Dylemat rozwiązany bardzo dobrze. Wilgoć zdecydowanie lepiej zniesie grab. Moj grab pospolity dopiero od kilku dni gubi liście, bo zaczynaja mu sie pojawiać młode liscie. Gdy go huraganowe wiatry nie nękają to zimą jest gęściutki.
Buk trzyma dłuzej liscie bo startuje około 2 tygodni pózniej, zwykle pod koniec kwietnia. Dokładnie oceniłam to w Holandii
Żywopłot bukowy byłby ładniejszy ale jest bardziej wymagajacy. Rekomendowałabym Ci go, ale w ogrodzie przydomowym a nie letniskowym. Bo przy domu dokładnie zaobserowujesz gdy coś złego sie bedzie działo.
Zatem ogłoszenia duszpasterskie.
Kto sie wybiera w najblizszą sobote z nami do Stefana proszony jest o przesłanie adresu mailowego na prive, bo zbiórka i ustalenia organizacyjne będziemy czynić na mailach
Dał mnie te liscie na grabach pospolitych zima to zaleta, bo chronia ogród przed wiatrami. Zaczynaja dopiero teraz opadać, gdy graby ruszaja z wypuszczaniem młodych lisci. Gdy obserwuję na trawniku liscie grabów na trawniku to znak , ze za chwilę będzie zielono.
Buki ruszaja ok 2 tygodnie pózniej i też wtedy gubią liscie.
Graby fastigata zrzucają liscie jak wszystkie drzewa jesienia, podobnie z bukami purpurowymi ale mam jednego , ktory zostawia liscie na zime, zatem trudno mi okreslić, ktra dokładnie odmiana z czerownych zostawia liscie.
Będzie posadzona w miejscu gdzie wiosna ozdabia ogród inna roślinność : bukszpany i ciemierniki i trezba ją ściąc aby było widac cebulowe.
Za to latem jest zachwycajaca. Zamowiłam tę zieloną, bezodmianowa , ktora rosnie spora i rusza dosyć szybko.
Mysle ze z fotogenicznością to jest odwrotnie ale w utrzymaniu łatwiejszy. Ja i tak nie wiem w co ręce włożyć wiosna, roboty tyle, ze trudno oddech złapać, ale juz zbliza sie powoli koniec charówki
Ja juz sie orzyzwyczaiłam Najgorzej jest w takimpeirwszy ciepły dzień w roku lub w dłuższe wolne weekendy - tłumy wychodzą na spacer. Ale ja zwykle działam w ogrodzie i mi to nie orzeszkadza a gdy wieczorem odpoczywam jest juz ich mniej. Za chwilę drzewa wypuszczą liscie,murawy nas zasłonią i w ogóle mi nie będa orzeszkadzać
Mała Mi - ja lubię patrzeć co się dzieje na ulicy , taki nawyk z mieszkania w starej kamienicy mam