Szkoda, że u nas przy okazji dożynek nie ma sprzedaży roślin ozdobnych, właśnie dziś też były dożynki Twoje Basiu są urzekające, będą pięknie zdobiły ogród
Dzisiaj u nas z racji dożynkowego święta był wielki kiermasz. Pojechałam obejrzeć i oczywiście kilka 'drobiazgów' kupiłam.
Żurawki:
'Milan' - bardzo zachwalana
Jestem zauroczona tymi cyprysami golden wonder. Nie wiem co bym pod nimi podsadziła- coś kontrastowego? zielonego?- bukszpany plus trawki zwiewne takie jak u Danusi. Myśl ...myśl do 8 września
Proszę o pomoc.
Kupiłam różanecznik, nie zauważyłam na najniższych liścisch brązowych plamek. Teraz z dnia na dzień robi się ich coraz więcej i rozprzestrzeniają się coraz wyżej. Roślina jest w doniczce tak jak została kupiona, bo nie przygotowałam jej jeszcze gleby. Jest zadołowana bo się wywracała. Młode listki przy łodyżkach żółcieją jakby przysychały i wykręcają się.
Mnie to wygląda nie na grzynba tylko na niedobory i żelaza i potasu i boru może...żółknięcie i brązowe plamki.
Wg mnie to on musi być jak najszybciej wsadzony albo chociaż zadołowany i zasilony mimo wszystko....
Ozzi, przeanalizowałam wszystko na spokojnie i raczej chyba nie chcę tylu roślin. I dodawać dodatkowego koloru (niebieskawego) też nie chcę.
Wydaje mi się, ze citronelka przez ten swój kolorek tak "robi" tę rabatę wespół z limkami, że nie ma potrzeby dodawać innych roślin. Lepsze jest wrogiem dobrego
U Daniusi wypatrzyłam trawkę:
Molinia caerulea - trzęślica modra (ta cieniutka, wysoka, po lewej)
tu zmierzamy do najbardziej zaniedbanej części ogrodu
Hmmm....a mi ta część wydaje się jedną z najpiękniejszych...drzewo oczywiście jest niepowtarzalne ale ta "nieuregulowana harmonia" dookoła to już w ogóle....cudnie.
Piękna ta werbena Na drugim planie widać pannę-dziewannę
Werbenę tak naprawdę po raz pierwszy w życiu dostrzegłam na tegorocznej Zieleni. Była wkomponowana w tę piękną długą (naturalistyczną?) rabatę na stoisku u Szmitów.
Cudnie wyglądała...
Piękne masz kwiaty Aniu
Dzięki Tess werbena tak naprawdę pięknie wygląda w dużym skupieniu, u Szmitów jest tak piękna, że przyprawia o zawrót głowy, jak oglądałaś fotki ze spotkania to na pewno ją zauważyłaś