Witam
Czy gdzieś na forum znajdę informację jak ratować chorą magnolię. Ma 23 lata i wyrosła na ogromne drzewo. Nigdy nie chorowała, ale rok temu w sierpniu( deszczowym) pojawiły się plamy na liściach, potem liście zasychają i opadają. Niektóre gałęzie także zaschły. Trochę wtedy pryskałam tak "na chybił trafił". W tym roku magnolia gorzej kwitła, ma małe liście i znowu w sierpniu choruje. Już teraz wygrabiamy kosze zeschniętych liści. Domyślam się, że to rodzaj choroby grzybowej ale jak z tym walczyć. Postanowiliśmy w tym roku się nie poddać, tym bardziej, że wydaje mi się, że inne rośliny w ogrodzie też chorują.
To nasza magnolia odmiana Susan
Chory liść i pozostałe w kiepskiej formie. Powinny być duże, skórzaste
Julita - kiedy? Nie pamiętam Jakieś dwa tygodnie temu ?
Kasiu - to odmiana key lime pie
Aga - te kanny to wiedziałem, że będę mieć - tylko te chcą u mnie rosnąć, już zrezygnowałem z kupna dalszych, bo zawsze mi gniły - kilkadziesiąt złotych już przez nie w błoto wyrzuciłem... Chodziło tylko o tą w donicy, bo pamiętam, że to ta kanna miała być - ona była nizutka.
Moniko mam problem z tym bukszpanem ,bo wypadałoby go przenieść w inne miejsce, a boję się bardzo ,że go tym zniszczę.
Altankę chcemy wybudować a on stoi nam na drodze niestety
mam plan kupić jeszcze trzy takie hortensje ! fajnie rosną i nie ma z nimi problemów.
Jak widzisz postawiłam znak zapytania przy nazwie bo nie mam pewności ,czy to na pewno ta odmiana!
co robisz z tymi bluszczami na zimę - wywalasz czy jakoś w domu trzymasz bo fajne są - i jak Ci się spisują - w przyszłym roku ponownie bedziesz je miał?
pozdrawiam
Nie wywalam ich, zostają na zimę w doniczkach pod tujami a włókniną przykrywam z góry. To co przemarznie obrywam i szybko się odbudują. Jak jesteś zainteresowana nimi to wiem gdzie można kupić. Również pozdrawiam.
Zachód słońca, jak pisałam był niesamowity, do tego była tęcza, którą jednak nie udało mi się ładnie sfotografować. Powietrze było przejrzyste no i ten widok!!!!
Zdjęcia, zostały niedużo poprawione, naprawdę tak to wyglądało.
Moja jedyna pergola w ogrodzie. Błękitny Anioł już przekwitł, a Purpura Plena Elegants, jeszcze pięknie kwitnie.
A teraz coś na ząb. Cieszą maliny, ale chyba bardziej moje pierwsze w życiu pomidory.
najpierw się przywitam, piękna działka, nic jej nie szkodzi, że nie jesteś tu cały czas,
twój powojnik mnie urzekł, moje wypuszczą dwa kwiatki i zasychają...
może kiedyś któryś mi tak zakwitnie? na razie są przesadzone i czekam
Tawuła odbije na pewno. Ja w zeszłym roku pod koniec sierpnia wycięłam ogromne tawuły o średnicy ok. 50 cm i tej samej wysokości , do zaledwie 20 cm. Wszystko po to, aby je na wiosnę przesadzić w inne miejsce, tzn. wzdłuż schodów ze skarpy. Miałam oczywiście pewne obawy, ale zaryzykowałam. Na wiosnę jak ruszyły, to aż sama byłam zaskoczona. A teraz wyglądają już tak:
Zawsze zapomina kupić doniczkę na agawę od Danusi, ale nawet w tym brzydkim plasticzku mi rośnie
Przyjęły się angielsko - angielskie pelargonie
A ta kanna miała mieć 50-60 cm, a tu nadal pąka nie widać!
Kanna
Sebku Kanny rozmnażane z nasion /na starcie/ zachowują taki dziki kwiat i z kwitnieniem jest różnie.Najlepiej więc dostać kłącza kanny o wielkim kwiecie od kogoś gdzie możemy być tego pewni.Myśle, że Cie nie uraziłam tymi inf.bo i dla mnie kiedyś były to ciekawostki w ramach dzielenia się wiedzą ogrodniczą.
Proszę was jeszcze o opinie ,chodzi mi o rabatę cały czas nie skończoną
Mam taki zamysł ale nie wiem czy dobry , pomiędzy trzmieliny dać lawendę albo żurawki a przed bukszpan wrzosy ,czy zrezygnować z wrzosów i zostawić miejsce na np .begonie
Jeśli ode mnie by zależało, to zarządziłabym taką wszędzie
pozdrawiam
Jolu dzięki za dobre chęci ale powiem Ci że ta deszczowa też mi odpowiada bo przesadzilismy kilka dużych a nawet bardzo dużych roślin i deszczyk pomoże się im przyjąc w nowym miejscu, wiec mimo że miło by było posiedziec na słoneczku to i deszczyk mnie cieszy. Nie znosze tylko burz a tych na szczęscie nie ma. Dobrze że masz pogodę bo wczasowiczom deszcz nie jest potrzebny a słoneczko mile widziane. Na jutro też zapowiadają deszcze w prawie całej Polsce a nad morzem pogodę. Pozdrawiam Was serdecznie.