Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 09:31, 22 sie 2012

Do góry
Miłego dnia Wszystkim życzę.

Mallwinkowo 09:24, 22 sie 2012

Do góry
tak ja ostanio nie moge spać. szkoda że o 3 nad ranem nie mozna robić zdjeć , bo wtwedy mam najwięcej czasu.
ale dzis z samego rana pognałam z aparatem, by Wam troche pokazac jak sie u mnie zazieleniło. powinnam przed fotkami skosic trawę,ale popadał nad ranem deszcz i teraz musze chwile odczekać.

to lewa strona: trochę mi tam zilsko sie zadomowiło .

a tu prawa strona przy parasolu zlikwidowałam płyty i posiałam traweczke, by było barziej przytulnie.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:20, 22 sie 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
To skoro o przetworach, to pokażę leczo-bazę do różnych dań. Wiecie, że dziecko mnie spytało po co ja robię zdjęcie jedzeniu Rozcinam pomidory na ćwiartki i rozgotowuję około 2 godzin. Zostawiam do ostudzenia. Przecieram przez durszlak i w ten sposób pozbywam się skórek. Do tego wkrajam cukinie i papryki. Staram się wybierać wszystko w różnych kolorach, żeby było też ładnie na talerzu. Duszę wszystko jeszcze może z godzinę, dodaję sól i cytrynę (dzięki niej przetwory się nie psują). Do tego garnka - ok. 5 litrów - dałam całą cytrynę. Później pasteryzuję ok. 15 min i gotowe. Wykorzystuję do różnych potraw, np. leczo, risotto, spaghetti, mielone w tym topię , dodaję fasolę i wychodzi coś a'la fasolka po bretońsku. Zaczynam zawsze od podsmażenia mięsa (paski piersi z kurczaka lub mielone) i cebulki, do tego można pieczarki i inne ulubione. Oczywiście przyprawiam dopiero danie docelowe, a to jak pisałam tylko baza wyjściowa do wielu wariacji. Teraz dobry okres na te warzywa, a w zimie jak znalazł.

Tak wygląda jeszcze w garnku

A tak już w słoikach (to po prawej, bo po lewej to nowość sos meksykański, też dobry)

Kup sobie taki przecierak jak ten bo przecieranie przez durszlak to ciężka praca. Ja mam go kilka lat kosztował około 60 zł. Jest super do przecierów pomidorowych czy do szczawiu. Bardzo polecam.

No i napisz co z bocianami.
Rododendronowy ogród II. 09:14, 22 sie 2012

Do góry
W moim lesie wyrosły chyba kanie . Jest ich pięc ale nie znam się na tyle żeby je zużyc. Na dole mają takie zgrubienia jak muchomory więc się boję. Hania by tu była pomocna.

Rododendronowy ogród II. 09:08, 22 sie 2012

Do góry
Pokazywałam kiedyś karmniki kupione w Selgrosie. Pisaliście że u Was ich nie było a wczoraj kupiłam jeszcze jeden za niecałe osiem złotych i jest taki:

trochę trzeba samemu zmontowac wg instrukcji

a po zmontowaniu wygląda tak

Ogród... reni 09:06, 22 sie 2012

Do góry

Moje poletko 09:04, 22 sie 2012

Do góry
Witajcie Drogie Ogrodniczki

Tak czasami bywa ,że trzeba na chwilkę zniknąć z pola widzenia.
Nie zmienia to faktu ,że nie ma dnia, aby nie tesknić mi za pogaduchami z Wami
Jak tylko złapię oddech to wrócę do Was z wielka radością.
Niech Wszystkim rośnie, kwitnie i dojrzewa! Niech Wam się darzy i mnoży co najlepsze!
życzę z całego serca.!!!

PS. Chłopcy wrócili cali ,zdrowi, szczęśliwi i dumni , że się udalo spełnić to co zaplanowali.
W ich imieniu i własnym jeszcze raz bardzo dziekuję za Wasze zainteresowanie i doping!
Zielony galimatias 08:56, 22 sie 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Sio! teraz ja - Aga! Ewa, nie bij, ale ja dzisiaj jestem za kwadratowymi formami. Ładnie o nich napisałaś, wybierz to, co Ci w duszy gra. A na załączonych obrazkach widać, że są to geometryczne formy!
Pomagamy???? Bo chcemy zabrać Cię też na wycieczkę do Lobau. Piszesz się? Innych też zachęcamy!
Niewdzięcznik się ze mnie naśmiewa a mi ciężko podjąć decyzję, wszystko mi się podoba. Dobrze czułabym się chyba u Irenki, bo jak sama pisze ma wszystkiego po trochę.

Aga, czuję, że mamy wiele wspólnego! ... "Kobieta zmienną jest..".

A daleko do was do Lobau..?.. I kiedy?... I czy Ty wiesz, że wtedy zrobimy sobie totalny mętlik... bo jak się tak człowiek napatrzy to gotów na całym ogrodzie sad kwitnącej wiśni zrobić...
Jak nic przyjdzie nam zamieszkać w domku gościnnym Irenki
Zielony galimatias 08:52, 22 sie 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Ewa to ja niewdzięcznik. Ja to bym zawęził wybór do fal lub kwadratowego rokokoko. Ponieważ takie rokokoko będzie paskudne to oddaję głos na fale.Zresztą my też ich użyjemy u siebie. Aga ma zupełnie nowe spojrzenie na sprawę-zauważyła piękno kwadratu. Ponoć to już jej 3 wersja. Jak na czas jej przynależności do forum, to i tak nieźle. Pomyśl ile ja wersji znisłem przez prawie 20 lat! zgroza.

Jędrek!.... Jak to rokokoko paskudne??????... o zraniłeś mnie.. zraniłeś mnie na wskroś...

.. coś czuję, że się przyczyniłam do oczarownia Agi kwadratami!....no to masz chłopie placek!
Początki 08:52, 22 sie 2012

Do góry
No i chciałam Was zapytać czy pomogłybyście przy jednej z rabat. Już kiedyś o niej pisałam: jest dość wąska, ma 80cm szerokości i 22,6m długości, ale nie chcę jej poszerzać bo chciałam mieć choć z jednej strony domu przejazd na tyle szeroki aby mógł przejechać samochód (pogotowie, straż, ciągniczek ogrodowy itp). I pewnie nasadziłabym coś niskiego bo lubię te wiciokrzewy gdyby nie fatalny stan siatki.
Zdecydowałam się obsadzić ten pasek dereniem, mam już u siebie Elegantissimę (posadziłam w czerwcu zainsirowana jednym z dawnych odcinków Mai) i od jakiegoś czasu chodził za mną pomysł pomieszania tego derenia jeszcze z czymś także na tym pasku.
To ta rabata (widoki z różnych stron). Ona tu na zdjęciach jest cienista ale to wschód więc sporą część dnia operuje tu piękne słońce:

Myślę, że dereń będzie tu dobrym rozwiązaniem - będzie go można ciąć lub też pozwolić mu lekko "opadać" w stronę linii rabat. Tylko, żeby nie było tak nudno, chciałabym dodać mu kilka elementów. Nie za dużo, aby nie zrobić folkloru ale też nie jeden, żeby tak nie "piał".

Na tę s tronę wychodzi też jedno z moich okien, to ważne okno, bo kuchenne i chciałabym w nim ładny widok. Tu widok jesienny na przebarwiające się pnącza:

I tak...rozważałam jakieś wąskopokrojowe thuje ale cały czas nie wiem czy 80cm to nie będzie im za mało? Czy nie lepiej już pójść w formę krzaczastą.
U Sebka w wątku pojawił się ostatnio temat Buka Rohan Obelisk. To wąskie drzewo ale wysokie ale Danusia pisała, że można je ciąć tak aby nie dac mu wysoko rosnąć. Może to jest dobry pomysł? Chciałabym coś, co będzie mieć liście także "od dołu", żeby to nie był taki konar tylko zza którego zimą będzie widać głównie poniszczoną siatkę. Tylko co też koło niego, żeby nie był takim czerwonym soliterem przy tym dereniu. Może tu gdzieś jeszcze wpleść jaśminowca, albo lilaka? Co myślicie?

I może gdzieś jeszcze na początku rabaty też coś dosadzić aby nie było takiej jednej kolorowej plamy w jednym miejscu - może czeremcha wirgilijska Schubert?

Rajski ogród Ani 08:39, 22 sie 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Jeszcze kwitną, ale jak będzie tak sucho i upal to z listków i kwiatków pozostanie popiół

Mam nadzieję, że u was też popadało dzisiaj z rana
U nas przeszła burza z ulewą.
Początki 08:36, 22 sie 2012

Do góry
A tutaj kilka ogrodowych fotek:
- funkie i żurawki jeszcze kwitną

- i zobaczcie jak pięknie przebarwiła się hortensja bukietowa Phantom
a) jeszcze w lipcu

b) koniec sierpnia

Koszenie i nawożenie pozwoliło się trawie rozkrzewić i chwasty powoli wymiarają:

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:32, 22 sie 2012

Do góry
Myślałam jeszcze nad tą rabatą wczoraj... i wymyśliłam że gailardie i goździki dostanie Teściowa

A tam sobie posadzę rząd red barona, rząd funkii, rząd sasanek, dąbrówki rozłogowej i prymulek. W końcu to rabata w cieniu. Sasanki i prymulki mają się tam jako tako, a reszta w cieniu będzie się miała super

Już za chwileczkę, już za momencik - bez jaj, jest koniec sierpnia, a brzoskwinie twarde??
Fotkę zrobiła Młoda - stąd taka perspektywa

Zbierałam jeżyny - "Gabi, przynieś miskę"! A Młoda co i rusz przynosiła swoje mini miseczki i kubeczki... i się nazbierało

Ogród... reni 08:32, 22 sie 2012

Do góry
Witaj Ewa

Zaczęło znowu padać

Mój mały raj na ziemi :) 08:32, 22 sie 2012

Do góry
Ana napisał(a)

Jak romantycznie......

Anula ale nastrój!!! Aż mi się przypomniały moje biwaki młodzieńcze i to przesiadywanie w cieple ognia...magiczne chwile...
M oglądnął Wasze zdjęcia i dopytuje DLACZEGO mu wcześniej o takim miejscu na ognisko nie powiedziałam A dam sobie rękę uciąć, że pół roku temu to by się w czoło popukał A teraz zachwycony

No proszę, co to Ogrodowisko robi z ludzi
Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 08:27, 22 sie 2012

Do góry

Wymiękłam...hihiihihi
Rajski ogród Ani 08:19, 22 sie 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Jeszcze kwitną, ale jak będzie tak sucho i upal to z listków i kwiatków pozostanie popiół

piękne, u mnie w tym roku mizerne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:07, 22 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to jeszcze takie

ale super

też bym tak chciała
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:02, 22 sie 2012

Do góry
Ewa napisał(a)

Ewo zachwycony jestem tymi miskantami . Piękne . Dziękuję za życzenia u mnie. Niech się Karolinki zdrowo chowają. Pozdrawiamy Was.
Mój mały raj na ziemi :) 07:56, 22 sie 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
a teraz obiecane fotki z wczoraj

moi Goście, którzy przyszli, ku memu zaskoczeniu z SUPER PREZENTEM !
i mam swoje własne, i to jakie (!!!) narzędzie do kancików prawdziwy Bentley !

zrobiło się ciemno, ognisko pięknie płonęło, kiełbaski znikały....piękny, ciepły i sympatyczny wieczór !
a rozmowom nie było końca....

Aniu najlepsze życzenia
Magiczny wieczór!!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies