Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogródek pod Gdańskiem 11:49, 19 sie 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

a zakupy konkretne, będziesz miała co robić
a jakie trawy kupiłaś?

Trudno mi odpowiedzieć bo duża część roślin np żurawki, nie miała "metek" i brałam na "oko" czego strasznie nie lubię... Jedna trawa to miskant , bo mi Ania powiedziała , druga... nie wiem ale mam ją już u siebie i dobrze rośnie a także tam w ich ogrodzie była wielka jej kępa która b. mi się podobała, zresztą za 10 zł ją kupiłam a to dużo taniej niż u mnie

Dostałam po za tym od Ani ognika a od Roberta wielkie dwie kępy irysów i juke a od Ewelinki też śliczną roślinkę której nazwy zapomniałam ale się dopytam przy okazji ;

Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 11:49, 19 sie 2012

Do góry

Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 11:39, 19 sie 2012

Do góry
Klamber napisał(a)

Robercie kolory na Twoich zdjęciach niesamowite, najlepsze i najbardziej odpowiadające rzeczywistości Przy okazji jeszcze raz piękne dzięki za irysy i agawę
Mój mały raj na ziemi :) 11:35, 19 sie 2012

Do góry
Sto lat, sto lat niech Anulka żyje nam

Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 11:32, 19 sie 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Nie mogłam się z wszystkich uściskać na pożegnanie, bo mialam strażnika w postaci Moniki, ktora cały czas mnie napominała, że już czas wyjeżdżać, a mnie się tak nie chcialo Ania wsiadaj, bo za samochodem będziesz biegła mus to mus pomyślałam

Gdybym Ani mojej Kochanej nie poganiała odrobinkę pewnie wróciłabym do domu, nie po 13 ale po 16 godzinach...a prawda jest taka, że byłam już strasznie zmęczona i głodna, poza tym nie spodziewałam się że będzie taka pogoda na miejscu, i generalnie było mi za gorąco Ale Ania bardzo dzielnie zniosła moje "trucie" .
Ania cały dzień uśmiechnięta
Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 11:31, 19 sie 2012

Do góry

Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 11:30, 19 sie 2012

Do góry

Wilczarzowy zakątek 11:24, 19 sie 2012

Do góry
Rozeznanie w terenie-mapka od geodety, troszkę ubarwiona wyszło jak wyszło-to co ja dorysowywałam (wjazd, śmietnik, podjazd ze ścieżką wokół domu, altana) jest pi razy oko...

Zrobię potem kilka zdjęć i wstawię, żeby była jasność od czego zaczynam (mniej niż zero) proszę się nie przerazić-będą okropne

Krótki opis co gdzie planuję:
1. "warzywnik"-taki nie do końca (obowiązkowo jabłonka, krzewy malin itp., słoneczniki, dynie, może arbuz da radę) ale to w dalekiej przyszłości...widzę go ogrodzonego małym, białym płotkiem handmade, coby psy wszystkiego nie wyżarły
2. zagroda dla psów-taka trochę większa mały, biały płotek nie da rady-coś solidniejszego planuję
Między 1 a 2 nie mam koncepcji...
3. najogólniej mówiąc trawnik
4. wybrzeże po pogłębianiu stawu trochę się powiększył, czego tu nie widać. "chory kasztan" jest teraz jakby na półwyspie-otoczony 2 zatoczkami-ta na górze-stroma i taka zostanie, ta poniżej kasztana-bardziej zebrana, powiększę ją i nawiozę piasku (taka niby plaża z łagodnym zejściem) jeszcze niżej (mniej więcej na wysokości cyfry "5", może ciut wyżej) będzie pomościk
5. koncepcji brak-totalnie...marzy mi się ogromna (w przyszłości) wierzba płacząca, ale nie wiem, czy nie będzie wyglądała ciekawiej nad samą wodą...
6. trawnik, ale bardziej obrośnięty krzaczkami, jakaś dróżka do altany...
7. mało tu miejsca-wąsko i jeszcze wielkie drzewa rosną, a chciałabym, żeby można było przejść, więc pewnie tylko staw będzie wysadzony różnymi roślinkami, ewentualnie po ogrodzeniu coś będzie się pięło...
8. tu też nie ma za dużo miejsca-staw jest teraz bardziej prostokątny...a w narożniku jest furtka, więc swobodne dojście musi być od altany.

Mam jeszcze problem z nierównością terenu-dom jest podniesiony odpowiednio do poziomu drogi, reszta działki jest niżej, po lewo (patrząc na plan) nie ma problemu, tu jest różnica-naście cm, ale z prawej strony różnica już jest spora-kilkadziesiąt...(cała działka jest ze spadkiem w stronę stawu). Nie chciałabym robić gładko opadającego terenu, tylko uskoki. Np. podjazd obsadzić jakimiś krzaczkami, dalej uskok z jakiegoś murku (w stronę "3"), dociągnąć murek do "5" z przerwą na wyjście z jadalni (jest schodek z tarasu, więc się wyrówna). W okolicach "6" już nie ma takiego spadku. "4" chciałabym zrobić jeszcze niżej (teraz poziom wody w stawie jest dobrze ponad metr poniżej gruntu). Altana już jest budowana niżej niż dom, więc jakoś się wkomponuje. Pytanie-z czego zrobić takie uskoki? I jak? Rozwiązaniem są palisady, wiem, ale jakoś mi się to średnio podoba. wolałabym murek z dość dużych kamieni, ale to pewnie majątek wyniesie...kilka metrów tego by było. Druga opcja to cegła rozbiórkowa-fajny klimat nadaje. Ale czy trzeba taki murek wcześniej jakoś fundamentować, żeby nie siadał? Nie mam pojęcia jak to ugryźć...jakieś podpowiedzi?
Ok. Tyle na ten moment-pędzę robić fotki
Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 11:23, 19 sie 2012

Do góry

Mój mały raj na ziemi :) 11:22, 19 sie 2012

Do góry
Anula niech Ci zdrowie i szczęście sprzyja, a uśmiech nie schodzi z twarzy wszystkiego najlepszego i najpiękniejszego co życie niesie w sobie
W darze piękna róża, zdobyta wczoraj u Szmitów

Mój mały raj na ziemi :) 11:21, 19 sie 2012

Do góry
zatem taka niespodzianka związana z jutrem ... Anulka wszystkiego czego sobie życzysz i uśmiechu na każdy kolejny dzień bo obłednie Ci z nim ładnie ... wiele ... wiele buziaków

Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 11:19, 19 sie 2012

Do góry
Większość zdjęć robiliśmy w tych samych miejscach, nie będę więc "dublowała" wstawię tylko Anię Monte i Ewelinę bo takiego zdjęcia moich towarzyszek podróży nikt nie ma. Miałam szczęście że ze mną jechały : super Dziewczyny!! Zresztą Osoby które były już na miejscu też przesympatyczne, jednak najlepiej poznałam Anię, z którą jechałam 6 godzin i Ewelinę która dosiadła się do nas w Ostródzie

Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 11:18, 19 sie 2012

Do góry

Mój mały raj na ziemi :) 11:15, 19 sie 2012

Do góry
Sto lat sto lat! Aneczko z okazji Twoich urodzin życzymy Ci ogromu miłości, wszelkiej radości, kasiory co nie miara i baletu do rana Gośka, Paweł i Kuba

Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 11:14, 19 sie 2012

Do góry

Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 11:11, 19 sie 2012

Do góry
Piknikujemy

Mój ogródek pod Gdańskiem 11:08, 19 sie 2012

Do góry
Ania i Ewelina na ławeczce w głębi ogrodu.

Ogród pokazowy piękny, zdecydowanie warty wycieczki. Widziałem dożo fajnych zestawień które może kiedyś uda mi się zrealizować u mnie.
W szkółce dostaliśmy duży rabat na zakupy.
Dziś ładny dzień spróbuję więc coś posadzić..
Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 11:06, 19 sie 2012

Do góry
Pogada nam dopisała, była jak na zamówienie.

Kubusiowo 11:01, 19 sie 2012

Do góry
Pewnie nie pamiętacie.... ale Wam przypomnę Kupiłam w Auchanie dwie róże..... miały być pastelowo fioletowe... takie przypudrowane.... a są:

A nic to ! Wszystko rekompensuje ich zapach! I piękny kształt główki
Mój ogródek pod Gdańskiem 10:57, 19 sie 2012

Do góry
Dzięki Dziewczyny.
Przyjechałam zmęczona w końcu wyjechałam z domu o 7.00 a wróciłam po 20, Na spotkaniu było bardzo sympatycznie, poznałam "na żywo" Anię Monte i Ewelinę - przesympatyczne, fajne dziewczyny. Ania to bardzo życzliwa, wyjątkowo sympatyczna, pełna energii osoba. Ma śliczny ogród, pełen skarbów. Ewelina zresztą też jest super - było bardzo miło je poznać.
Kupiłam kilka roślin oto one:
dwie świerki o niebieskawych igłach inne niż te wszystkie iglaki które mam w siebie, cztery żurawki o jasnych liściach, dwie hortensje, dwie trawy; hostę - z małymi listkami - też jej jeszcze nie mam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies