Ewa nie im starsza tym głupsza... tylko im człowiek bardziej chce tym mniej może Ja jak siedziałam nad swoim projektem to czarna dziura..... zapomniałam nawet jak się ołówek trzyma..... o zestawieniach roślin to już nie wspomnę... A Danusia do mnie jeszcze pisała.... pamiętaj tylko kolory muszą przechodzić, na rabacie nie więcej niż 3 i dodajesz (??), rośliny powtarzasz....itd, itd.... Dla mnie czarna magia to była
Teraz gdy nie myślę nad swoim projektem wszystko wydaje się być takie proste
a to tak.. ja bardzo chcę dlatego bardzo nie mogę.... może się nie starać fcale?...
aktualnie jestem na etapie czarnej dziury i nagłego zdrętwienia palców przy próbach trzymania ołówka
Olśnienia doznaję przy innych ogrodach, ba, nawet ośmielam się udzielać rad ,... Fffaaachura!
Gosia,... z zestawieniami roślin powiedzmy jakoś by było...
ale kształt rabat..?... im więcej myślę tym bardziej dochodzę do wniosku, że WSZYSTKO TRZEBA ZACZĄĆ OD POCZĄTKU, a to groziłoby rozwodem... i to szybkim...
My tu na wrzosy dmuchamy i chuchamy, odchwaszczamy, a one sobie nic z trawy i chwastów nie robią. Zobaczcie jaka kępa tak sobie rosła samopas. Ostre słońce było i słabo widać kolor, ale naprawdę robił wrażenie.
I te dzikie róże pięknie tam rosną na piachu, u mnie nie chcą Kwiaty pięknie pachną, owoce pięknie zdobią...
A tu na syrence inspiracja do czego jeszcze można użyć owoców róży (nam tylko nalewki i konfitury przychodzą do głowy, hi hi)
mam ogromną prośbę o pomoc w zidentyfikowaniu i prowadzeniu następujących cisów:
Były to pierwsze rośliny, które sadziłam w ogrodzie.
Poleciła mi je koleżanka ogrodniczka.
Teraz nie mam z nią kontaktu, nie znam ich nazwy.
Są też chyba z rzadko posadzone
Z tego, co pamiętam, posadziłyśmy je w złej ziemi (dla iglaków).
Poza tym wczesną wiosną nawiozłam je źle i trochę zbrązowiały.
Teraz przyrosły już po raz drugi w sezonie i ładnie gęstnieją.
Nie wiem jednak co dalej
Kiedy je przyciąć?
Czym nawieźć?
Czy dosadzić ich więcej? (chciałam mieć szybko żywopłot)
Czy ten rodzaj się do tego nadaje?
Kiedyś ,jak nie było samochodów,internetu łącznością wsi z miastem był tylko miejscowy PKS.
I ta świadomość pchała młodych do miast.A teraz......miasta są tak naszpikowane chemią i elektroniką,że uciekamy przed tym na wieś.Ale i rolnictwo dzisiaj się zmieniło.Kto dziś kosi boże kosą,wiąże snopki,ręcznie wykopuje ziemniaki?
Wieś wypiękniała.I to zasługa tych co z miasta wracają w rodzinne strony.Twoja również.
Wierzę,że rabatki będą cudowne!
Na przywitanie moja rabatka.........tylko nie wzoruj się!Rób według własnego pomysłu!
Celinko chciałam zmienić bo poprzedni mi się nie podobał i był jak się domślam mylący, ale ten też mi nie pasuje, pewnie wnet zmienę - ale , ale a gdzie jest Twój
Witaj Romka fajnie, że masz już swój wątek ładny wstęp Będę zaglądać
na powitanie dla Ciebie najładniejsze kwiatki jakie ma teraz na działce mieszczuch czyli ja ))
Czy chcesz mi przez to powiedzieć w subtelny sposób, że kolejne 8 lat z powodu braku koncepcji ogrodu nie będę mogła sprawdzić czy linia wybrzeża nadal biegnie tak jak powinna?...
No może 6 lat,.. bo mój dom już stoi
A co to są NiwakI?... znowu jakaś niedowiedza..
przepis na sukces u Ciebie przeczytałam i wcale nie jest pocieszający:
"minimum 5 lat pracy.."..
czy jest jakiś przyspieszony kurs?....
Ewuś, ekran oplułam! Nie bądź taka To znaczy bądź bo to cudne jest ale ostrzegaj jakoś może...
hei BETA I EWELINKA cala dzialka byla przeokropnie zarosnieta , szkoda ze niczym fajnym
sporo drzew i krzaczorow zostalo najpierw wycietych spalinowka a pozniej spora czesc z nich wyrwana z korzeniami koparka te korzenie ktorych koparka nie dosiegla to zostaly zamaskowane przezemnie sporo juz spruchnialo wiec jeszcze kilka lat i sladu nie bedzie))
ale sie usmialam z tych miesni jak skala ale cos w tym jest , )))
ENYA Mieszkam na obrzezach Oslo (3 strefa) zdjecia ogrodow hm...... postaram sie zrobic jakies zdjecia ale zazwyczaj to jest trawa jakies drzewko (jablonka)i ,w donicy przed drzwiami jakies sezonowe kwiatki.... i tyle , nie maja takich ogrodow jak w Anglii a moze jeszcze nie spotkalam takiego
Czy chcesz mi przez to powiedzieć w subtelny sposób, że kolejne 8 lat z powodu braku koncepcji ogrodu nie będę mogła sprawdzić czy linia wybrzeża nadal biegnie tak jak powinna?...
No może 6 lat,.. bo mój dom już stoi
A co to są NiwakI?... znowu jakaś niedowiedza..
przepis na sukces u Ciebie przeczytałam i wcale nie jest pocieszający:
"minimum 5 lat pracy.."..
czy jest jakiś przyspieszony kurs?....
Wciąz sadzę te wielkie żurawy, ale cos już pokażę. Bedzie tak :
no chyba, ze jeszcze cos zmienie, bo nie wszystko posadzone
kilka zbliżeń:
Kule bukszpanową muszę przyciąć jeszcze i żywopłocik, tutaj jescze nie uczesane
Jestem zadowolona z tych zurawek, sa naprawde okazałe
kule jeszcze niezbyt doskonałe, stożki też, ale poczekamy
witam
co jakiś czas do Ciebie zaglądam Marto
super pomysł na tą rabatę przed domem