Dzisiaj pada deszcz. Nareszcie!!! Chociaż to raczej mżawka jest, a nie porządny deszcz. Za to roslinki fajnie się prezentują, szczególnie rozplenice i przywrotniki:
A tu kilka z moich host - zupelnie nie wiem jaka to odmiana, ale ładnie rosną - to ich pierwszy sezon.
A teraz przedstawię efekt mojej trzydniowej pracy. W rolach głównych: szpadel, taczka i ja - sukces - teren odgruzowany a serby posadzone w literę L przy murze. Świerki nie są tak wypasione jak u Danusi, ale myślę, że w przyszłym roku podrosną trochę. Chciałam kupić większe, ale za sztukę 160-250 cm wysokości krzyczeli 200 zeta. Więc kupiłam w innej szkólce niższe, ale dużo tańsze.
Przed pracą:
Taadaam oto efekt końcowy - jestem z siebie dumna.
Serby są PRZEPIĘKNE - igły mnie zauroczyły. Żadne ze zdjęć nie jest w stanie oddać ich urody, tego jak się mienią. Wyglądają bardzo szlachetnie. Polecem
Anitko ciężko będzie, ale spróbuję, od prawej idąc to co widać na zdjęciu:
trawa Trzęślica modra"Variegata"
różanecznik (niski) przy nim płoży się jałowiec, a za nim sasanka
astry (marcinki) za rh
Hosty "patriot", a za nimi berberys "Golden ring" i róże
Irysy za wrzosowiskiem ( wrzosy i wrzośce) i sosna górska"Humpy"
przed wrzosami Delosperma żółta i różowa
Perovskia (posadzona w wolne miejsca, ale trochę tu za duża, pewnie wiosną znajdzie nowe miejsce)
Kocimiętka Faassena na pierwszym planie, za nią jeszcze raz irysy, a za nimi Świerk "Glauca Globosa"
obok niego Miskant Ferner Osten (prawdopodobnie)
hortensje ogrodowe
dalej jeszcze jeden miskant i róże
bodziszek wspaniały obok kocimiętki, a za nim szałwia omszona i hosty i piwonia i gdzies tam jeszcze bliżej pergoli rozchodnik okazały i liliowce
gdzies tam małe siewki turzycy Bronze form pozostałe po tej co wymarzła, siewki na razie sobie radzą, przetrwały zimę.
Czy Zdzisław montuje eko-bord tak po prostu na powierzchni rabaty. Myślałam że trzeba wcześniej przygotować podłoże, np utwardzić je albo dać jakąś podsypkę??
Domi.. jak ja lubię do Ciebie wpadać ... .. wszystko piękne - zdjęcia, ujęcia, kompozycje i wrażenie harmonii i ciszy panujacej w ogrodzie... tyle cudnych zakamarków....
A to ujęło mnie szczególnie ... czy to serby?.. serby trzy?... bo jeśli tak. rozpłynę się z radości, że znalazłam to czego szukam.. a jeśli nie - to rozpłynę się z wdzięczności, jeśli mi wyjawisz rośliny z tej kompozycji...
Ela pisakowca w tym amonitowym odciskiem chętnie przygarnę
Kiedy zajrzysz znowu?
Aga nie mam pojęcia, bo ciągle coś się dzieje i na dodatek jeszcze dodatkowe zajęcia dzieciaków ciągle mają zmieniane godziny. Jak tylko się pozbieram do kupy to dam Ci znać.
A ślimaka nie oddam
Dziękuję wszystkim za miłe słowa, cieszę się, że mnie odwiedzacie.
Droga Pagap, nie wydaje mi się, żebym miała rękę do wrzosów, ale jeśli wydają ci się okazałe to moja ich pielęgnacja zawiera się w tych paru słowach: kwaśny torf, nawóz dla kwasolubnych, wiosenne cięcie, ot tyle. Pozdrawiam.
A dziś, już nie muszę biegać z konewką po ogrodzie, dziś Bozia podlewa (wreeeszcie) .
Piękne Twoje storczyki Będzie radość dla oczu jak nastanie smutny, szary czas... Ale na szczęście jeszcze trochę lata przed nami i pięknej jesieni.
Słoneczka życzę Basiu
Pewnie można tam dać szmaragd, tylko będzie owszem zielono, ale nudno
Ja bym go nie wyrzucała, tylko zrobiła z niego kule na pniu. Jak się nie uda, albo dalej będzie brązowiał, to wówczas go wyrzucisz
A wokół pnia skarpetę - z czego chcesz - z host, z żurawek, z trawek, albo co tam chcesz/masz.
Albo pomiędzy kulką a szmaragdem miskanta, żeby się wychylał.
No, to tak na szybko.
łoo matko, moja stara szopa, jak miło
Si Teresko, to o niego chodzi
wiesz że fajny pomysł masz z tymi postrzyżynami, w sumie nic nie ryzykuje
tam dam tą horti i trawę jak na zdjęciu powyżej, a dziś koniecznie zrobię aktualne foto
Monitko nie mam bardziej aktualnej fotki. Zobacz na drugim planie zdjęcia, w tyle - bordowe wiśnie, a dołem własnie tawuły goldmound a przed nimi lawenda... Żółty z lawendą - rzecz gustu, mnie się akurat to zestawienie podoba, dodam, że podpatrzone przy jednym z Mcdonaldów. Ale akurat na tej rabacie z umbra nie wyglądało ładnie takie wyraziste połączenie kolorów.
pięknie to wygląda
a co to za drzewo na pierwszym planie?
Jeśli dobrze pamiętam to jest klon crimson sentry.