Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moje roślinki 12:59, 01 paź 2012

Do góry
Znowu kilka dni mnie nie było,ciągła bieganina.Dziś od rana też miałam wyjazd do Poznania,miasto mnie męczy,a jazda po mieście...szkoda gadać.Weekend też zapowiada mi się pracowity,mamy rzeźnika umówionego,będzie co robić.Miniony tydzień spędziłam na pracach w ogrodzie.Wykopałam resztę mieczyków,powyrywałam trochę chwastów,ogólne porządki i przygotowania do zimy.Mam kilka nowych pomysłów.Na wiosnę marzy mi się kilka drzewek na pniu,w związku z tym padły bzy,co widać poniżej

Chociaż jeszcze nie ma zimy to ja już czekam na wiosnę,żeby swoje plany ogrodowe wcielić w życie.Pod nóż,a raczej pod piłę pójdzie jeszcze stara dzika śliwka,a na jej miejscu powstanie nowa rabata

Tymczasem zaczynają kwitnąc marcinki.Na razie białe,bo fioletowe coś nieśmiałe w tym roku,wstydzą się zakwitnąć,trzeba jeszcze na nie poczekać

Dolina Tęczy 12:24, 01 paź 2012

Do góry
A dla Was jeszcze słoneczniki na miły początek tygodnia

Ogród u stóp klasztoru 12:21, 01 paź 2012

Do góry
I dla mnie zostaw werbenę!

Witaj, dawno nie kukałam a tu znowu góry! Moi rodzice chodzili za młodu non stop na Turbacz. Ja też może jeszcze tam dotrę A tak można u Ciebie się pozachwycać. A w Lanckoronie byłam -przyznaję naprawdę pięknie i ciekawie. Teraz widzę te domki zadbane.
Masz to pod ręką. Ja za to Jaworze i Błatnią na wyciągnięcie ręki.
Pozdrawiam jesiennie.

Dolina Tęczy 11:55, 01 paź 2012

Do góry
Co tylko mi się nie podobała. Korę musiało wywiać i widać było węże do nawadniania, mam nadzieję że wiosną już tego nie będzie widać. Widok takiego clematisa tanguckiego mnie zachwycił.
.

Śliczna fontanna - rozbawione dziewczynki.

Jesienne klimaty. Ogromne kępy marcinków.

Bukszpanowe obwódki, można powiedzieć klasyka ogrodowa.

I podobała mi się ta hortensja, wyglądała na ogrodową, ale kwiaty jakieś inne. Niewysoka i ładnie przebarwiały jej się liście.

kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 11:52, 01 paź 2012

Do góry
Ach i oczywiście nie omieszkałam wstapić do OBI - jakoś ostatnio bardzo polubiłam ten market - często mają fajne wyprzedaże roślin..

Natknęłam się na takie cudo ( no i ocziwiście jest już moje )

Kwiatki i rabatki u Elizy 11:51, 01 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)

Marcinkowo - chryzantemowo

Jak się rozlezie Ci po rabacie..to nie wyrzucaj..... zapisuję się w kolejkę.... śliczna jest i takiej nie mam........ a co ....... niech będzie kolorowo.. i u mnie też moi goscie co przychodzą to najbardziej lubią patrzeć co mi znów zakwitło we wsiowym...... wsiowy jak kalejdoskop.. ciągle sie zmienia.... Muszę go uporządkować, ale dalej zostawie ten sam styl......... wiejsko-sielsko-angielski-rustykalny-mój........ Inne rabaty nie sa tak zaskakujące jak bylinowe...... tam jest wszystko przeewidywalne, a na bylinowych.... człek nie zna dnia ni godziny......... za pół godzinki uciekam po przesyłke na dworzec Fajne te nasze mamy

Bardzo mi się spodobało to co napisałaś. Styl... wiejsko-sielsko-angielski-rustykalny-mój... przede wszystkim mój i tego się trzymam
Chryzantemę rozmnożę wiosną dla Ciebie, więc jesienią będzie Ci kwitła.
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 11:49, 01 paź 2012

Do góry
a teraz trawki:

nie wiem co to za trawki, ale są cudne

zebrinus

miskant olbrzymi

Jak przyjechałam do domu to żałowałam, że tylko tyle trawek bo były po 3,00 zł te mniejsze, a miskanty po 15,00 zł, a sa na prawdę bardzo dorodne...
Dolina Tęczy 11:45, 01 paź 2012

Do góry
Mój niedzielny spacer. Musiałam chociaż popatrzeć na roślinki w innym ogrodzie. Włocławek, chociaż nie należy do najładniejszych miast, ma też urocze zakątki. Ten powstał niedawno, jest niedaleko od mojego domu, ale byłam tam dopiero drugi raz i na pewno nie ostatni. Koniecznie muszę iść tam wiosną, pewnie jest tam masa cebulowych. Bardzo dużo róż i innych bylin. Jest jeszcze kolorowo, chociaż był wiatr i trudno robiło się zdjęcia.
Okazały budynek, jest tam siedziba fundacji "Samotna mama", restauracja, sala koncertowa i dokładnie nie wiem co jeszcze.

Wszędzie pełno róż, dużo okrywowych.

Urocze zakątki.

I nałogowa spacerowiczka, czyli ja.

kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 11:43, 01 paź 2012

Do góry
i trzmieliny - miały być w zasadzie trzy jednakowe, ale nie dość że trudno takie znaleźć to stwierdziłam, że można stworzyć dość ciekawą kompozycję z trzech różnych i tak też kupiłam u jednego pana - dwie pierwsze po 20 zł, a trzecia 25 zł - moim zdaniem taniocha

pierwsza wyższa - szczepiona mniej więcej na 1,50m

druga niższa - może około 1,0m

trzecia też około 1,50m, ale jest cudowna - jeszcze takiej nie widzialam - ma zielone listki, które będą się w środeczkach przebarwiały się na żółto i cudne owoce - pięknie wygląda..
Dolina Tęczy 11:43, 01 paź 2012

Do góry
Jeszcze trochę wczorajszego ogrodu
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 11:34, 01 paź 2012

Do góry
zbiorowo:

i trochę z bliska

kosodrzewina

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 11:34, 01 paź 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

Cudne te widoki z lawendą i ten rozchodnik... wcale u Ciebie nie widac jesieni!

Prawda?? Też jej wczoraj wogóle nie czułam. Gdyby nie te opadające liście orzecha włoskiego...
Nawet brzozy co też już powili powinny liście zrzucać są jeszcze zielone.
I tak sobie wczoraj policzyłam że mamy aż 7 miesięcy kiedy się można cieszyć ogrodem
Dwa czerwone dęby 11:26, 01 paź 2012

Do góry
Są jeszcze miejsca nie ruszone wcale , np.tu

Dechy do zabrania , granica działki z sąsiadem do obsadzenia .I najważniejsze oczko , ten plac przed dechami to miejsce na kaskadę.Sami nie podejmiemy się prac przy nim.Ostatnio Piotrek był w sklepie popytać o materiały typu folia , pompa , filtry itd.i koszty wykonania chyba będą ogromne .Zastanawiamy się , myślę że musimy wybrać wykonawcę , na początek chcielibyśmy znać kosztorys .Wahamy się , zapytaliśmy w pobliskiej firmie , ma ktoś zajżeć , doradzić , przybliżyć koszt ,ale na razie cisza .
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 11:15, 01 paź 2012

Do góry

Cudne te widoki z lawendą i ten rozchodnik... wcale u Ciebie nie widac jesieni!
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 11:15, 01 paź 2012

Do góry
Diana napisał(a)

Ależ to cudne dopracowane i bardzo, bardzo efektowne

Oj cudne Diano - zwłaszcza na żywo ( nie umiem robić dobrych zdjęć )
Dwa czerwone dęby 11:00, 01 paź 2012

Do góry
Ell , cieszę się , że pigwowiec rośnie , niech obficie owocuje.Ja kroje owoce w drobna kostkę , zasypuję cukrem ,puszczają dużo soku , który dodajemy do herbaty. A część idzie na nalewkę.

Odciełam kilka gałązek , włożyłam do wody , bardzo ładne miały korzonki.Stały w ustronnym miejscu , gotowe do posadzenie w gruncie .Mieliśmy gościa z pieskiem .Zwierzak żywe srebro , sprężyna i wszędzie go pełno , kopie doły , roznosi po ogrodzie drewno kominkowe , no masakra .I ta chorera powywracała wszystkie pojemniki z roślinami .Nie zaglądam tam co dzień , więc po paru dniach jak się zorientowałam to było już pozamiatane.Jak to delikatnie napisać .Piesek ogólnie fajny, ale w tym roku nie był ani razu u nas , a w ubiegłych latach często go gościliśmy .No mam na niego nerwa )).
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:00, 01 paź 2012

Do góry

Byłam, widziałam na własne oczy, jest ślicznie Ogrodniczka Irenka własnoręcznie wkopała ponad 1000 cebulek! zrobiła ranciki i wyplewiła wszystko!!!! Taki wielki ogród wyplewić to jest to !

W nagrodę za ciężką pracę uzyskała świetną figurę Tak więc informuję wszystkich zmainy w Miłkowie na wszystkich frontach bardzo korzystne Ogród dojrzał i wypiękniał, właścicielka odmłodniała, wyszczuplała i jest jeszcze piękniejsza, jeśli jest to możliwe

Przy okazji pozwolę sobie na prywatę, bo tutaj wszyscy zaglądają

Pozdrawiam Was serdecznie ( tych co mnie jeszce troszkę pamiętają, pozostałych oczywiście również ), nie porzuciłam Was, ale mam strasznie dużooooooooooo pracy! Wrócę późniejszą jesienią i mam nadzieję na dalsze sympatyczne wirtualne spotkania z Wami

Irenko sorki za prywatę
Ogród do kwadratu 10:56, 01 paź 2012

Do góry

Ten liść wygląda jak derenia pagodowego- inaczej unerwiony jest, tak gęsto jak pogodowe, zupełnie nie jak d. biały.

Co do szczepienia- nie wiem jak są hodowane derenie pagodowe, na czym są szczepione
Za to wiem że poniżej szczepienia nie zostawiaj mu żadnych gałązek.
Dolina Tęczy 10:53, 01 paź 2012

Do góry
Ja wczoraj posadziłam ostróżki, zawilce i odętki. W tygodniu będę chciała posadzić języczki - bardzo je lubię bo pięknie "napuszają" rabatę, tylko kwiaty im ścinam zanim się rozwiną - nie przepadam za nimi - a wtedy mają takie ładne różowe od spodu liscie
Posadziłam też po kilka kupionych przy okazji cebul - w przyszłym roku mam nadzieję sobie odbiję w ilości, muszę tylko zobaczyć czy nornice na skarpie nie grasują!

Bardzo mi się miło pracowało wśród takich rozsłonecznionych widoków

Rozplenice mnie zaskoczyły - wiosną sadzone - są naprawdę piękne z tymi pałkami

No i czeka mnie chyba grubsza praca przed zimą - stworzenie zacisznej rabaty dla starych babcinych azalii (3 szt) i rododendronów (2 szt na szczęście w donicach bo to nowe nabytki, ale za to chorujace - słabo przezimowały babci). Babcia ogrodowa miłosniczka, niestety już sił coraz mniej na ogarnięcie terenu, dlatego oddaje nam (mnie i mamie - mamy swoje ogrody obok) coraz więcej roślin bo nie chce patrzeć jak marnieją a wie, ze my się nimi dobrze zaopiekujemy. Jak sobie pomyslę o ryciu znowu w tej naszej glinie to mnie skreca, ale te rh muszę wysadzić gdzieś na zimę bo kolejnej w donicy nie przeżyją..
Ogród do kwadratu 10:47, 01 paź 2012

Do góry
Na moim dereniu znalazłam szczepienie - dobrze to czy źle? Tak wygląda: noga czerwona, a górna część brązowa:

Co posadzić pod tym drzewkiem, żeby fajnie się komponowało? Chyba coś ciemnozielonego, co nie będzie odwracało uwagi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies