Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród u stóp klasztoru 21:48, 24 sie 2012

Do góry
Boże Sylwia - lepiej już wygląda ten mój ogród i kwiatki , jak te moje miny ( moja wielka bolączka ) .

wszystkim odpowiem razem , bo dużo by tych postów było
MARTEK - tak masz racje teraz oprócz elegancji i piękna musi być u mnie praktycznie , bo lata lecą a garb rośnie

JOANKO,ANIU, IRENKO- żadnych ochów i achów nie róbcie , bo w realu było tyle bałaganu że szok. zwłaszcza że wzięłam się za przesadzanie 100 kilowego parzydła

MARZENKO - ogród wcale nie wymuskany , trawsko to miscant giganteus. wielki na 2, 5 metra .
klon po prostu rośnie . siarczan amonu był na wiosnę , potem nawóz do magnolii a potem już tylko słońce , słońce , ale przyznam że w te wielkie mrozy okryłam go jakiś swetrem , bo było - 34 . jak widać przeżył

LENKA - przyjedziesz - zobaczysz . nic wielkiego a ogarniam jak chcę a jak mi się nie chce to po prostu dzisiaj leżałam cały dzień na basenie i nawet nie wiem co w ogrodzie słychać

BOGDA - werbena już się sama rozsiewa . na wiosnę byłam trochę zmartwiona mrozem i dosiałam nasionka od Sebka . no i te wysiane nie zeszły a werben jest morze ...tych co na mrozie w ziemi siedziały

Bajkowy ogród Weroniki 21:47, 24 sie 2012

Do góry

A w ogrodzie zarosło. Dobrze, że nie uschło.

Aksamitki i tytonie ozdobne.

Astry w pąkach.

Floksy kwitną w kilku kolorach, i pachną.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:45, 24 sie 2012

Do góry
Najgorszy jest tył.
Deweloper zmieniał nam ukształtowanie działki, aby woda nie wlewała się na taras i do domu.
Na końcu ogrodu zostawili mi w prezencie rurę drenażową zasypaną tymi kamieniami, a za nią prawie dwumetrowy wał.
Chcieliśmy najpierw likwidować tę górkę, potem stwierdziliśmy, że lepiej zostawić, bo będziemy mieć wyższe drzewka.
Było tam straszne błoto (ogólnie działka jest dosyć mokra i raczej na glinie), a mój Synek tam cięgle się gramolił.
Nie mieliśmy na nią żadnego pomysłu, więc szybko kupiliśmy trzy największe w szkółce płożaki jałowcowe, aby zasłonić górkę przed Małym.
Teraz jest tam przechowalnia roślin tymczasowych, które nigdzie nie pasowały, a które wywiozę do innego ogródka.
Mi marzyłoby się tam coś, co złagodzi bałagan gatunkowy.
Coś jednorodnego, skromnego i nowoczesnego.
Na ten przykład spłycenie górki do np. 40 cm, podbudowanie murkiem i stworzyłaby się tam taka długa donica aż do altanki.
Może Danusia doradziłaby mi co tam posadzić, mam już tło od sąsiadów - rząd żywotników.
Nie lubię tego typu nasadzeń (chyba, że są przycięte na żywopłot) i chciałabym ten widok jakoś "rozbić" i uporządkować.

Mój Mąż marzy za to o jakimś lasku, np. rząd świerków, a na ich tle trzy, cztery brzozy.
Pomysł nie jest najgorszy.
Danusia polecała te Omoriki, które można blisko sadzić, ale one rosną ogromne a tam chyba jest za mało miejsca.
A może są jakieś inne mniejsze świerki, czy cóś?
Co Wy na to?
Ogród Bogusława 21:44, 24 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tu wyginanie

To samo

piękne

witam, mam sosnę i też próbuję ja uformować ma 2 lata( u mnie ) spójrzcie co mogę w niej zmienić
Mój mały raj na ziemi :) 21:44, 24 sie 2012

Do góry
wiem, wiem.....miały być foty ale komputer się zbuntował (facet )
ale już nadrabiam, wklejam kilka zdjęć, jak pisałam, zmian nie ma.....
ot dzień jak co dzień w moim ogródku

ale najpierw dziękuję Sebek za życzenia !!! i za piękny bukiet
Agaciu, i Tobie ! a palenisko super sprawa, polecam
Ev, już wklejam !!!

dosadzone wrzosy

Sosnowo 21:41, 24 sie 2012

Do góry
Dzięiki Bogdziu za odwiedziny
Dziś zdjęcia hurtowo - obawiam się, że teraz będzie bardzo długa przerwa (choc to nic nowego u mnie)
- chciałam bowiem popstrykać moje ostatnie poczynania i przez roztargnienie zostawiłam aparat pod sosnami... a tu przyszła ulewa.....- chyba aparat nie jest do uratowania.....- szkoda, bo bardzo go lubiłam
Więc pokażę co udało mi się odczytać z karty pamięci...
Miejsce wymagające natychmiastowej interwencji

narzędzia pracy przygotowane
Rododendronowy ogród II. 21:38, 24 sie 2012

Do góry
danuta_ napisał(a)
Bogdziu, dzięki za odwiedzinki - bylinowy hibiskus dla Ciebie - trzymam kciuki, żebys i Ty doczekała się takich kwiatów

dzięki Danusiu , jest piękny. Nie wiem czy w moim ostrym klimacie uda sie je hodowac ale spróbuję . Już kupiłam, zobaczymy czy się uda. Pozdrawiam serdecznie.
Puste pole z wysepką kwiatową 21:37, 24 sie 2012

Do góry
Elfik napisał(a)
...a w domu mam żabę!!!!!!!!!!!!!

Elfik napisał(a)

A Tesco ))))))))
Bardzo mi się podobały

A prezent....... od koleżanki Sama też kiedyś taką sprezentowałam, bo jest rozśmieszająca

Oj śmieszna, śmieszna, i taka bardziej punkowa.

Bajkowy ogród Weroniki 21:36, 24 sie 2012

Do góry
Aniu, Kajtek nie tylko turysta ale tez dał nam pierwszy pokaz swojego pływania, i zaskoczył nas bardzo mile. Jak zobaczył swojego pana w morzu, natychmiast popłynął (ok.10 mb).
Wspominałam chyba o jego wakacyjnej miłości, którą nagrałam.
Jestem już w swoim ogrodzie. Kajtek też. Moczy się w oczku, biega z poduszką lub butami po ogrodzie, i jest szczęśliwy.

Zimozielony ogród przy białym domu 21:34, 24 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Jak kropeczka nad i

Chociaż szczerze dodałbym chyba tu jeszcze bluszczyk - tak dla dodania lekkości tym donicom?

Jednak pulubiłem reklamę Ikei i troszkę zacytuję - ale to są Twoje donice

Sebek - nic dodać nic ując

Jestem zauroczona - zwiastuny serialu nad wyraz zachęcające
Rododendronowy ogród II. 21:33, 24 sie 2012

Do góry
Bogdziu, dzięki za odwiedzinki - bylinowy hibiskus dla Ciebie - trzymam kciuki, żebys i Ty doczekała się takich kwiatów

Tylko trawnik i co dalej? 21:31, 24 sie 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Wariacja na temat...

piękna prezentacja podziwiam pomysły i pewnie długo nie myślałaś
Sosnowo 21:30, 24 sie 2012

Do góry
Zakwitł hibiskus bylinowy

Sosnowo 21:25, 24 sie 2012

Do góry
Reniu, rzadko bywam ostatnio na forum - każda wolna chwila to ogród, więc zmian jest więcej - zrobiłam malutkie wrzosowisko - niestety termin sadzenia był bardzo nieodpowiedni i częśc wrzosów jest w nie najlepszej kondycji - poczekam jednak do wiosny z decyzją co dalej z nimi robić

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:24, 24 sie 2012

Do góry
Strona lewa:

Kamyczki tu tylko sobie tymczasowo leżą, to nie skalniak
Golterię bardzo lubię, czy dosadzić gęściej?
Mały Tamaryszek, chciałam, by robił daszek kosodrzewinie i dotarł do huśtawki.
Krzaczek to Skimia, ale jej podejrzanie zżółkły listki - zapytam o to później.
Po tej stronie mam prawie same wrzosy, bo bardzo je lubię, mogę je kupić blisko domu i jest to tani pomysł na okrywanie kory.

Potem mam Morwę. Teraz dopiero wiem, że Danusia jej nie poleca, bo robi błoto z owoców.
Ale mi się tak podobały jej listki...
No i zapomniałam dodać, że wielbię wszelkie pendule - płaczące i wszystko szczepione na kiju
To bordowe nie wiem co to jest - ale chyba stąd wyleci.

Tutaj mój Tzw. ołtarzyk - bo lubię symetrię.
To szczepione to Brepo, a na dole dwa Mugosy.
Z tyłu Red Barony i wokół pnia Berberyski.

Zostawić tak?

Potem idą dwa jałowce, znowu ekran z Skyrocketów (co ja sobie myślałam?) a na końcu złoty Perukowiec.
Ratunku!!
To właśnie tu 21:20, 24 sie 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zaplecze Ogrodniczki, domowa szkółka pod ręką i na oku. Otrzymałam wiele pięknych roślin z mojej listy pragnień.

Kompostownik też otoczony zaroślami kwiatów!

Tzw. zestawienia

I układy roślinne.

Pszczółka szczęściara

Rododendronowy ogród II. 21:18, 24 sie 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Bożenko pisałaś u mnie, że Ci wrzosy wymarzły, więc dla Ciebie najładniejszy jaki mam

Piekny jest-dziękuję. Ja na razie ich sadzic nie będę (chyba) bo u mnie rosną koło rododendronów i jak zmarzna to trzeba wykpywac a one mająwielkie bryły korzeniowe i uszkadzam korzenie rododendronom, więc postanowiłam nie kupowac ale ile wytrzymam nie wiem.Dzięki Elizko.
Po prostu ogród... 21:18, 24 sie 2012

Do góry
Ewa ja głównie w soboty mogę coś więcej zrobić. Jutro przywozimy żwirek i planujemy wysypać trójkąt żwirkiem. No i może rano giełda w Tychach jak będzie mi się chciało wstać wcześnie.
Trójkąt pod żwirek M ułożył - według mojej lini

i ponownie, po moim długim proszeniu, ułożony trochę inaczej - teraz chyba jest lepiej

I teraz się zastanawiam jak posadzić tam żurawki: czy wewnątrz trójkąta z trzech stron, czy wzdłuż brązowego łuku przez korę i żwirek, czy może w trójkącie tylko w trzech rogach po 3 szt. W środku trójkąta będzie rosło coś na pniu albo jakiś stożek zimozielony.
Sosnowo 21:15, 24 sie 2012

Do góry
Po trawniku przyszła kolej na cięcie jałowca - oj, dało mi to w kość - całą sobotę sie z nim zmagałam

wiosną poprawki..

To właśnie tu 21:15, 24 sie 2012

Do góry
Aniu, jak roślinność w oczku się rozrośnie , to woda staje się czysta.
Natomiast problemem bywa obecność glonów nitkowatych.
Ale z werbeną rosnącą na brzegu nie mam żadnych problemów.
Nie jest to łan taki jak w Pęchcinie, ale i tak mnie cieszy

I temu rosnącemu w głębi ogrodu też lubię się przyglądać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies