Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

ewa004 10:53, 19 paź 2012

Ale gdzie ? tam już nie ma miejsca chyba że koło tego cisa posadzić tak centralnie na środku z 3cz4 szt i będzie taka plama .
Zastanawiam się czy nie lepiej dodać tam takie cytrynowe żurawki
Nieszko ty tak pięknie komponujesz rośliny co byś ty dosadziła na ta rabatę ?

ewa004 10:54, 19 paź 2012

nieszka napisał(a)
Ja tam bym jeszcze może dosadziła takich samych żurawek jak je jeszcze dostaniesz i nie dodawał już żadnych nowych gatunków.
"dobrze jest, nie trza psuć"

Ale gdzie ? tam już nie ma miejsca chyba że koło tego cisa posadzić tak centralnie na środku z 3cz4 szt i będzie taka plama .
Zastanawiam się czy nie lepiej dodać tam takie cytrynowe żurawki
Nieszko ty tak pięknie komponujesz rośliny co byś ty dosadziła na ta rabatę ?

KasiaWB 11:07, 19 paź 2012

Cześć Ewa, przyszłam zobaczyć co kombinujesz miejsce grillowe zyskało przestrzeni pnącza na murze są super, niech Ci nie przyjdzie do głowy ich usuwać, można ewentualnie podcinać jak Danusia.
Myślę, że ten żywopłot, który wykopałaś to ligustr (lub jak kto woli liguster ).

A na tej nowej rabatce, to rh możesz sobie posadzić gdzieś z tyłu np. w prawym narożniku przed thują tylko też daleko od thuji. Czy Ty widziałaś rh naszej Bogdzi? jeden taki mogłby wypelnić całą tą rabatę trzeba uważać na wielkości roślin - jakie osiągnął za parę lat
Dobrze, że dosadziłaś thuje, od razu tak pełniej się zrobiło, chociaż jeszcze malutkie.
Napisz mi jeszcze o co chodzi z tym żywopłocikiem z bukszpanu tak w linii prostej w tym miejscu? tu ewidentnie brakuje czegoś na pniu idealna by była kulka cisowa na pniu, ale może żółta trzmielina? i z tego bukszpanu zrobić wokół tej piennej formy tzw. zawijaska? ale poprowadzić zawijaska tak by stanowił brzeg tej rabaty i zawijał wokół formy piennej.... tylko nie może to być duże drzewo oczywiście

takie coś jak np. Danusia zrobiła u Ani z zielonego wzgórza

Ale daj jeszcze zdjęcie tej rabaty ale robione od strony kostki... bo nie wiem jak to wygląda z tej drugiej strony. Bo rabatka musi atrakcyjnie wyglądać zarówno od strony ganku jak i od frontu
nieszka 11:46, 19 paź 2012

Ja bym te żurawki luzem tak jeszce dorzuciła obok tych już istniejących.

A co z tym miejscem pustym przed żyopłocikiem z bukszapnu? trawę tam w końcu będziesz chciała czy dalej rabatę jeszcze?
Bo jak rabatę jeszcze to możesz bukszpana dać jakby po przekątnej w fali jak sugeruje Kasia a przed nim żurawka cytrynowa
ewa004 11:48, 19 paź 2012

KasiaWB napisał(a)
Cześć Ewa, przyszłam zobaczyć co kombinujesz miejsce grillowe zyskało przestrzeni pnącza na murze są super, niech Ci nie przyjdzie do głowy ich usuwać, można ewentualnie podcinać jak Danusia.
Myślę, że ten żywopłot, który wykopałaś to ligustr (lub jak kto woli liguster ).

A na tej nowej rabatce, to rh możesz sobie posadzić gdzieś z tyłu np. w prawym narożniku przed thują tylko też daleko od thuji. Czy Ty widziałaś rh naszej Bogdzi? jeden taki mogłby wypelnić całą tą rabatę trzeba uważać na wielkości roślin - jakie osiągnął za parę lat
Dobrze, że dosadziłaś thuje, od razu tak pełniej się zrobiło, chociaż jeszcze malutkie.
Napisz mi jeszcze o co chodzi z tym żywopłocikiem z bukszpanu tak w linii prostej w tym miejscu? tu ewidentnie brakuje czegoś na pniu idealna by była kulka cisowa na pniu, ale może żółta trzmielina? i z tego bukszpanu zrobić wokół tej piennej formy tzw. zawijaska? ale poprowadzić zawijaska tak by stanowił brzeg tej rabaty i zawijał wokół formy piennej.... tylko nie może to być duże drzewo oczywiście

takie coś jak np. Danusia zrobiła u Ani z zielonego wzgórza

Ale daj jeszcze zdjęcie tej rabaty ale robione od strony kostki... bo nie wiem jak to wygląda z tej drugiej strony. Bo rabatka musi atrakcyjnie wyglądać zarówno od strony ganku jak i od frontu

Kasiu miło że wpadłaś
Żywopłot wyleciał bez żalu ,jest tam teraz tyle miejsca i tak czyściej się zrobiło.
Bluszcz i dzikie wino zostaną koniecznie chociaż mój mąż to wywalił by wszystko tak jak zrobił na ceglanej ścianie w kąciku bukszpanowym(ale sobie nazwałam moje rabatki )

Kasiu ten żywopłocik z bukszpanu miał zakończyć ta rabatkę a koło cisa miała być posiana trawa albo ciurkadełko ,ale chyba właśnie ten żywopłocik mi tu zgrzyta i ta pustka koło niego

A w którym miejscu widzisz te np. trzmieline na pniu (cisy dla mnie za drogie ) i ten zawijasek?

Ten kawałek koło cisa ma 1,5 m długości

nieszka 11:50, 19 paź 2012

Niezbyt udolnie, bo bardzo na szybko, coś takiego narysowałam
ewa004 13:34, 19 paź 2012

Nieszko coś na pniu na miejsce cisa ?
Pamiętaj że tam jest całkowity cień
nieszka 14:34, 19 paź 2012

Tak myślałam żeby tam coś na pniu w miejsce tego cisa. Tylko że pewnie tylko cis na pniu by taki cień zniósł.
Ja Ci powiem że mi to najbardziej pasuje tam wykopać tego cisa gdzieś indziej i trawy posiać w to miejsce
ewa004 18:15, 19 paź 2012

nieszka napisał(a)
Tak myślałam żeby tam coś na pniu w miejsce tego cisa. Tylko że pewnie tylko cis na pniu by taki cień zniósł.
Ja Ci powiem że mi to najbardziej pasuje tam wykopać tego cisa gdzieś indziej i trawy posiać w to miejsce

Wiesz że mnie ten cis od początku tam wkurza ,na razie nie mam go gdzie przesadzić ,ale jak na wiosnę powstanie przy grillu nowa rabata to zaraz tam wyleci
Cisa na pniu to ja raczej sobie nie sprezentuje to są rarytasy z wyższej półki cenowej jeszcze nie dla mnie

Wiesz co ,na razie zostawię tak jak jest bo za późno na przesadzanie tym bardziej że posadziłam już cebulowe,szkoda psuć ale na wiosnę pokombinuję, do tego czasu dziesięć razy wizja się zmieni
ewa004 22:12, 20 paź 2012

Zobaczcie taki nalot maja moje hortensje na liściach ,szykuję je już na spoczynek i nie wiem co robić ?