Właściwie cebulowe powinno się wykopać w czerwcu (nie musisz ich wykopywać corocznie) i sadzić znowu we wrześniu, październiku. Zależy od temperatury. Ja w tamtym roku posadziłam we wrześniu i w związku z ciepłym październikiem i listopadem, w grudniu zaczęły wyłazić żonkile i hiacynty Jakimś cudem nie zmarzły, ale nie kwitły potem na wiosnę
Na Twoim miejscu posadziłaby je teraz, nie poczują nawet, że były wykopane.
W przyszłym roku wykop je w czerwcu, oczyść, oddziel dzieci cebulkowe i zostaw w ciepłym, przewiewnym miejscu do wyschnięcia. Potem jesienią, przed sadzeniem zapraw je w Kaptanie i do ziemi. Spokojnie wtedy 3-4 lata możesz nie wykopywać.
U mnie część cebulowych rosła w miejscu mało słonecznym i zobacz sobie zdjęcie jak kwitły U Ciebie też dadzą radę
A teraz już wrzosowisko
Na zdjęciach kompletnie nie widać tego podwyższenia, choć ma dobre 15-20 cm Zdjęcia jednak spłaszczają.
Myslę, że kamyk i murek dopiero pokażą rabatkę w pełni, ale póki co zdjęcia robocze (z góry przepraszam za worki ze śmieciami za ogrodzeniem - dziś wywożą nam sortowane śmieci no i za worki z ziemią, doniczki itp. roboczy bałagan)
Trawki po prawej pociągnę aż do smietnika - jak tylko posadzę wreszcie brakujaca thuję
I tak jak pisałam na pustym placyku będzie żwirek, wiosną łany krokusów...i chyba jakiś większy ozdobny kamień tam położę
Witam, nie mam raczej wyczucia ogrodowiskowych niuansów, ale zdaje mi się, że dodatkowy żywopłot (jeden już przecież jest u sąsiada), niepotrzebnie zabierze Ci przestrzeń. "Pożycz" sobie żywopłot od niego. Jeżeli chcesz zasłonić płot i te żywotniki to zrób tam rabatę z wyższymi krzewami z tyłu, a niższymi nasadzeniami z bylin z przodu. Mogą być krzewuszki, o różnych kolorach liści i kwiatów. Będą dobrze wyglądać na zielonym tle. Może jakieś mniejsze pęcherznice lub derenie.
Pozdrawiam
To, że nie wystaje to doskonale widać. Dlatego też moja rada nie dotyczy w zasadzie dekla, choć może słabo ją wyartykuowałam. Dotyczy przestrzeni ponad studnią - donica z hostą w zasadzie też jest podkreśleniem tej przestrzeni. "Obwódka" w formie parawanu odpowiednio wysoka i odpowiednio poprowadzona w w rysunku raczej zasłoni niż podkreśli tę przestrzeń. Tyle moich "dobrych rad".
PS. coś takiego (przepraszam za te malunki, ale chodzi mi tylko o pokazanie propozycji a nie wyraz artystyczny).
Weroniko,nie chodziło mi o pochwały) Ja wyraziłam swój zachwyt!!! Widzę czas na Twoich zdjęciach i czuję pasję...Zdjęcia mojego ogrodu częściowo na CD, częściowo na dysku... Od dziur w ziemi ze zdjęciami "mojego księżyca nad moją ziemią" ) Nic specjalnego)) Choć dla mnie znaczy tyle, co dziecko) I czwórka tych urodzonych z mojego wnętrza nie ma innego wyjścia : musi się dzielić}}} Z tym co powstaje)) Jeśli chciałabyś obejrzeć, mogę wysłać mail.... Forum.... brakuje mi czasu, a wiem, że jak ktoś zawoła help!!! nie dam rady przeoczyć... To wybór... tak ma być!!!
Albo musi ))
Nie chwalę nikogo bez wyobraźni. ... Nikogo nie ganię, /// Twój ogród urzekł mnie po prostu i niesamowicie ) Niezwykła osoba potrafi działać niezwykłe rzeczy ) Nikogo nie kopiujesz, przyjmujesz błąd, poprawiasz,,,Komponujesz....,TAK patrzę, bo wiem, że pewnie tak było ) Zostawiłam moje ciepłe odczucia i niech otulą Ciebie i Twoją pracę ))
Ps. Wiem, o czym mówisz odnośnie sił... Dlatego życzę Ci jak najwięcej "samosiowych' prac i pamiętaj!!! Proszę! to forma grzecznościowa )) Nie uwłacza )) Czasem to "proszę" może dla kogoś znaczyć "spłynął na mnie splendor" Patrz! moje życzenia w pierwszym poście,.
Jeszcze raz ...Wyjść sie nie chce,,,, odwlekam... Znasz to???? BUZIAK!!!!
Cudne a nazwa pasuje jak ulał. Rzeczywiście wygladaja chrupiąco.
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady.
Podziwiam Szefową , pomimo tylu zajęć nigdy nikogo nie pomija .
O Boziu jak tu ślicznie . Takich zdjęć nawet w katalogach nie ma .Jestem po prostu odurzona tym ogrodem.Czy te wysokie to thuje kolumnowe? Pokazywałam M pana ogród , szczena mu opadła