

[b]

Aga bardzo mi się podobają Twoje brzózki ....pięknie rozmieszczone ... tak na przemian ... CUDNIE !!!
W cieniu - zacieniona 09:53, 15 paź 2012

Do góry
...jesienny jeżyk...
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 09:45, 15 paź 2012

Do góry
Wspomnienie dnia wczorajszego
Ogród u stóp klasztoru 08:55, 15 paź 2012

Do góry
Alinko to dla Ciebie na dobry jesienny poranek
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:53, 15 paź 2012

Do góry
I widzimy co się z Grecją dzieje Nie zwariuję, po prostu szybko pracuję

Foty:

Nowa rozplenica:

I trawki - jakieś turzyce chyba, jakie??

Różyczki z nowymi trawkami:

Pampasowa i chryzantema jeszcze w przechowalni:

Nowe wrzosy (muszę dokupić kory):
Walczę z ogrodem :) 08:47, 15 paź 2012

Do góry
Trawska doszły:

Tutaj mój baron (ładnie wybarwiony ale coś końcówki mu ostatnio schną):

A tutaj efekt naszej sobotniej pracy:

Dwie śliwy,podwójna grusza, wiśnia, czereśnia, trzy jabłonie,porzeczka biała, czerwona i czarna, 10 szt. malin.

Pani "sprzedała" nam fajny patent na nornice (to metalowa siatka tynkarska):

malkul - umówiłam się na buki 20 października. Uparłam się, że mają byc bez liści.Więc następny weekend będzie jeszcze bardziej pracowity .
W niedzielę wyszorowałam taras i mąż go zaolejował.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:44, 15 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Irenka u mnie była dzielić potowra Pogoda była piękna. A zobaczcie jaki dres miała Irenka!!!

Dziewczyny, Wy nawet przy pracach polowych wyglądacie stylowo i elegancko
Irenko, dresik pierwsza klasa Ty w każdej sytuacji jesteś odpowiednio ubrana.
Buziaki i miłego tygodnia
Mój kawałek raju II 08:38, 15 paź 2012

Do góry
U nas też sikorki opanowały okolice, nawet w mieście ich pełno
Piękne !!!!!!

Pogaduchy skowronków 08:28, 15 paź 2012

Do góry
Jak by co? to pozdrawiam wszystkich.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 08:27, 15 paź 2012

Do góry
Witam. Dzięki za potpowiedzi, gdzie mogę szukać i podglądać fajne kompozycje. U ciebie też fajnie jest. Bardzo mi się podoba to zestawienie trawy z bukszpanami i ostrokrzewem (mam go w swojej liście zakupowej).

KasiaWB napisał(a)
Stożki bukszpanowe z miskantami Morning light, podsadzone ostrokrzewem Golden Gem, który narazie jest jednak mało żółty )

Nigdy nie mów nigdy 08:15, 15 paź 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

tu Grzesiu (Syn) z Kubusiem (Wnusio) na rowerach

zdjęcia ogródkowe będą w późniejszym terminie

No proszę, nie dziwię się, że żadne tam kwiatki nie były wam w głowie, tylko kociaki
A radość dzieci bezcenna, mój szkrabol kocha wszystkie zwierzaki, ostatnio próbował przemycić do domu ślimaka winniczka
Czy kotki zostają u was, czy idą do sąsiadki?
pozdrawiam gorąco

Tak, kwiatuchy tym razem przegrały z kociątkami
Kubuś ma tam raj, blisko nas jest gospodarstwo. Teraz tam są małe kaczuszki, kurczątka, króliczki i prosięta. A jeszcze małe kotki i "nasze", jak to mówi Kubuś
Ślimaka? Nieźle
Kotki są u nas, sąsiadka ma ich mlekiem wspomagać. Suchą karmę im zostawiliśmy.
Jutro jadę do Szczyrku na szkolenie, M mnie odwozi i wstąpi do Pszczyny zobaczyć co i jak
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 06:27, 15 paź 2012

Do góry
Pozdrowienia z Goczałkowic

Ogrodnik mimo woli 06:16, 15 paź 2012

Do góry

Aniu co to za trawka ,ta pod srebrną kulą ,i czy zimowała w ogrodzie ?
Ogród nad Rozlewiskiem 06:02, 15 paź 2012

Do góry
Na dzień dobry

Ogród nad Rozlewiskiem 05:58, 15 paź 2012

Do góry
Tradycyjnie, byliśmy także na kilkugodzinnej wycieczce rowerowej.
Jakość zdjęć jakaś kiepska, nie wiem, dlaczego.

Stare siedlisko, pięknie położone przy ścianie lasu. Opuszczone przez ludzi i nawet boćki już tam mieszkać nie chcą.

Dorodna grusza rośnie - a jakże! - na miedzy, strzegąc granicy pomiędzy paskami pól:

Żniwa kukurydziane Nie na nasiona, a na kiszonkę:

Na polach widać już jesień. Plony zebrane, skiby zaorane.

W drodze powrotnej znaleźliśmy piękną kanię:

Ogród nad Rozlewiskiem 05:45, 15 paź 2012

Do góry
Bez lilak dostał skarpetę z białoobrzeżonej hosty:

Pozostałe lilaki i młodziutka jarzębinka (na pierwszym planie) mu jej zazdroszczą

Poniższe zdjęcie hosty białoobrzeżonej zrobiłam dla Waski.
Wiecie, że mam w ogrodzie Waski własny Zakątek Tessowy?
Strasznie z tego własnego zakątka dumna jestem

Tych chwastów w trawniku już nie ma - opryskałam go herbicydem i już widać, że chwasty więdły już następnego dnia po zabiegu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies