Zakwitła Hortensja bukietowa Phantom.
H.Great Star Le Vasterival nadal kwitnie.
Nieco są do siebie podobne.
H.serrata Prezioza nabiera coraz ciemniejszych barw.
Ewa, tak, to jest kontynuacja rabatki, pprzy czym ulega ona zwężeniu z 230cm do 80cm. Za huśtawką są tylko Szmaragdy i przed nimi jałowce pośrednie. Między nimi wsadzę kiedyś albo trawy albo coś kwitnącego na biało (może ostróżki).
Dalej jest niewiele: oczar wirgilijski, którego właśnie chcę przesunąć pół metra do przodu, była magnolia ale "zeszła" na werticiliozę i jarząb szwedzki. Trzmielinki tam są tymczasowo.
Generalnie chcę przesunąć tego oczara bo na całej dlugości chcę kontynuować te szmaragdy, co najmniej za jarząbem. No i dalej myślałam także aby je puścić. Wersja z derniem Elegantissima tez mnie kusi ale jak pomyślę o okresie bezlistnym i tej siatce to brrrrr...(nie ma szans uporządkować tego czegoś coś ligustr wyczynia u sąsiada...i stanu tej przerdzewiałej siatki plus do tego skaczący na siatkę pies. Sąsiedzi mili ale schorowani....) chyba więc wolę zieloną ściankę. Myślałam też o tym, aby do jarzaba puścić nie szmaragdy ale coś innego, np. Aureospicatę a dalej znów Smaragdy tylko boję się przesadzić z ilością gatunków thujek (nba razie jest tylko Szmaragd i Yellow Ribbon).
Chyba, że pomieszać mimo wszystko, trochę Szmaragda a trochę derenia tylko może zielono-żółty żeby się tak nie ciął kolorystycznie - np. Spaetti. Nie umiem sobie tego wyobrazić mimo, że mwm w ogrodzie i derenia i Szmaragdy ale nie obok siebie i taki regularny pokrój Szmaragda z nbieregularnbym dereniem na waskim pasku jakoś mi intuicyjnie nie leży....
Szkoda, że u nas przy okazji dożynek nie ma sprzedaży roślin ozdobnych, właśnie dziś też były dożynki Twoje Basiu są urzekające, będą pięknie zdobiły ogród
Dzisiaj u nas z racji dożynkowego święta był wielki kiermasz. Pojechałam obejrzeć i oczywiście kilka 'drobiazgów' kupiłam.
Żurawki:
'Milan' - bardzo zachwalana