Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Magda70 15:31, 04 kwi 2016

Madżen...mam dylemat.

żywopłot grabowy czy bukowy??
Działka jest nad jeziorem...odwodnienie musimy robić..więc co lepiej znosi wilgoć? Graby??
Czy Twój żywopłot gubi liście na zimę?? Bo z tego co się orientuje to buk trzyma je dłużej??

Nie chce żadnych tuji...ani świerków.
_Martini_ 17:43, 04 kwi 2016

Marzenko, swój pierwszy post odważę się napisać u Ciebie, ponieważ mam pytanie odnośnie seslerii, które pokazałaś na ostatnich zdjęciach. Długo wahałam się przed zakupem i w końcu zdecydowałam się na jesienną. A teraz widzę, że heuflera jest u Ciebie o tej porze taka piękna. I znów jestem w kropce. U mnie mialaby być przed lawendą na brzegu rabaty, więc zależy mi, aby szybko startowała i była ładna cały sezon. Jak myślisz, która odmiana będzie lepsza? Będę wdzięczna za radę.
Madzenka 18:17, 04 kwi 2016

Na pytania potrzebującym odpowiem pózniej bo lece pryskac promanalem. Ostatni gwizdek.. Juz 10 l wylałam a jszcze pół ogrodu nie opryskałam...
AnaAn 18:20, 04 kwi 2016

Oh, co ja czytam, zdradziłaś bergenię?! Ha ha ha, moja też jest w odwrocie
Podglądam Twój ogród na bieżąco. Uwielbiam tu zaglądać; jest tak czysto i schludnie. Nie wspomnę już o cudnych kombinacjach roślinnych
Pozdrawiam, Marzenko!
Magda70 20:32, 04 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Na pytania potrzebującym odpowiem pózniej bo lece pryskac promanalem. Ostatni gwizdek.. Juz 10 l wylałam a jszcze pół ogrodu nie opryskałam...

Oj...w tyle jestes
co do mojego dylematu to juz raczej problem rozwiązany. Buk nie da rady...będzie grab.
ewakatowice 20:37, 04 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Ja też wolę ogród ale bambusy w donicach w domu muszą być

Dzisiaj cudownie, pięknie, w cieniu 20 stopni. Jeżdżing i leżing pełną parą
Jutro i pojutrze ma być jeszcze cieplej to pewnie magnolie wystrzelą. Całe w starterach

imponujące jak cały TY, BRAWO TY !!!!
Madzenka 21:13, 04 kwi 2016

Magda70 napisał(a)
Madżen...mam dylemat.

żywopłot grabowy czy bukowy??
Działka jest nad jeziorem...odwodnienie musimy robić..więc co lepiej znosi wilgoć? Graby??
Czy Twój żywopłot gubi liście na zimę?? Bo z tego co się orientuje to buk trzyma je dłużej??

Nie chce żadnych tuji...ani świerków.

Dylemat rozwiązany bardzo dobrze. Wilgoć zdecydowanie lepiej zniesie grab. Moj grab pospolity dopiero od kilku dni gubi liście, bo zaczynaja mu sie pojawiać młode liscie. Gdy go huraganowe wiatry nie nękają to zimą jest gęściutki.
Buk trzyma dłuzej liscie bo startuje około 2 tygodni pózniej, zwykle pod koniec kwietnia. Dokładnie oceniłam to w Holandii

Żywopłot bukowy byłby ładniejszy ale jest bardziej wymagajacy. Rekomendowałabym Ci go, ale w ogrodzie przydomowym a nie letniskowym. Bo przy domu dokładnie zaobserowujesz gdy coś złego sie bedzie działo.
nawigatorka 21:17, 04 kwi 2016

Marzeno a jak często podlewałąs siarczanem Potasu bukszpany by kolor mialy ładniejszy?
Madzenka 21:20, 04 kwi 2016

nawigatorka napisał(a)
Marzeno a jak często podlewałąs siarczanem Potasu bukszpany by kolor mialy ładniejszy?

Raz jedyny sypnęłam... Rok sie rozpuszczano ale to wiesz. W nastepnym roku moze ze dwa razy podlałam? Ale teraz daje spokój i tak zaraz będa zieloniutkie i ładne. Zetnij jak Ana Art co brzydkie i poczekaj az odrośnie.
Czytałam,ze brazowieją od niedoborów wody zima... Ale u mnie dokładnie odwrotnie, brązowe sa te ktore stoja w wodzie...
Madzenka 21:22, 04 kwi 2016

ewakatowice napisał(a)

imponujące jak cały TY, BRAWO TY !!!!

Ewo moze jutro zacznie sie pokaz. Gwiaździsta napewno jutro juz wiec kwiatów rozwinie

Soulangina trzy razy w sezonie nawożona daje czadu