Pogaduchy skowronków
07:38, 21 lip 2011
Popatrzyłam a któż tak rano wstaje? Ja się zwykle kładłam dopiero o tej porze
Teraz muszę odrobić spanie
Danusiu, wokół domu mam betonową wylewkę o szerokości około 30cm. Chciałam posadzić wzdłuż jednej ściany cisy i prowadzić je na mały żywopłot, tzn regularnie przycinać. Mam w związku z tym dwa zasadnicze pytania: 1) czy mogę posadzić je w odległości powiedzmy 50-60cm od betonowej wylewki (obramówki) , automatycznie odległość od ściany budynku wyniosłaby 80-90cm i czy to jest prawidłowa odległość dla cisów , przy założeniu, że będą przycinane? i pytanie nr 2) czy w ogóle można sadzić cisy w takiej odległości od domu bez szkody dla domu, fundamentów, itd? Zależy mi, aby obwódka była zimozielona, bukszpanów mam dużo, więc pomyślałam o cisach, ale nic nie wiem na temat ich korzeni (czy mocno się rozrastają i czy mogą nadwyrężyć konstrukcję budynku).Dziękuję z góry za odpowiedź
E tam większe cisy są lepsze. Jak się wsadzi małą sadzonkę to zanim nawet zakryje płot to minie czasu a czasu. Zresztą to że duże cisy mają prześwit na dole to w sumie tylko po części prawda. Trzeba szukać takiego cisa żeby był wysoki i o ładnej budowie. Szeroki i mieć wiele przewodników nie jednego...
Zbysiu, jak tam fachowcy, uwinęli się?