Witam!
Od jakiegoś czasu przeglądam ogrodowisko z wielkim zainteresowaniem i podziwiam Wasze piekne ogrody. Ja dopiero zaczynam moją przygodę z ogrodem a właściwie to jest moje drugie podejście. Mój pierwszy ogród zniszczyła powódź w 2010 roku. Musiałam wszystkie drzwka i krzewy usunąć. Teraz nawiozłam ziemi, zasiałam trawę i nie wiem co dalej. Widze jak sobie nawzajem doradzacie i projektujecie swoje ogrody dlatego postanowiłam poprosić Was o pomoc w zaprojektowaniu mojego ogrodu. Z góry dziękuje!
no i siem zgubiłam ... wiem nic dziwnego ale topograficznie a teraz siem zagubiłam postowo ... gdzieś Ewuś napisałaś o pospolitym ruszeniu na grządki ... tymi wypasionymi energią na pilatesie i tym podobnych mięśniami ... miałam zachwytem zakwiczeć od razu ale coś ... jak to w domu ... się ośmieliło wydarzyć ... ponieważ nie pamiętam gdzie napisano ... szczęśliwie wiem gdzie grządki to muszę ... muszę to napisac ... ja i moje mięśnie jesteśmy na TAK ... ...
Uczyłam się dziś użycia statywu, bo jutro robimy zdjęcia do Magnolii, ogród preriowy i chochoł na zimę - ale nie bójcie się, zima jeszcze daleko, to tylko sesja zdjęciowa
Mam nadzieję, że zdjęcia będą ostrzejsze...hehe ale kto to wie?
To tulipany???? Ale chyba te botaniczne bo albo małę cebulki, albo porównianie do innych roślin myli...... ależ gęsto to posadziłaś... efekt wiosną powai na kolana...... strasznie gęsto....
Czosnki widzę, że nie lubia gliny..... tam gdzie na górce lub skalniaku czyli dużo piachu...to łądnie rosną, a na zwykłych grządkach byle jakie i chorują... liście majądużę, jak zaczynająkwitnać to liście szybciutko zółkną wiec można je urwać... Plus dal czosnkó taki, że którko straszą żółtymi liscmi w odrózneiniu do pozostałych cebulowych ...... teraz było wiecej niż uśmiech.....
i tak jak obiecalam pokazuje zakupione i posadzone lawendy wokol fontnny, tz tylko po 2 bokach w ksztalcie polkoli aby nie zaslaniac rabaty za fontanna...bo tam beda krolowaly biale roze w towarzystwie kolejnych lawendek ....
...a i moja psotna czarna maniaczka i wielbicielka lawendy........