Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:12, 21 sie 2012

Do góry
To skoro o przetworach, to pokażę leczo-bazę do różnych dań. Wiecie, że dziecko mnie spytało po co ja robię zdjęcie jedzeniu Rozcinam pomidory na ćwiartki i rozgotowuję około 2 godzin. Zostawiam do ostudzenia. Przecieram przez durszlak i w ten sposób pozbywam się skórek. Do tego wkrajam cukinie i papryki. Staram się wybierać wszystko w różnych kolorach, żeby było też ładnie na talerzu. Duszę wszystko jeszcze może z godzinę, dodaję sól i cytrynę (dzięki niej przetwory się nie psują). Do tego garnka - ok. 5 litrów - dałam całą cytrynę. Później pasteryzuję ok. 15 min i gotowe. Wykorzystuję do różnych potraw, np. leczo, risotto, spaghetti, mielone w tym topię , dodaję fasolę i wychodzi coś a'la fasolka po bretońsku. Zaczynam zawsze od podsmażenia mięsa (paski piersi z kurczaka lub mielone) i cebulki, do tego można pieczarki i inne ulubione. Oczywiście przyprawiam dopiero danie docelowe, a to jak pisałam tylko baza wyjściowa do wielu wariacji. Teraz dobry okres na te warzywa, a w zimie jak znalazł.

Tak wygląda jeszcze w garnku

A tak już w słoikach (to po prawej, bo po lewej to nowość sos meksykański, też dobry)

Ogród zapachów u Jasi 23:10, 21 sie 2012

Do góry
Są duże drzewa (jesiony, orzech, katalpa), dorodne krzewy i subtelne rabaty.

I są też jednoroczne kwiaty:

Ogród w Tarnowie 23:09, 21 sie 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
a tego starego bukszpana prowadzisz w jakiś fantazyjny sposób?

Nie,bo to bardzo stary model - jest to prostokąt a na górze zrobiłem kopułkę

Zielony galimatias 23:06, 21 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Ewuś, ale to ma być Twój ogród, Ty masz się w nim dobrze czuć.
To tak jak z wystrojem mieszkania - jedni lubią antyki, inni szkło i metal.

Bardzo podobają mi się ogrody minimalistyczne, ale sama nie chciałabym takiego mieć.

W jakim Ty czułabyś się dobrze?

Fale są na pewno najbardziej "bezpieczne", wszyscy będą się w nich dobrze czuć. Tylko że nie będziesz miała takich klawych obwódek...

Tessi!... ja lubię ogrody angielskie i nie wiedzieć czemu obwódki bukszpanowe, ale tą miłość odkrywłam tutaj na ogrodowisku. Lubię ogrody przyzamkowe .. cacuszka i dzieła sztuki.. dopracowane, dopieszczone..... ale coś mi nie gra w tym moim rokokoko... tylko nie wiem jeszcze CO????

Ale madżenie Ogrodnika też jest cuuudne.. cuuuudne...

i jak tu podjąć decyzję..
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:04, 21 sie 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
To zestawienie uważam za bardzo udane

jakie znajome zestawienie Agnieszko pięknie u ciebie, dziś tak wpadłam na chwileczke, ale się poprawię i nadrobie zaległości
Ogród zapachów u Jasi 23:04, 21 sie 2012

Do góry
Piękne stare mury dźwigają wszelakie pnącza, nigdy nie widziałam tak kwitnącego milina!

Wichrowe wzgórze 23:02, 21 sie 2012

Do góry
Monic napisał(a)

Dobrze jednak wrócić do domu, bo w ogrodzie natychmiast pojawiły się nowe chwasty. Blisko tydzień spędziłam na pieleniu. Trawa też urosła, ale na szczęście po deszczach ładnie się zazieleniła.

Ale klimat w ogrodzie, ehh. Ślicznie.
PS. Ja tu często zaglądam, ale nie będę wzdychać głośno za każdym razem
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:01, 21 sie 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
wieczorem mieliśmy akcję pod kryptonimem "cis" kupiliśmy 80 sztuk sadzonek cisa, jedynie 80 bo więcej nie weszło do samochodu cały bagażnik, pół tylnego siedzenia i jeszcze trochę "w nogach"

reszta została w poczekalni

A to już wystawione na działce

Zakupy, które poczyniłaś fantastyczne. Też kiedyś korzystaliśmy z różnych okazji i dołowaliśmy najpierw donice a potem w grunt wkopywaliśmy sadzonki, lepiej rosły. Miałam kawałek ogrodu tzw, przechowalnię.
Mój jesienny ogród 22:59, 21 sie 2012

Do góry
Epodlas, altana fajna jest, tylko nie ma czasu posiedzieć, a jak człowiek chce odsapnąć, to komary żrą. Mamut jest super też wolę o szparagowej, ja w tym roku pędziłem warzywnik na EMach i wszystko jest piękne co oczywiście nie wygniło w czerwcu, czyli koper, pietruszka, i część buraków. Marchew mam piękną nawet brokuły są ładne, tylko zapomniałem pstryknąć.
Haniu, pamiętasz jak płakałem że mi nic nie rośnie, dla tego mam później wszystko. A o miskanta dbałem jak modem i EMy i biohumus, wody też mu nie żałowałem to i przerósł mnie, z ręcami.
Bogdziu, dziękuję za pochwałę, ja mam dziś dla Ciebie foto. Zawsze to Ty mnie zadziwaiasz, różnymi owadami i stworzonkami ale to co ja widziałem w niedziele wprawiło mnie w zdumienie, nie widziałem jeszcze takiego stwora. W necie szukałem i nie znalazłem. To napewno larwa jakiegoś wielkiego motyla, po rozciągnięciu miała 9 cm a zasuwała że nie mogłem jej zrobić fotki.
Dzięki za Kanie, jak się kiedy będziesz nudziła to podeślij mi jeszcze, nie mogę się na nią napatrzyć, piękna jest.
ASC, czy może zakwitła Ci żółta w kałuży?

Ogród zapachów u Jasi 22:56, 21 sie 2012

Do góry
Ogród Jasi - Poziomki cały pachnie, a - choć przecież nie kwitło już wiele róż historycznych - zapach unosił się w powietrzu jakby kadzidło. Rosną w nim różne rośliny, wydaje się, że róże, powojniki i hortensje oraz warzywka i "wszystko do skubania" grają pierwsze skrzypce. To jest ogród na dziedzińcu, zaciszny, w zasadzie można tylko usiąść i podziwiać.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:55, 21 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to jeszcze takie

Pięknie!!
Nigdy nie mów nigdy 22:51, 21 sie 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)

nie koniecznie kopytniki lubia ciemno rumianka jezeli chodzi o okrywowe

Latałam za kopytnikiem pół wiosny i nie miałam szczęścia go spotkać. Chętnie bym go posadziła pod hostami. Ale najpierw muszę go dorwać !
Ja go mam ))))
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:51, 21 sie 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Dzielżan

a tutaj ........... skrzyp, z którym walczę

Kasiu tak jak już pisałam opryskałam mój skrzyp środkiem starane i jest efekt . W sobotę (było bardzo ciepło) zrobiłam oprysk na skalniaku

a dzisiaj w środę skrzyp wygląda tak:

Oprysk robiłam z opryskiwacza ale teraz będę pędzelkiem na rabatach pomiędzy kwiatami.
Skrzyp dla mnie to zmora, wyłazi wszędzie do tego jeszcze mam błotny skrzyp, który jest trujący. Wreszcie wiem czym zwalczać tego chwasta, przed długi czas chciałam ekologicznie, wapnując, rozluźniając glebę, wybierając głęboko korzenie ale bez efektu.
Ogród w lesie 22:51, 21 sie 2012

Do góry
No i finał
Delicious- jak sama nazwa wskazuje-PYCHA, po za tym rosną ogromne, ten ze zdięcia waży 600 gram, a czytałem, że odmiana ta ustaniwiła rekord Guinesa - 3,5 kg w jednym pomidorze! szkoda że nie u mnie!

Makarena- ta odmiana była dla mnie zupełną nowością, pomidor ten jest szczepiony na podkładzie o bardzo silnym systemie korzeniowym. W ten sposób zapewnia roślinie baaaardzo duży wigor, wszystkie owoce w gronach są zbliżonej do siebie wielkości, a ta to średnio 350 gram na pomidora, i tak po 5-6 w gronie! W tej chwili krzaki mają cha ze 3,5 m wysokości i musiałem je puścić w poziome, jak winogron!

No i najnormalniejszy w Polsce pomidor KMICIC, całkiem niezły deserowiec.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:49, 21 sie 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Pokażę kilka moim zdaniem ciekawszych roślin, które mam u siebie w ogrodzie

Jodła koreańska 'Silberlock' - ogromne szyszki ociekające żywicą

Ale cuuudne szyszki!.... Ja mam chyba normalną odmianę (jeżu, czego ja nie mam......).. szyszeczki mniejsze.. Ale bardzo podobają mi się białe od spodu igiełki
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:47, 21 sie 2012

Do góry
waska napisał(a)
Ale zielono
A czy masz zdjęcie placu zabaw? Podoba mi się ta kładka. A jestem w trakcie budowy placu dla dzieci

odszukałam zdjęcie z kwietnia zaraz po złożeniu gdzie widać go wmiarę dokładnie
Rajski ogród Ani 22:46, 21 sie 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)

To z trąbką najbardziej mi się podoba.
Agnieszko a żebyś wiedziała jak byłam zadowolona, ze wpadł mi w oko
Rajski ogród Ani 22:44, 21 sie 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Aniu, gratulacje z okazji 700 stron. Kobea piękna jedna i druga, czy one łatwe w uprawie?
Posyłam kwiatka, chociaż kwiatów w ogrodzie ci nie brakuje
.
Dziekuje Bożenko
Mój kawałek raju II 22:43, 21 sie 2012

Do góry
Przytargane wieczorem wiadrem antonówek obdarował mnie sąsiad jutro robię
z przerośniętych ogórków wyszło 6 słoików wg. przepisu Megi no i słoiczek czerwońców a teraz moje dynie pokazuję gatunkami
Kondziowy Ogród :) 22:41, 21 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)

A to moje nie udolne przymizenia

A mi te trawki się ładnie komponują.... dadzą trochę życia i koloru

Rodzinka bukszanowa też fajna...... .. mi się widzi..

Hosta faktycznie w tym miejscu za wysoka...ale hosta jako okaz. wypasiona i łądna...

Nie jestem fanka bukszpanu i kulek bukszpanowych, ale rozważam też opcję na roncie z kulkami bukszanowymi.... tylko mam posadzoną płożącą irgę i boję sie czy nie będzie za ciemno...... wolalabym coś jaśniejszego......
robię edit.. bo jeszcze raz rzuciłam okiem na tę rabatę.. dałabym więcej tych jasnych trawek... widzę chyba 2 bukszpany...... wokół nich.. pomiędzy kopytni i kulki........ ale ja do projektowania to noga.. ja umiem ułzoyć doniczki.. popatrzec... i wtedy stwierdzam czy będzei czy nie........
Wiem główkuje co tu zrobic chciał bym zostawic kopytniki bo ładnie rosna moze zmniejszyc ilosc zostawic przy chodniku a obszadzic jakby tył
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies