Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nigdy nie mów nigdy

Nigdy nie mów nigdy

Kindzia 22:00, 04 lis 2012

JulkAd napisał(a)
Kasiu myślę, że jeżeli spodobałby Ci się jakiś pomysł to na pewno znajdą się chętni, żeby rozszyfrować rysunki...Gosia, a nawet Danusia wesprze radą

Jak jutro wkleję rysunek to będzie już z czym prosić o radę.
Chyba jednak od tego ciemnego rogu trzeba będzie zacząć...
monteverde 22:51, 04 lis 2012

Mnie się podoba ten zarys ja bym jeszcze bardziej w trawnik wyszła a tu masz odmiany derenia

Cornus alba "Aurea" - liście złociste, latem nieco zielenieją jesienią fioletowoczerwone.
Cornus alba "Elegantissima" - liście białoobrzeżone, jesienią przebarwiają się czerwono - różowo.
Cornus alba "Sibirica" - liście zielone, pędy jaskrawoczerwone.
Cornus alba "Spaethii" - liście złotoobrzeżone lub złote, rosnie słabo. Derenie kwiecisty i Cousa są bardziej podatne na przemarzanie
Kindzia 08:13, 05 lis 2012

monteverde napisał(a)
Mnie się podoba ten zarys ja bym jeszcze bardziej w trawnik wyszła a tu masz odmiany derenia

Cornus alba "Aurea" - liście złociste, latem nieco zielenieją jesienią fioletowoczerwone.
Cornus alba "Elegantissima" - liście białoobrzeżone, jesienią przebarwiają się czerwono - różowo.
Cornus alba "Sibirica" - liście zielone, pędy jaskrawoczerwone.
Cornus alba "Spaethii" - liście złotoobrzeżone lub złote, rosnie słabo. Derenie kwiecisty i Cousa są bardziej podatne na przemarzanie

Dziękuję bardzo Zaraz zobaczę jak wyglądają.
Myślałam o dereniu w tym rogu, bo jak nie dereń, to co?
Kindzia 08:30, 05 lis 2012

Tak to wygląda w skali.
W lecie tak pada cień do godziny 16,00-17,00.

Teraz w tym rogu wygląda tak. Pęcherznicy praktycznie nie widać na tle tujek. Musi być coś z białym chyba, dlatego pomyślałam o dereniu. Jałowce są przycięte w "jajo" obecnie. Chciałabym tam berberysy, tam są obecnie golden rocket i admiration. Admirałki może na obwódkę, począwszy od wrzosów z lewej strony, taki odcinek symetryczny? Orange rocket też mi się podobają.
Myślałam w róg derenia, przed niego dwie diabolo i dalej coś z berberysami.

Za tym prawym jałowcem jest 5 host. Przesadzałam je już, tu mają cień i nie przypala je słońce. Takie są

Kindzia 08:37, 05 lis 2012

Cornus alba "Elegantissima"
Ten mi się podoba, ma białawe liście, lubi wilgotno, tylko czy da radę w moim rogu?
JulkAd 12:57, 05 lis 2012

Przyglądam się temu Twojemu naroznikowi Kasiu i deren jest ok, ale diabolo przed nim już nie bardzo - pęcherznica potrafi być naprawdę duża (chyba, że ją w ryzach utrzymasz), może ją bardziej w prawo przesunąć?...jeżeli posadzisz derenia...to nie wiem, ale mi nie pasują te żółte berberysy (ale to Twój ogród)...poza tym admirałki jak dla mnie na obwódkę ok....dalej będę myśleć....a, no i koniecznie jakieś jedno duże trawsko dla "przełamania"...tyle mojego - niekoniecznie do przyjęcia. Pozdrawiam poniedziałkowo i uciekam do obiadu.
Kindzia 14:05, 05 lis 2012

JulkAd napisał(a)
Przyglądam się temu Twojemu naroznikowi Kasiu i deren jest ok, ale diabolo przed nim już nie bardzo - pęcherznica potrafi być naprawdę duża (chyba, że ją w ryzach utrzymasz), może ją bardziej w prawo przesunąć?...jeżeli posadzisz derenia...to nie wiem, ale mi nie pasują te żółte berberysy (ale to Twój ogród)...poza tym admirałki jak dla mnie na obwódkę ok....dalej będę myśleć....a, no i koniecznie jakieś jedno duże trawsko dla "przełamania"...tyle mojego - niekoniecznie do przyjęcia. Pozdrawiam poniedziałkowo i uciekam do obiadu.

Cha,cha,cha...a ja chciałam tam wcisnąć derenia, przed niego 2 diabolo, a potem jeszcze berberysy
Myślałam, że się zmieści
To jak myślisz? Dereń, a przed nim co?
Urszulla 14:32, 05 lis 2012

Kasiu, dzisiaj na spokojnie. Danusia do rogu dawała derenia, ale on potrzebuje trochę miejsca do rozrostu.
zobacz (ostatni post Danusi i w nim pierwsza fotka przy wierszu o zimozielonym z Danusią w roli głównej)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=174

A je jeszcze dam Ci taką propozycję jaka mi się u Anuli zapamiętała: ona ma w rogu limkę, która góruje nad nasadzeniami na dole i jest na tle tui (zobacz 3 post od końca)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/745-moj-maly-raj-na-ziemi?page=575

Urszulla 14:35, 05 lis 2012

Dereń wypadłby tam gdzie masz żółte berberysy. I dałabym ze dwa lub 3 derenie,a między nimi trawki Morning Light.I admirationy mogłyby zostać tam gdzie są.
A żółte berberysy dałabym pod ogrodzenie z prawej strony i jak urosną przycięłabym z nich żywopłot -byłby pośrednim piętrem na tle tui sąsiada.
eliza3 14:58, 05 lis 2012

Witam Kasiu, widzę, że rewolucja się szykuje Będę oczywiście śledzić i się uczyć, bo u mnie też by się przydało przemeblowanie Talentu wizjonerskiego u mnie brak, a z nazwami roślin też nie najlepiej, więc nie bardzo mogę ci pomóc, ale wspierać duchowo będę na pewno i może swoje trzy grosze dorzucę Tymczasem pozdrawiam gorąco.