Dzięki Irenko za miłe odwiedzinki co zaś się tyczy cienistego zakatka już jest trochę zagospodarowany, rośną tam różna hosty i siedem hortensji, oraz kilka żurawek. Nie jest to jeszcze koniec nasadzeń, bo jest jeszcze miejsce na trawy, jedn ub dwie hortensje i żurawki do podsadzenia. wstawiałam już fotki ostatnie fotki tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/472-rajski-ogrod-ani?page=685
Jutro jedziemy do Szmita i mam nadzieję dokupić trawy, hortensje i żurawki
A teraz w południe dopiero słoneczko zagląda, tak jest teraz
Gabi, Enya ale ja nie grzesze.... przecież powiedzialam że nie ma już tego ugoru z kwietnia ubiegłego roku,
ale ogrodu jaki bym chciała tez jeszcze nie ma ... jest w trakcie
Irenko, no ja mam nadzieję ze przetrwa skoro rośnie w bylejakiej szczelinie, na skalniakach to chyba da radę no niech tylko spróbuje inaczej... Ten pusty trójkąt zostanie pusty tzn będzie tam kamyk, w projekcie jest ciurkadlo, ale marzy mi się taki mini-mini stawiczek okragły ze stali nierdzewnej a w nim lilie wodne... narazie wysypie kamykiem i moze postawie przenosne palenisko . Hosty chyba wymienie na hakone...mam przed domem posadzone co 20 cm... a cis he nie wiem albo hili albo hici hahhaha
Moniko masz rację czasami czekam z niecierpliwością na kwitnienie czy porost i nic a czasami od niechcenia samo wyjdzie cudo jakieś
Elizo fajnie ze wdepnęłaś miło mi, chciałoby się cudów ale własnym sumptem ogód robię no i z pomoca ogrodowiskowian właŚnie przyszła dziś lilia wodna pięknie zapakowana, wspaniały okaz! już jest w wodzie Dawid DZIĘKI!!
Zobaczcie jaki zdrowy duży okaz
Uff, no to się cieszę, że dotarła. Mam nadzieję, że szybciutko się porozrasta.
na fali rozmaitych cebulkowych rozważań, doszłam do wniosku, że muszę sensownie zaplanować wiosenne rabaty i nie kupować wszystkiego jak leci, tylko mieć plan
wykopię wszystkie cebulki, które mam teraz, bo zostały bezsensownie wsadzone, ale teraz koniec z tym
na początek planuję obramowanie śliw Pissardi, tutaj tak prawie na 100% będą białe tulipany, względnie różowe, chcę aby to była plama, aby robiły fajny efekt
a tu zdjęcie poglądowe
teraz śliwy mają już ładnie wytyczone brzegi obramówki
śliwy są dwie, w rządku druga jest z tyłu, myślę, że będzie ok
Obejrzałam.. Irenko, czy to taka sama?.. zobacz proszę
Gołym okiem widać,że to nie ta trawa .
Ta Miłej przypomina mi zielistkę taką odmianę inną nieco od popularnej
Bardzo ładna ta trawa
Marta ma rację, twoja to zupełnie coś innego, zresztą ja tez mam; moja tworzy kępy, każde źdźbło wyrasta z kępy, a tutaj z trawki po bokach nowe wyrastają ; no i moja ma szerokie liście
tworzę nową rabatę to zachodnia strona ale lekko zacieniona wokół swierka obsadziłam hosty sama wyrosła leszczyna(pewnie sójki posadziły)ja oddam i nie mam pomysłu co dalej chciałm przesadzić lilie i krokosmię w ich miejsce posadze róże ale i tak miejsca dośc może podpowiecie?
Moniko masz rację czasami czekam z niecierpliwością na kwitnienie czy porost i nic a czasami od niechcenia samo wyjdzie cudo jakieś
Elizo fajnie ze wdepnęłaś miło mi, chciałoby się cudów ale własnym sumptem ogód robię no i z pomoca ogrodowiskowian właŚnie przyszła dziś lilia wodna pięknie zapakowana, wspaniały okaz! już jest w wodzie Dawid DZIĘKI!!
No.. i ja jestem na bieżąco
Miła.. a ja też chcę ogórków ze studni na tarasie dla gości...
o, jak miło, że Ewuś dała radę ogórki, ponoć wyborne, zabezpiecza grupa trzymaj..., u mnie za to tarasik do dyspozycji i parę innych smaków
czuj się zaproszona
... no tak..wprosiłam się
Irenko, a co za turzycę dzielisz?.. muszę wrócić o kilka stron..
Tylko się zastanawiam, co mogłabym Ci w zamian z Galimatiasu zaproponować....
e tam wprosiłam, ja oficjalnie zapraszałam, że będzie oblewanie!!
wstawiam ci zdjęcie tej turzycy variegata szerokolistnej; na wymianę nic nie musisz dawać, bo mam już tyle roślin, teraz muszę tylko ład wprowadzić, brakło mi żurawek!
Codziennie zbieramy miseczkę ogórasków. Kilka słoików już zaprawionych a część zjadamy na bieżąco. Soni też posmakowały ogórki i wyjada sama z warzywniaka
Widzieliście takie ogóraski To chińska odmiana Fajne wyrosły Smakują całkiem fajnie jak szklarniowe
Ładny od Badary liliowiec, ale jeszcze Bogusiu masz dużo lilii, u mnie jeszcze z 2 zakwitna i koniec
Liliowiec pięknie kwitnie i zdrowo wygląda,ma sztywne łodygi .Jeszcze w pąkach czeka 8 lilii, nie wiem jakie,wieczorem wrzucę te, które jeszcze cieszą moje oczy i rozsiewają niesamowity zapachy....to orientalne.