Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nigdy nie mów nigdy 08:17, 30 sie 2012

Do góry
nl_kinia napisał(a)
u nas (tzn "po drodze") też floksów juz nie uświadczy - a zakochałam się w nich w tym roku

wpadam na chwilkę zapytać (bo widziałam, ze masz cebulki) jak to z tymi cebulkowymi jest ... ?
dostałam wczoraj od szwagierki świeżo wykopany garnek cebulek (mix - nie wiadomo co to, na pewno są smolinosy, żonkile, tulipany i coś tam jeszcze) a mnie się wydawało, że te cebulkowe to się wykopuje latem, żeby w ziemi nie siedziały (?) no i powiedziała mi, żebym je "jak najszybciej" wysadziła ... to JUŻ teraz się cebule wysadza? one nie muszą poleżeć?

(a ja nawet nie mam miejsca na słońcu żadnego na rabatkę, ech ... )

gdybyś mnie kochana oświeciła z czym to się je byłabym ogromnie wdzięczna

Właściwie cebulowe powinno się wykopać w czerwcu (nie musisz ich wykopywać corocznie) i sadzić znowu we wrześniu, październiku. Zależy od temperatury. Ja w tamtym roku posadziłam we wrześniu i w związku z ciepłym październikiem i listopadem, w grudniu zaczęły wyłazić żonkile i hiacynty Jakimś cudem nie zmarzły, ale nie kwitły potem na wiosnę
Na Twoim miejscu posadziłaby je teraz, nie poczują nawet, że były wykopane.
W przyszłym roku wykop je w czerwcu, oczyść, oddziel dzieci cebulkowe i zostaw w ciepłym, przewiewnym miejscu do wyschnięcia. Potem jesienią, przed sadzeniem zapraw je w Kaptanie i do ziemi. Spokojnie wtedy 3-4 lata możesz nie wykopywać.
U mnie część cebulowych rosła w miejscu mało słonecznym i zobacz sobie zdjęcie jak kwitły U Ciebie też dadzą radę

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 08:15, 30 sie 2012

Do góry
A teraz już wrzosowisko
Na zdjęciach kompletnie nie widać tego podwyższenia, choć ma dobre 15-20 cm Zdjęcia jednak spłaszczają.
Myslę, że kamyk i murek dopiero pokażą rabatkę w pełni, ale póki co zdjęcia robocze (z góry przepraszam za worki ze śmieciami za ogrodzeniem - dziś wywożą nam sortowane śmieci no i za worki z ziemią, doniczki itp. roboczy bałagan)

Trawki po prawej pociągnę aż do smietnika - jak tylko posadzę wreszcie brakujaca thuję

I tak jak pisałam na pustym placyku będzie żwirek, wiosną łany krokusów...i chyba jakiś większy ozdobny kamień tam położę

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 08:11, 30 sie 2012

Do góry
Ana napisał(a)
fotki zrobione

ale najpierw Wam pokażę dzieło mojej córci - zapalonej fanki programu Art Attack i obrazów "malowanych" przez Toma za pomoca tkanin, ciuchów, dodatków

Matylda i Antoś na łące

zobaczcie te szczególiki - kwiatki w pąkach, oczy

ale słodkie

i te detale
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 08:07, 30 sie 2012

Do góry
fotki zrobione

ale najpierw Wam pokażę dzieło mojej córci - zapalonej fanki programu Art Attack i obrazów "malowanych" przez Toma za pomoca tkanin, ciuchów, dodatków

Matylda i Antoś na łące

zobaczcie te szczególiki - kwiatki w pąkach, oczy

Mój kawałek raju II 07:48, 30 sie 2012

Do góry
Oj przegapiłam setunię..... wiec gratuluję 104 stronek...
Lecę w kulki... 07:29, 30 sie 2012

Do góry
Kwiatuszek na 201

Miniaturowy ogródek 07:20, 30 sie 2012

Do góry
Gabi, kwaitki dla Ciebie, niech wątek rozwija się z godziny na godzinę, a Tobie życzę spelnienia (nie tylko miniaturowych) marzeń na codzień!!

A ponieważ lubisz kolory to tak się wpasuję w tarasową aranżację

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 07:08, 30 sie 2012

Do góry
Gabi napisał(a)
Mam zatem kilka pytań.

Proszę o pomoc zwłaszcza Danusię, bo ma żywopłoty "w małym palcu" i ogromne wyczucie estetyki oraz takich ogrodowych niuansów.

Oto mój wał:

Witam, nie mam raczej wyczucia ogrodowiskowych niuansów, ale zdaje mi się, że dodatkowy żywopłot (jeden już przecież jest u sąsiada), niepotrzebnie zabierze Ci przestrzeń. "Pożycz" sobie żywopłot od niego. Jeżeli chcesz zasłonić płot i te żywotniki to zrób tam rabatę z wyższymi krzewami z tyłu, a niższymi nasadzeniami z bylin z przodu. Mogą być krzewuszki, o różnych kolorach liści i kwiatów. Będą dobrze wyglądać na zielonym tle. Może jakieś mniejsze pęcherznice lub derenie.
Pozdrawiam
Mój kawałek raju II 07:07, 30 sie 2012

Do góry
Witaj Aniu. gratuluję następnej setki, dla Ciebie moje chore funkie. Może i chore, ale przynajmniej nieziemsko kwitną.
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 06:58, 30 sie 2012

Do góry
Reni oszałamiasz kreacjami Ja kiedyś popełniłem jedną sukienkę z kapelutkiem dla... mojej bardzo małej wtedy bratanicy

A ja ostatnio siedzę w papierkach.

W Gąszczu u Tess 06:55, 30 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Ewo, to jest tylko dekiel od studni, na poziomie gruntu. Nic a nic nie wystaje.
Nie chciałabym tego jakąś obwódką dodatkowo eksponować.

Myślę o donicy z dużą hostą Na chwilę obecną, za chwilę może to się zmienić
cdn.

To, że nie wystaje to doskonale widać. Dlatego też moja rada nie dotyczy w zasadzie dekla, choć może słabo ją wyartykuowałam. Dotyczy przestrzeni ponad studnią - donica z hostą w zasadzie też jest podkreśleniem tej przestrzeni. "Obwódka" w formie parawanu odpowiednio wysoka i odpowiednio poprowadzona w w rysunku raczej zasłoni niż podkreśli tę przestrzeń. Tyle moich "dobrych rad".

PS. coś takiego (przepraszam za te malunki, ale chodzi mi tylko o pokazanie propozycji a nie wyraz artystyczny).
Mallwinkowo 03:57, 30 sie 2012

Do góry
wczoraj w moim ogrodzie zagościły ptaśki:
jeden przed wejściem do domu

Bajkowy ogród Weroniki 01:51, 30 sie 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
[b]Pracownio-bajko,[/b]
gdzie Cię szukać i Twojego ogrodu?
Dziękuję za miłe i niezasłużone aż tak pochwały. Myślę, że jednak ogrody się różnią, tym bardziej gdy mają różnych projektantów. Zawsze uważam, że styl ogrodu, czy styl zachowania i ubioru, są zawiązane z osobowością, mniej lub bardziej interesującą. Piękna suknia jedną kobietę zdobi a inną może ośmieszyć, gdy nie jest w zgodzie z charakterem. Widziałam wiele pięknych ogrodów. Mój jest wynikiem kompromisu moich możliwości i upodobań nie tylko moich, od męża też coś zależy.
To, że widzisz mój ogród jak obraz, to znaczy, że umiesz patrzeć, dostrzegać piękno. Tym bardziej dziękuję.
Gorzej jest z ogarnianiem wszystkiego. Są chwile, kiedy gorzej się czuję, a jestem "samosią" i nie chciałabym korzystać z czyjejś łaski ani obarczać bliskich swoją bezsilnością, mówiąc delikatnie.
A jednak nie wszystko od nas zależy, a różne niespodzianki sprawia LOS i nie tylko tym którym lata odbierają siły. Choroby, nieszczęścia dotykają też młodych. Najważniejsze jest zdrowie, jakieś poczucie bezpieczeństwa i bliscy kochani ludzie, a ogród będzie taki lub inny.
Cenię sobie ludzi, którzy mają swoje zdanie, jak Ty.
A teraz proszę, zaproś mnie do swego ogrodu.

