Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje roślinki 13:23, 07 sie 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)
Dzisiejszy zbiór

Wielu moich znajomych mówi, ze przecież takie same mozna kupić, ale ile radości sprawiają te własne, wyhodowane z nasionka Musze w przyszłym roku wypróbować te żółte, a ze swoich wolę jasnozielone w paski od tych ciemnozielonych, bo tak szybko nie dojrzewają
Dziś znowu mrożenie fasolki, kiszenie ogórków, ...

pozdrawiam Maju
Nasz mały raj na ziemi :) 13:23, 07 sie 2012

Do góry
Przetacznik napisał(a)
Wianek na drzwi...

Ale ja widzę już teraz urocze, zachęcające zaaranżowanie wejścia do domu... i na prawdę wygląda to przemiło. A dalsze plany to zobaczymy na kolejnych zdjęciach mam nadzieję za jakiś czas

Weroniko... Cóż mogę powiedzieć... Po prostu dziękuję Dodajesz mi skrzydeł

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 13:18, 07 sie 2012

Do góry

Ogród Bogusława 13:17, 07 sie 2012

Do góry
Jakie potrafią być różne
Ogród Bogusława 13:10, 07 sie 2012

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Przyznam się że to mi się podoba

[/q

piekne miejsce !! a jakie cudne iglaki!!! pozazdroscic)
Moje roślinki 13:09, 07 sie 2012

Do góry
Dzisiejszy zbiór

Takie małe cudo wczoraj do nas przyszło i zostało Wszyscy jesteśmy w niej zakochani!
Moje roślinki 13:07, 07 sie 2012

Do góry
Cynie polecam każdemu,to wspaniałe kwiaty,warto je mieć.Tym bardziej,że kwitną aż do przymrozków.

Trochę nowości

Marzy mi się Siedlisko.... 13:06, 07 sie 2012

Do góry
AniaK napisał(a)
Zakończyłam dziś nareszcie cięcie lawendy, uff.Proszę ile się nazbierało

i jeszcze 2 takie koszyczki

i jeszcze w skrzynce

Może później porobię trochę woreczków do szaf, szafek, szafeczek....., tyle tego
Może ktoś potrzebuje?

Ania jakie ilości lawendy.... U mnie zaledwie mały bukiecik zebrałam... Podrzuć mi chociaż jedną malutką donicę Już ja je wykorzystam...

Cudne kolorki u Ciebie i tęczę też super udało się uchwycić i te fotki po deszczu wspaniałe
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 13:05, 07 sie 2012

Do góry

Ogród Bogusława 13:02, 07 sie 2012

Do góry
Niby podobne a jakże inne

Ogród Bogusława 12:48, 07 sie 2012

Do góry
jeszcze kilka igiełek

i kolanka

i grab dla odmiany i odbarwienia
W Gąszczu u Tess 12:45, 07 sie 2012

Do góry
Szczególnie interesują mnie te upaprane lakierki czy może kaloszki jednak ?
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 12:45, 07 sie 2012

Do góry
Bozenko,w przyszłym roku nie będę szalała w domu z żadnymi wysiewami,jedynie begonie i to,co przechowa mi się z pelargonii czy fuksji.Nie mam już siły po prostu i zmęczenie zabija radość z lata i ogrodu.

Maju,uważam,że wszystkie kwiaty są piękne i nie ma co eliminować jednym na korzyść drugich tylko ze względu na ich kolor.Niech sobie rosną byle tylko ładnie i kolorowo.

Aniu,za półtotora tygodnia spotkamy sie to zobaczysz je na zywo.Muszę powiedzieć ci,że strasznie ucieszyłam sie jak powiedziałaś mi,że nie muszę ograniczać się zakupowo,bo się pomieścimy,bo mam w planie 5 hortensji następnych i dwa jakieś krzaki szybkorosnące,może jakieś nowe odmiany pęcherznic.

Zielony galimatias 12:41, 07 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Konstancjo, za problem z kredkami - nie Ale za chroniczny brak czasu - chyba tak..

Człowiek przenióśł swoje bazgroły na jeden bazgroł. Szczerze mówiąc nie mogę się nadziwić, jak Danusia wszystko mieści na kartce papieru...?... Ja nie potrafię.. - albo mi się ogród nie mieścił, albo napisy. Dlatego zamieściłam to, co najważniejsze - kształt rabat chciałam, by był w miarę regularny, ale i tak mi nie wyszedł... Wyszedł... dziwaczny Zdaję sobie z tego sprawę... Ale jaki pan taki kram... Będę chyba zamieszczać wycinki poszczególnych części... Ale - COŚ już jest...

Ogólnie jestem mało techniczna w kwestii zdjęć i ich obróbki - przepraszam za jakość...

Uwagi do rysunku
Górny prawy róg - tam gdzie linia przerywana - to 2ga wersja kształtu rabaty - tam sobie wymyśliłam horensje z irysami i miskantami.. ale równie dobrze mogą wylądować obok magnolii poniżej serbów.

Dolny prawy róg- tam gdzie 3 żółte kreski - to azalie o kremowożółtej barwie *nie widziałam jak kwitną niestety...- dość spore egzemplarze. Posadziłam tam, bo wydawało mi się, że będzie dobrze. Później wizja się zmieniła i za nimi pojawiły się pęcherznice żółte jako żywopłot cięty. No i jest problem..
poza tym tamten kawałek mi się nie podoba... jakaś taka kiszka wyszła. .... Ale azalie będę widziała z tarasu jak zakwitną. Jest plus. I z niebieskim może też się fajnie skomponować .

Uwagi do projektu oprócz wartości estetycznych, które jakie są każdy widzi.. (tu zakrywam oczy )
1. Teren okołotarasowy po prawej stronie - łysy.. jak księżyc w pełni.
2. Nadal nigdzie nie umieściłam drzewek owocowych i malin - będę je prawdopodobnie upychała, bez robienie dodatkowej rabaty owocowej, bo nie ma na nię po prostu miejsca. Jeśli zakątek trawkowo hortensjowy wyląduje obok magnolii po prawej stronie - to drzewka owocowe zostaną tam gdzie są.
W kawałkach mój ogród widzę - w całości już nie. To kawałki, które do siebie nie pasują. Dostaną obwódki z bukszpanu i będą siedziały na trawce

Dobrze, że jesteście dzisiaj u Ani, to mało czasu będziecie miały na oglądanie moich bazgroł.

Składam samokrytykę.
Niebawem chyba złożę broń....

Przeniosłam, żeby nie trzeba było daleko szukać

Ale wymiarów działki nie dałaś?

Dlaczego dwie magnolie masz w projekcie? Jestem uczulona na magnolie
Ogród Bogusława 12:37, 07 sie 2012

Do góry
Dla tych co lubią igiełki - PINUS NIGRA

W Gąszczu u Tess 12:34, 07 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś a ta trawa Hakonechloa macra 'All Gold', to ekspansywna? bardzo mi sie podoba

Hakonechloa jest fontannowa i nie rozłazi się, ja mam

Tu biała to Cerex Evergold

A tu Carex elata Aurea

Wszystkie pasują do bukszpanów - topiarów.W swoim ogrodzie sadze wyłącznie trawy fontannowe, Holcus mollis już nie mam właśnie dlatego, że się rozłaziła

ta trawa jest poprostu przepiękna

szczególnie w tych zestawianiach

podoba mi sie jak mało co w życiu
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:24, 07 sie 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Beatko dzięki

Jeszcze się Was podytam - w tym pasku wzdłuż tarasu chcę posadzić lawendę, a za nią perovskię, żeby kwitły jedna po drugiej...pomieszczą się?? Tam jest chyba 40 cm...
Eksperyment ogrodowy Beaty 12:19, 07 sie 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)

Beatko ,
cudnie masz!!! tego widoku lasu zazdroszczę

a powiedz mi, dlaczego trójkąt pod krzaczorkiem? nie lepsze byłoby kółko? sorry, że się czepiam .....

hehe Anuś ... sama nie wiem.. Jakoś bardziej mi pasował trójkąt, bo kształt calej tej rabaty jest w kształcie trójkąta i kółek i kul już tam jest pod dostatkiem - tak uznałam. Czy słusznie ?- nie wiem
Może tak dla przeciwagi
Sugerujesz zrobić kółko wokół cisa? - powiedz... Ty się znasz...... pliss
Ale z niego( z cisa znaczy ) też kiedyś będą kulki, bo zamierzam go przystrzyc w coś ala bonsai, ale dopiero wtedy jak już opanuję tę sztukę hehe
Tam gdzie ELFy zimują 12:10, 07 sie 2012

Do góry
Witam w moim małym świecie Elfów tak nazywam swój niewielki ogród. Kocham wszystko co żywe i zielone - piękne lasy i łąki które mnie otaczają. I tylko to sprawia że na chwilę potrafię oderwać się od rzeczywistości i odfrunąć daleko gdzieś ....
Poza ogrodami fascynuje się fotografią - dzięki niej moge zamrozić niepowtarzalne chwile i niespotykane widoki.
Mieszkam na niewilkiej wsi koło Wrocławia i wraz z mężem zajmujemy się rolnictwem. Każda wolną chwilę, a jest ich ostatnio niewiele, spędzam kopiąc w ziemi ...sadzę, plewię, podlewam.

Do zagospodarowania mam ogromny teren ale niestety bardzo zaniedbany - liczę na Waszą pomoc

a więc ...tak naprawdę dopiero zaczynam i wiem że czeka mnie mnóstwo pracy I BARDZO MNIE TO CIESZY

Zdjecia są z przed 2-3 miesięcy

W Gąszczu u Tess 12:04, 07 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trochę za bardzo mnie poniosło z tym zawijaskiem, ale mógłby się skończyć na kulce z nr 3.
Owinąc wokól studzienki i zakończyć kulką.

Rozważ też między żurawkami, wtedy kulkę trzeba odsunąć od bukszpanika, żeby nie wyglądała na przyklejoną.

Ten zawijasek to z pachysandry?
A ten pomiędzy żurawkami to tez z pachysandry, czy z bukszpanu może być?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies