Marzenko...kaca nie ma..... jako gospodarz musiałam trzymać fason do końca
Od rana latam na mopie....... po imprezce trza posprzątać... i wyrzucam zdechłe pomodory..... jutro wywóz śmieci.. A pogoda letnia, aż żal siedziec w pracy...
Dzięki Aniu za życzenia.... i wszystkim też dziękuję, którym nie pdziękowałam imiennie i indywidualnie
Zaczęłam pisać posta o 7 rano... a już prawie 11....... nawet posty piszę na raty.. w wolnym oddechu Za to kilka fotek z dzisaj.... jestem przerażona.. ryb w oku mam chyba ze 100...a 80 minimum...
Tu jedyne zdj. na których widać jeżówkę i obiedkę. To jest Hot Lava i ona jest z tych wyższych, ale Firebird już ledwo wystają z obiedki. Słabo widać, bo mieczyki w tle.
Anito, przyszłam zobaczyć spiżarnię. Narobiłam sobie smaka. Jest na wątku u Ciebe?
Droga Pszczółko, niestety nie mam żadnego zdjęcia spiżarni, nie przyszło mi to jeszcze do głowy, że ktoś będzie chciał to oglądać Widziałam u którejś z dziewczyn, (ale nie potrafię sobie przypomnieć u której),wspaniałą spiżarnię, taką z otwartymi półkami uginającymi się pod kolorowymi, smakowitymi słoiczkami. U mnie to po prostu pomieszczenie przy kuchni z zamkniętymi szafkami, w których przechowuję słoiki pełne różnych smakołyków
Jeśli kogoś to zainteresuje, to zwykle robię ogórki konserwowe, pikle, sałatkę szwedzką, grilowane bakłażany w oliwie, cukinię w pikantnej marynacie, powidła śliwkowe- 2 rodzaje, powidła mirabelkowe, dżem malinowy, zaprawiam też antonówki starte i przyprawione cynamonem, goździkami z dodatkiem brązowego cukru (na szarlotkę) oraz mrożę przeróżne owoce i zielone pietruszki, koperek, szczypiorek, szpinak itp. Robię też przeróżne kompoty oraz soki , bo obok mojego domu są dzikie opuszczone sady, więc nie pozwalam, aby te dary natury się zmarnowały. No i oczywiście nalewki z malin, pigwy, aronii, bzu czarnego. Jakby ktoś chciał przepisy, to proszę o podanie maila na priv
Posadziłam też derenia jadalnego, ale jeszcze mi nie owocował.
Ja może nie wyglądam na taką gosposię, ale uwielbiam dwie rzeczy: kuchnię i ogród. To są 2 moje królestwa
Moje przepisy na powidła oraz bułeczki i chlebek znajdziesz w kulinarnym.
Anitko.. tyle????
ja Cię błagam..
wstaw te wszystkie przepisy..
Tu jest połączenie rozplenicy z różą Fresia. A ja od razu zobaczyłam tu moją wymarzoną Queen of Sweden, musi być z tego piękna kompozycja! Te żółte były za mało wyraźne, ale i tak robiły wrazenie.
Zakochałam się w obiedkach. Wszystko bym w nich sadziła Na razie mam chęć na jeżówki połączone z obiedką. Nie ma żadnych przeciwwskazań? Nie umiem sobie jeszcze wyobrazić jak duże one rosną.
Bo u Kapiasów zdałam sobie sprawę jakie potwory wyrosną z rozplenic! Piękne potwory! A obiedka mało popularna jest, nie gdzie nie widziałam.
A tu jeszcze z serii Szefowa nakazała, więc trzeba , nie ma zmiłuj
O matko, nie może być, dkładnie tak jak szpadlem namazałam na trawniku.
Gosia no nie wierzę, że dałaś fizycznie radę to przekopać No widzisz jakie to ważne jest ??? Idealne linie i ogród brzytwa po prostu, Buziole i koniec kropka, idę przekopac swój ogród ...hehehe...żartowałam
no, no !
po prostu pieknie!, normalnie napatrzeć się nie mogę
Narodowa Kolekcja Żurawek znajduje się w Będzinie. Gabrysia Sąkol obiecała napisać dla nas artykuł w październiku. Zdjęcia mam z jej ogrodu i chyba też napisze taką relację. Była bardzo miło i ciekawie
To najładniejsza część rabaty półkola. Najładniejsza, bo najmniej wygryziony bukszpan
Trawnik dawno nie koszony i rabata się jeszcze kantów nie doczekała i niestety traci dużo uroku. Muszę zrobić zdj. zaraz po koszeniu. Cały ogród wtedy pięknieje.
Tu są carex M. z wiosny. Większość wiosennych tak wygląda, a każdą donicZkę dzieliłam na 2 części.
A tu dosadzane na przełomie czerwca/ lipca. Widać, że się męczą. Też dzieliłam.
Marto, fajnie że Ci się podobało i dzięki za pochwały.
Bożenko, Właśnie zależało mi aby pokazać wielkość miskanta a żona mi go zagłuszyła. W tym roku będzie wyglądał rewelacyjnie. Poczekaj Bożenko miesiąc, to to dopiero będą kolory. Tylko się boje że jak tyle nie było deszczu, to jesień może być mokra i nici z kolorków mogą być.
Na przywitanie poranne widoki.
No to w ramach ogrodowych poczynań chwalę się. Macie Wy mam i ja
NIe jest może doskonała ta kompozycja i nie ma może super ekstra doniczki ale,
kfiatuszki do kompozycji dostałam od juniora
Takie małe a tak cieszy
śliczna, zrobiła się nowa moda ogrodowiskowa Muszę sobie taką sprawić
To Noemi -Magda mnie zainspirowala, i juz myśle jak tu następną zrobić