Weroniko,nie chodziło mi o pochwały) Ja wyraziłam swój zachwyt!!! Widzę czas na Twoich zdjęciach i czuję pasję...Zdjęcia mojego ogrodu częściowo na CD, częściowo na dysku... Od dziur w ziemi ze zdjęciami "mojego księżyca nad moją ziemią" ) Nic specjalnego)) Choć dla mnie znaczy tyle, co dziecko) I czwórka tych urodzonych z mojego wnętrza nie ma innego wyjścia : musi się dzielić}}} Z tym co powstaje)) Jeśli chciałabyś obejrzeć, mogę wysłać mail.... Forum.... brakuje mi czasu, a wiem, że jak ktoś zawoła help!!! nie dam rady przeoczyć... To wybór... tak ma być!!!
Albo musi ))
Nie chwalę nikogo bez wyobraźni. ... Nikogo nie ganię, /// Twój ogród urzekł mnie po prostu i niesamowicie ) Niezwykła osoba potrafi działać niezwykłe rzeczy ) Nikogo nie kopiujesz, przyjmujesz błąd, poprawiasz,,,Komponujesz....,TAK patrzę, bo wiem, że pewnie tak było ) Zostawiłam moje ciepłe odczucia i niech otulą Ciebie i Twoją pracę ))
Ps. Wiem, o czym mówisz odnośnie sił... Dlatego życzę Ci jak najwięcej "samosiowych' prac i pamiętaj!!! Proszę! to forma grzecznościowa )) Nie uwłacza )) Czasem to "proszę" może dla kogoś znaczyć "spłynął na mnie splendor" Patrz! moje życzenia w pierwszym poście,.
Jeszcze raz ...Wyjść sie nie chce,,,, odwlekam... Znasz to???? BUZIAK!!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:25, 30 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam nowe żurawki - "Pear Crisp"

Cudne a nazwa pasuje jak ulał. Rzeczywiście wygladaja chrupiąco.
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady.
Podziwiam Szefową , pomimo tylu zajęć nigdy nikogo nie pomija .
Ogród w Tarnowie 01:06, 30 sie 2012

Do góry

O Boziu jak tu ślicznie . Takich zdjęć nawet w katalogach nie ma .Jestem po prostu odurzona tym ogrodem.Czy te wysokie to thuje kolumnowe? Pokazywałam M pana ogród , szczena mu opadła

Mój kawałek raju II 01:03, 30 sie 2012

Do góry
O jejku! Gnasz Aniu, jak ekspres! Jedenasta setka!
Gratuluję!!!
I chaberkowym kwiatkiem Cię obdaruję

A jak w ub.r. bylam w Borach, w Ocyplu, to grzybów jak na lekarstwo było
Popówek 00:48, 30 sie 2012

Do góry
Ymma napisał(a)
czuję nad sobą harpie .... już skanuję wizytówki

pierwsza to namiar na producenta wrzosów, obiecał dać przy wysyłce ceny takie mniej więcej hurtowe

druga to namiar na producenta nawozów, miał ciekawą ofertę

trochę chyba słabo widać, nie umiem wkleić pdf-a

1. Antoni Stefańczyk Kaczkowo Stare 29 07-306 Brok tel 606 368662
2. IMTERMAG Osiek 174a 32-300 Olkusz tel 32 6455 900 lub 501 492 532 www.nawozysklep.pl

jutro od samego rana obiecuję posprawdzać producentów żurawek

A jakie ma ceny wrzosów?
Mój ogródek pod Gdańskiem 00:47, 30 sie 2012

Do góry

...bardzo mi się to podoba..
pzdr.eve
Mój 4 arowy azyl... 00:32, 30 sie 2012

Do góry
Późno dziś z działki wracałam, było ciemnawo a przed odjazdem takie 'coś' zobaczyłam))
I kto powie, że pająki nie są pożyteczne? Tyle muszek w sieci!

Ogród średniowieczny i nie tylko 00:31, 30 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Rabatki w wirydarzu już prawie gotowe i jedna z rabatek na róże i powojniki, trzeba tylko wsypać lepszej ziemi, ale to po 3 maja

na ławie darniowej posiałem dziś maciejkę i właśnie spadł deszcz i wszystko mocno podlał więc o tyle mniej pracy.

Marku, o tym murku myślałam..
Ale to chyba stan zastany...?... .. okolica wydaje się być przecudna.. piękna architektura!... uwielbiam takie klimaty!...
Ogród wydaje się być ogromny!...zróżnicowany pod względem ukształtowania terenu.. ale każdy zakątek przecudnie zaaranżowany przez Ciebie

Będę wiernym obserwatorem, zwłaszcza, że strony nie gnają u Ciebie jak szalone jest nadzieja na systematyczne oglądanie, czytanie i .. zachwyty

Ten wirydaż - klasa, coś podobnego wyrysowałam w moim przyszłym ogrodzie ale mój dom jest na to o kilkaset lat za młody
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies