Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kolorowa potrawka z kurczaka i papryki. 14:02, 27 sie 2012

Do góry

Ta potrawka jest tylko z czerwona papryką , po prostu nie jest taka ładna , nie chciało mi się jechać do sklepu.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:54, 27 sie 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

taki mały krzaczek, a ile frajdy!
a mnie kolejna naparstnica od Ani ..zakwitła!
miłego plątania w oparach kawy

zakwitła !!! ... naparstnica ... no a moje - rodowód Ania ... owszem biją rekordy w wielkości liści ale kwiatuszka ... absolutnie nawet jednego ... wierzę, że w przyszłym sezonie moje naparstnice mi to zrekompensują

ale to druga; pozostałe wyglądają jak u ciebie, czyli obie...aż do nieba, naparstnicami rdowodu Ani, będziemy się cieszyć

tak sobie oglądam, na spokojnie twój azyl...urosło, bujnęło, tchnie tajemnicą, apchnie...
nic tylko wdychać aromaty rankiem, wieczorem, baaardzo klimatycznie

a z powodu nieletniej, bardzo przykro, no ale powoli wszystko wróci do normy
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 13:42, 27 sie 2012

Do góry
Jesień skrada się do naszych ogrodów, co widać na załączonych fotkach.

Ogród do kwadratu 13:33, 27 sie 2012

Do góry
Danusiu wielkie dzięki za expresową odpowieź!
Mam na pniu 1 akację umbraculifera (czy jakoś tak się to pisze). Czy te wiśnie to miałoby być coś takiego (jedno ze zdjęć powyżej)? Czy miałyby być jednej wysokości - ponad mur, czy zróżnicowane, i w których miejscach?
Co do tych nasadzeń - o co dokładnie chodzi? Nasadzenia w trawniku czy na istniejących rabatach?
Zdjęcia od zachodu:

Na końcu trawnika, przy ogrodzeniu widok na wprost z tarasu:

I od północnej części domu rabata w kształcie literki L:

Wnieść do ogrodu trochę radości - prośba o pomoc 13:30, 27 sie 2012

Do góry
Witam ponownie
Proszę pomóżcie jak wykończyć taką rabatę (tuje i berberysy)? Brakuje mi czegoś na dole
W cieniu - zacieniona 13:23, 27 sie 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Mamy hortensjowe żniwa w ogrodzie. U ciebie też pięknie te cudowne kwiaty wyglądają. Moja jedna jedyna może też kiedyś będzie tak wyglądała. Chciałabym mieć jeszcze jedną o talerzykowatych kwiatach.
Miło Cię widzieć...hortensje wyglądają pięknie w ogrodzie ...ta pora roku to szczyt ich kwitnienia...u mnie zaczęły dopiero teraz ale nie mogę oderwać od nich oczu...Ta jest ukorzeniona w ubiegłym roku i już kwitnie.
Ogród w Holandii 13:22, 27 sie 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

Piękne te zdj.
Agata, zrób chwilę wolnego i wracaj, dobra? Ja też od wczoraj trochę o tej samej sytuacji myślę. Tak jakoś dziwnie wyszło, ale ta informacja została tak podana, że bez czytania wspomnianego bloga mój odbiór był podobny do Twojego. Tylko, że Ty napisałaś co myślisz, a ja nie. Wyluzuj i wracaj, ja lubię czytać Twoje RZECZOWE komentarze. Po prostu każdy lubi coś innego i tyle.
Mój ogród 13:10, 27 sie 2012

Do góry
Kupiłam taką samą wiosną i niedawno podzieliłam na 5 części,ładnie się rozrasta i błyszczy się jak sreberko...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:10, 27 sie 2012

Do góry
reni napisał(a)
IRENKO..............BRAK MI SŁÓW!

och, och, moje serce skacze z radości

i kilka ujęć pięknego sierpnia
po ścięciu, na nowo zakwitła dziewanna; na drugim taka egzotyka

rh rozrosły się, a Cunnigham mi zakwitł ponownie, i co to będzie za rok jak teraz kwitnie!! i widać jak łądnie urosły bukszpany z farmy

cleome i ośmiał od Elfika kwitną sobie i chyba nasionka będę zbierać
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 13:08, 27 sie 2012

Do góry
Kasiu mam nadzieję, że nie będziesz zawiedziona

Betysia, Bożenko witam was

Różanka to moje oczko w głowie. Nie cały ogród jest zagospodarwany. Niestety jestem jedna i dysponuję ograniczonymi zasobami Plan jest w głowie i realizuję go z czasem.
Są miejsca, których nadal się wstydzę.
Udało mi się ładnie zagospodarować boki ogródu i nawet zrobłam zdjęcia by je pokazać, ale wyszły fatalnie. Za płotem budują się domy i widok na toi toi, sterty gruzu, folii zdominowały zdjęcia tak, że zachowam je dla siebie. Przyszły już maty trzcinowe. Póki moje cisy i drzewka nie urosną, wolę zdecydowanie widok na nie.

Porzuciłam więc dość zadbany góny ogródek i zabrałam się za połowicznie zagospodarowany dolny.
M A S A K R A. Mam ogromny problem z wysiewającymi się chwastami z sąsiednich łąk. To tak jakbym stała z ogromną trobą pełną nasion i sypała je ciągle na skarpę. Wiatr i pochyły teren jeszcze sprzyją rozsiewaniu.
W końcu napadało, więc udało mi się przekopać i odchwaścić część skarpy, która już dwa razy była przekopywana i parę razy odchwaszczana. Ziemia zrobiła się za to pulchna i żyzna.
Dosadziłam też śliwy i teraz są 3 w rzędzie (mocno wieje i jeszcze nie zdązyłam wszystkiego umocnić) i mój wymarzony buk. Zapatrzona w drzewko stałam zachwycona i wtedy przmówił do mnie mój syn: "Mamo czemu sadzisz tego suchego patyka"?

Tutaj w trakcie kopania. Jedna z kulek miała za bardzo podcięte korzenie i pochorowała mi się Przesadziłam ją na dół a u góry dokupiłam miejszą, ale zdrową.
Widać też mój ogródek owocowo warzywny, który kiedyś zasłoni żywopłot z cisa.

Tam zdecydowanie domują maliny i kwiaty wiejskie, przerośniete piękne sałaty i brokuły. Daleko do ogrodowiskowej porządności

Moja irga pięknie zarosła. Pamiętacie te malutkie ukorzenione patyczki?

U góry jest zdecydowanie porządniej. Tej części się nie wstydzę.

Taras skończony.

Stwierdziłam, że buk tak pasuje do elewacji, że koniecznie muszę dokupić drugi na górę w jakieś strategiczne miejsce.

Posadziłam też aż 5 takich wiązów. Jak tylko załozymy maty trzcinowe postaram się sfotografować resztę. Ma być otoczony bukszpanami, które już ładnie się ukorzeniły i czekają na przeszadzenie.
Ooo i widać jak mi piesek załatwił jeden z bukszpan póki płotu nie było

A tak kwitła mi lawedna.

Na koniec

Mój ogród 13:05, 27 sie 2012

Do góry
Największym zmartwieniem dla mnie, kiedy mnie nie ma na działce to czy w tym czasie moje rośliny nie uschną. Problem się zwiększa , jeżeli w akurat nie ma deszczu i jest gorąco. Minęło 8 lat jak mam ogród z doskoku i już wiem, które rośliny przetrzymują krótki okres braku wody, a które nie.
Zupełnie dobrze wytrzymują: powojniki, funkie, trawy. Języczki to rośliny nie dla mnie. Pęcherznica Diabolo też po kilku dniach suszy wygląda źle. Dużo wody potrzebuje żylistek. Nawet moje ukochane cynie, które nie miały kilku dni wody wyglądały marnie. Małe różyczki posadzone z doniczki były świeżutkie. Z jednej rośnie całkiem spora róża.
A to moje nowe nabytki kupione u Szmita. Nie wszystkie, bo miałam mały najazd gości i nie miałam czasu robić zdjęć.
To dereń
Dereń świdwa Compressa Nie podobny do dereni, ma pokrój wzniosły.

Brunera Jack Frost, dawno na nią polowałam.

Z tej trawki bardzo się cieszę. Już wygląda ładnie.
Turzyca włosiasta Frosted Curls

Mam jeszcze trzy nowe roślinki, A nowa i moja pierwsza hortensja Phantum, wypuściła już u mnie nowe listki.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 13:04, 27 sie 2012

Do góry
Dorka napisał(a)

Dzięki, ale ile mnie to kosztowało to tylko ja wiem tak darń odwracałam na drugą stronę i pociapię ją jeszcze bo nie mam sił na przekopywanie

Ogród w Holandii 13:02, 27 sie 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

chodzi mi o trawę na 3 zdjęciu, ta kopuła! chyba z metr średnica, moja podobna ma 20 jak na razie, nazwy nie znam, bo były wypisane niewyraźnie na doniczkach!
poszukaj proszę
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 13:02, 27 sie 2012

Do góry
Dorka napisał(a)
Chcę pokazać Wam moją wykonaną pracę, mam nadzieję że wytrzymacie ten pokaz

Ogród do kwadratu 12:59, 27 sie 2012

Do góry
gusiarz napisał(a)

Tutaj na bank potrzebujesz 3-5 form piennych, np wiśni Umbraculifera, cisów, albo najtaniej trzmielin na pniu, ale dość wysokim.

Ja bym zrobiła w Twoim ogrodzie takie nasadzenia w literkę L, kwadraty i prostokąty, albo nasadzenia "przechodzące" z jednego sektoru w drugi, taka kontynuacja w innym miejscu. To już dotyczy innych miejsc.
Ogród w Holandii 12:57, 27 sie 2012

Do góry
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/21/214609/original.JPG[/img]

Agata, nie znikaj, bo kto nam pokaże całe piękno jakie jest w Holandii
i przecież tyle rozmawiamy, że aż 300 stron nam przeleciało!!!

proszę, dowiedz się co to za trawa, podejrzewam, ze ją posadziłam, a jeśli to ona, to juz muszę przesadzić, zarośnie mi żurawki!!

i gratuluję spotkania z Moniką, na pewno urocza z niej osoba i miałyście frajdę ze spotkania przy kawce
Zimozielony ogród przy białym domu 12:32, 27 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za zgodą mamy zamieszczam też fotkę Mateusza, który czuję, że będzie opiekował się ogrodem.
Ma smykałkę

Przystojniak! Biedna Pani Mama Jak te tabuny kobiet będzie odganiać?
Ale fajne jest to, że młodzież kocha rośliny i interesuje się nimi. Miejmy nadzieje, że Mateusz nie "wygryzie" nam Sebka
Zimozielony ogród przy białym domu 12:30, 27 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak jak wcześniej już zamieściłam w swoim wątku - wita jak zwykle machający Zdzisław

Zdzisław!!!!! i ja macham Kurcze sorki za opóźnienie ale wiesz...... Szefowa nakazała rewolucje w Kubusiowie

To właśnie tu 12:25, 27 sie 2012

Do góry
Wszystko co białe bardzo mi się podoba.Kupiłam różowego,bo białe miały kolorowe środki,może na wiosnę u nas się pokażą.Jest śliczny.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:59, 27 sie 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Perukowce poszły precz na inną rabatę, a na ich miejsce pod wiśnie pissardi zostały przesadzone hortensje "nie-Lime". Brakuje jednej wiśni (wypadła wiosną ) i paru miskantów, które będą tu przesadzone z innego miejsca. A właśnie, czy z przesadzaniem dużych miskantów trzeba czekać do wiosny? Ktoś wie?

Agnieszko, co to za trawa za limkami??
Mogłabyś mi pstryknąć fotkę liścia jakie ma, bo chcę zidentyfikowac mojego miscanta który miał byc zebrinusem a nim nie jest.
I dlaczego wyeksmitowałaś perukowce???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies