Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z perspektywą na przyszłość 21:13, 29 sie 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Wianek ukończony

]

O żesz W pierwszej chwili pomyślałam, ze to zdjęcie z wnętrza domu dopiero po chwili załapałam, że to taras Pięknie!

PS. Nawet filiżankę masz zgraną kolorystycznie
Dla odmiany czas na zmiany... 21:11, 29 sie 2012

Do góry
beta napisał(a)
w jednym z ostatnich numerów znanej Tu gazety natrafiłam na fajną inspirację
pozwolę sobie wkleić

To jest boskie Kopiuj
Mój ogródek pod Gdańskiem 21:10, 29 sie 2012

Do góry
Kochani! Czy ktoś moZe wie jaka to jest roślina ma listki błyszczące i takie śliskie Zdjęcie robione aktualnie. listki są takie jasne to nie przez słońce
Będę wdzięczna za pomoc
Ogródek Hanusi po zimie 21:07, 29 sie 2012

Do góry

Jestem pewna, ze przez to okienko przeszłaś sobie Hanko, może nawet w te i nazad, ja bym tak zrobiła ; )
Pozdrawiam
Lecę w kulki... 21:02, 29 sie 2012

Do góry
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 21:01, 29 sie 2012

Do góry
Ana gratuluję! ależ pędzisz kochana

Lecę w kulki... 21:00, 29 sie 2012

Do góry
Aniu gratuluję 200tki ..... i życzę kolejnych pięknych stron z pięknego ogrodu ....
pamiętasz ten kwiatek ?

p.s. zdjęcie Sylllwi super ....

Ogród w Holandii 20:56, 29 sie 2012

Do góry

no nareszcie zabrałaś się za etażerkę : ) i tak:
- ta pękata biała doniczka najmniejsza na sam szczyt,
- róża na sam dół z prawego boku
- kremowe na środkowej półce zostają
- ta z dołu - biała na nóżce z boku kremowych -( chyba, ze to plastykowa doniczka to wypad, nie pasuje)

Nożyczki muszą być obowiązkowo ja bym nie na sznurku ale na łańcuszku proponowała, jak przyjedziesz to Ci oddam stare nożyce o ile się spodobają, sprawdzę tylko czy tną...
Wszystko razem bym ujednoliciła przewiązując każdą doniczkę jakąś wstążką, sznurkiem, czy wąską szmatką w kolorze takim morskim jak ślady farby na etażerce. No i na tle ściany domu przydałoby się..
Tabliczki z nazwami też obowiazkowo - albo na patyczkach, albo wiszące u doniczek - wszystkie po jednej stronie ... seledynowe, białe lub drewniane... : )
Piękna ta donica od róży i ta srebrna roślinka...
Mój kawałek raju II 20:53, 29 sie 2012

Do góry
Anita1978 napisał(a)
zakupy cebulowe- super, ja też już zamówiłam- w tym roku poszłam w fiolety i róże
A mam jeszcze pytanie- trochę z innej beczki- wiem, że masz chyba jagodę goji- włąsnie ją zakupiłam - czy ma jakieś specjalne wymagania? jak o nią dbasz? bedę wdzięczna

Anitko, wcale o nią nie dbam posadziłam k/ brzoskwini 2 sadzonki z myślą przesadzenia i tak sobie rosną same, oczywiście podlewam w czasie gdy brakuje deszczu i na wiosnę tak jak wszystkim roślinkom dam "papu" i to wszystko , świetny krzew z tendencją do przewieszania, także pasuje na jakąś skarpę, codziennie zjadam po 7 owocków dla zdrowotności, owocują i cały czas maja jeszcze kwiatuszki takie malutkie fioletowo wrzosowe nie mam lepszych zdjęć
Ogródkowy chaos u monitki 20:53, 29 sie 2012

Do góry
Pokręciłam się trochę z aparatem po ogródku ...niestety tylko pokręciłam bo strasznie osłabiona jestem po wirusie jaki nas dopadł...wściekam się bo ostatnie dni urlopu chciałam wykorzystać na ogród a ja nawet nie mam siły łopaty wziąć do ręki... Mam nadzieję że jutro będzie już lepiej

Moje ślicznotki vanilki zrobiły mi niespodziankę i kwitną! Chociaz przy zakupie powiedziano mi że raczej tego roku nie zakwitną Pędy mają trochę wybujałe ale wiosną przytnę je krócej żeby się ładnie zagęściły.

Róże kwitną całe lato jak oszalałe

Głowiłam się dzisiaj nad rabatą przed domem. Kiedyś już ja męczyłam Chciałabym na środku posadzić wiśnie umbracullifera na obrzeżach tawuły japońskie a w środku może rozplenice i rozchodniki. Co o tym myślicie?

Rabata w tyle pod domem też będzie trochę zmieniona. Zabiorę z niej tawuły w ich miejscu będzie bodziszek wielokwiatowy - niebieski a dalej jako obrzeże też bodziszek ale różowy i mniejszy. Brakuje mi pomysłu co dać na końcach rabaty pomiędzy rozchodnikiem a świerkiem conica. Myślałam nad jakąś trawą ale nie jestem pewna.

