Gosiu pięknieje wam posesja z dnia na dzień. Tak też sobie myślę spoglądając na to zdjęcie, czy nie warto bardziej odsłonić widoku na wodę i krowy po drugiej stronie?
I jeszcze dwie fotki z miejsca bardzo dla Holandii charakterystycznego. Nazywają to hofje. Trudno przetłumaczyć, ale chodzi o taki jak na zdjęciu ogród wewnętrzny, z otaczającymi go małymi domkami (czasem są nawet spore, ale rzadko). Domki są zazwyczaj małe, bo mieszkali w nich biedni obywatele Niderlandów, a było to możliwe dzięki pomocy tych zamożniejszych. W tych na zdjęciach mieszkały akurat wdowy i stare panny. ALe były też dla starszych mężczyzn, dla sierot, weteranów etc. To dość wyjątkowe zjawisko w Europie. Zwłaszcza, że jako żywo na przytułek to to nie wygląda. Pewnie niejeden chciałby dziś w takim miejscu zamieszkać
Marzenka, a tak miałam już kiedyś pisać, że rozmawiałam właśnie z M, że chciałabym w następnym roku zorganizować wyjazd do Holandii busikiem z chętnymi na takie łąkocieogrodowe, połączone może z jakimś lepieniem z gliny i delektowaniem się winkiem w naszym rodzinnym ogrodzie ze stawem..mmmmhh
Moniczko mam pytanie ... dziś natknęłam się na drzewko ... jego owoce wyglądają prawie jak jabłuszka ale to chyba jabłuszka nie są ... nie wiesz może co to może być ? ... i jak takie rajskie jabłuszka przechowywać ... czy swoje jakoś przygotowujesz do wianka ...?
wkleję zdjęcia ... i jak już obejrzysz oczywiście usunę ...
obrazy z Floriady piękne
Ja się jak można podepnę do pytania .U mnie są dwa drzewka różne z podobnymi jabłuszkami i chciałabym je jakoś "utrwalić"do świąt ...
Te nasze jabłuszka jednak są inne. Niczym ich nie konserwuję i na początku są zielone a potem przebarwiaj się na czerwono i są takie do zimy a nawet do wiosny.