Rododendronowy ogród II. 20:51, 29 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
bo ten rarytas, czyli szkarłatka chińska lub amerykańska, jest np. w Meksyku plagą i chwastem

Bożenko, starałam się, są moje wróble, ciut niewyraźnie, ale jednak

bardzo ładnie sie postarałas. To że odrobinę niewyraźne nie ma znaczenia bo ptaszki można obejrzec i widac ze mają u Ciebie dobrze.Irenko a co Ty już mieczyki wykopujesz?Nie za wcześnie?
Nigdy nie mów nigdy 20:43, 29 sie 2012

Do góry
u nas (tzn "po drodze") też floksów juz nie uświadczy - a zakochałam się w nich w tym roku

wpadam na chwilkę zapytać (bo widziałam, ze masz cebulki) jak to z tymi cebulkowymi jest ... ?
dostałam wczoraj od szwagierki świeżo wykopany garnek cebulek (mix - nie wiadomo co to, na pewno są smolinosy, żonkile, tulipany i coś tam jeszcze) a mnie się wydawało, że te cebulkowe to się wykopuje latem, żeby w ziemi nie siedziały (?) no i powiedziała mi, żebym je "jak najszybciej" wysadziła ... to JUŻ teraz się cebule wysadza? one nie muszą poleżeć?

(a ja nawet nie mam miejsca na słońcu żadnego na rabatkę, ech ... )

gdybyś mnie kochana oświeciła z czym to się je byłabym ogromnie wdzięczna
Kwiatki i rabatki u Elizy 20:40, 29 sie 2012

Do góry
ANITKO pytałaś o taras, dla Ciebie dwie fotki, trochę mało ogrodowe, ale w końcu, to część ogrodu, główne miejsce przyjmowania gości i picia porannej kawki. Taras naszego pomysłu i zrobiony własnymi rękami przez męża i syna.
Cały czas myślę jak go osłonić, czyli zazielenić i brak koncepcji... może ktoś ma jakiś pomysł, chętnie skorzystam. Strona południowo - zachodnia.

W Gąszczu u Tess 20:32, 29 sie 2012

Do góry
Dorka napisał(a)
[img size=194x259
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/21/216667/original.jpg[/img]

A wiesz Tess, że Dorota ma niegłupi pomysł? Można by zrobić taki prowizoryczny (lub też wyjątkowo piękny ) stelaż stożka i puścić na niego bluszcz by sobie zarastał. Może by jakąś wolniej rosnącą odmianę wybrać i potem ciąć po prostu - będziesz mieć stożek jak malowany!

Może coś w tym stylu tylko bez kulki na wierzchu, niższe i szersze - po prostu np z wzorem po spirali i tyle.
Wiem, wiem, to są ostrosłupy nie stożki, ale chodzi o zasadę
Marzy mi się Siedlisko.... 20:27, 29 sie 2012

Do góry
AniaK napisał(a)
Faktycznie w ogrodzie widać, że powoli zbliża się jesień. Ale to też piękna pora o ile jest słoneczna

Aniu, ja ciągle o coś Cię proszę i tym razem nie będzie inaczej czy możesz pokazać tą rabatę z innej perspektywy, żeby było widać ją całą ? bo oczywiście jestem nią zachwycona, dziękuję
"Ogród japoński po polsku" 20:26, 29 sie 2012

Do góry

Tak wygląda plan po adaptacji. Rośliny od nr 9 do 13 nie są w skali.
Opis:
1 - świerk, sosna
2 - magnolia Nigra lub Randy
3 - jaśminowce
4 - wiśnia Kiku-Shidare lub magnolia (nie mogę się zdecydować)
5 - żywotnik ????
6 - ????
7 - grujecznik Pendula lub Rostfus (chyba dobrze napisałam)
8 - sosna czarna Geant de Suisse
9 - choina kandyjska Ammerland ????
10 - sosny czarne Columnaris lub Pyramidalis ???
11 - miłorząb Chotek lub Marike
12 - ostrokrzew (ale jaki) ???? Jest japoński, ale chyba u nas niedostępny.
13 - oczar Arnold Promise
14 - Klon palmowy (chyba Garnet)
Założenia są następujące: drzewa nie przekraczające 5 m wysokości i w zdecydowanej większości zimozielone ze względu na drogę. Wokół suchego stawku będą azalie, karmnik ościsty, runianka japońska. Myślę, że w rogu przy ganku byłoby dobre miejsce na piwonie i wiciokrzewy japońskie Purpurea i Hall's Prolific. Zastanawiałam się nad wisterią (glicynią) przy ganku, ale trochę się boję, że się zbyt mocno rozrośnie...
Nie radzę sobie ze szkieletem ogrodu. Potrzebuję wypełnienia pomiędzy roślinami 4 i 6, a także dużej rozłożystej rośliny nr 9.
Uff.... to chyba wszystko....
Wszelkie pomysły mile widziane, gdyż wszystkie rośliny dobierałam na podstawie informacji z netu...
To właśnie tu 20:23, 29 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)

Rabaty z kwiatami, krzewami i drzewami ciągną się bez końca.

40 arów..... roboty od ciut ciut...... ale za to ile możliwości i takie dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuie rabaty.....

Możliwości są, ale i pielenia duuuuuuuużo.
Ciąg dalszy tej rabaty to powyżej ; zdjęcie hibiskusów.

W Gąszczu u Tess 20:21, 29 sie 2012

Do góry
Teresko gdybyś zdecydowała się jednak na rzeźbę to dla Ciebie taka mała inspiracja

i jeszcze

pa buziaki, uciekam
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 20:20, 29 sie 2012

Do góry
reni napisał(a)

Cudna Reniu ta sukienka, moja córka jak zobaczyła, mówi mamo zrób mi taką.
Nie wiem czy starczyłoby mi cierpliwości, szczególnie na tą górę i dół.
Dla odmiany czas na zmiany... 20:19, 29 sie 2012

Do góry
w jednym z ostatnich numerów znanej Tu gazety natrafiłam na fajną inspirację
pozwolę sobie wkleić

i jeszcze jedna

nie żebym cos zaraz miała kopiować na swoją działkę, ale poprostu mi się podobają

a ta pierwsza to dla Agatki-żywopłocik z bukszanu, a za nim... wieś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies