Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 06:33, 04 kwi 2016

siakowa napisał(a)
Marzenko dlaczego bergenia wylatuje ?

Pięknie jak zwykle. kazdy kadr

Powodow jest kilka:
- znudziła mi się
- uwielbiają ją opuchlaki
- starzeje sie i aby była ładna powinnam ją teraz ogolić na łyso i czekać az odrośnie
Zostaje w innym mijescu ale przy rózach będą wyłacznie trawy. Zostawiam pod brzozą
Madzenka 06:37, 04 kwi 2016

oliwka napisał(a)
Marzenka a ty sialas kiedys werbenę, bo pamiętam, ze była mowa o niej na twoim watku. Nie wiesz czy jak posieję ja wrost do gruntu to wyrośnie ??? A jeśli tak to kiedy będzie można ją podziwiać ????

Wysiewałam i z powodzeniem rosnie, kwitnie jednak trochę pózniej, w sierpniu
Madzenka 06:39, 04 kwi 2016

Bogdzia napisał(a)
Przy tych pieknych narcyzach chętnie bym posiedziała ale pozdrawiac przechodniów to juz nie mam ochoty , nawet ich widziec nie mam ochoty chyba ze to ogrodowiskowi to całkiem co innego.

Ja juz sie orzyzwyczaiłam Najgorzej jest w takimpeirwszy ciepły dzień w roku lub w dłuższe wolne weekendy - tłumy wychodzą na spacer. Ale ja zwykle działam w ogrodzie i mi to nie orzeszkadza a gdy wieczorem odpoczywam jest juz ich mniej. Za chwilę drzewa wypuszczą liscie,murawy nas zasłonią i w ogóle mi nie będa orzeszkadzać

Mała Mi - ja lubię patrzeć co się dzieje na ulicy , taki nawyk z mieszkania w starej kamienicy mam
Madzenka 06:41, 04 kwi 2016

Zielona napisał(a)
Mały ogród jest znacznie bardziej fotogeniczny Oto moje przemyślenia po zachwytach nad Twoimi dzisiejszymi widokami

Mysle ze z fotogenicznością to jest odwrotnie ale w utrzymaniu łatwiejszy. Ja i tak nie wiem w co ręce włożyć wiosna, roboty tyle, ze trudno oddech złapać, ale juz zbliza sie powoli koniec charówki
Madzenka 06:43, 04 kwi 2016

nawigatorka napisał(a)
Czyli jednak w podjezdzie beda trawy?

Tak. Na dzień dzisiejszy
Zamówiłam seslerię jesienną
Madzenka 06:45, 04 kwi 2016

Kuba napisał(a)
ciekawe że Cię hacone tak zachwyca, przecież o tej porze roku praktycznie jej nie ma, ja mam przez to na nią nerwa bo są puste placki

Będzie posadzona w miejscu gdzie wiosna ozdabia ogród inna roślinność : bukszpany i ciemierniki i trezba ją ściąc aby było widac cebulowe.
Za to latem jest zachwycajaca. Zamowiłam tę zieloną, bezodmianowa , ktora rosnie spora i rusza dosyć szybko.
Madzenka 06:46, 04 kwi 2016

Gardenarium napisał(a)
Ja puste placki przysypałam kompostem, bo się wypiętrza ta trawa.

Własnie sie zastanawiałam dlaczego tak wygląda. Czyli trzeba ją odmładzać Przysypie ją kompostem, dziekuję za poradę
Kuba 06:48, 04 kwi 2016

Madzenka napisał(a)

Własnie sie zastanawiałam dlaczego tak wygląda. Czyli trzeba ją odmładzać Przysypie ją kompostem, dziekuję za poradę

nie bardzo rozumiem o co chodzi- jak kompost ją odmładza?
Madzenka 06:50, 04 kwi 2016

frezja napisał(a)

Marzenko, tam w tyle do graby ?? i mają listki brązowe czyli jesienne suche...czy tak ? bo moje buki też tak wyglądają i zastanawiam się, czy taki stan to normalny na ten czas.

Seslerię muszę sobie sprawić...piękna już

Juz Justyna odpisała ale dodam swoje trzy grosze

Dał mnie te liscie na grabach pospolitych zima to zaleta, bo chronia ogród przed wiatrami. Zaczynaja dopiero teraz opadać, gdy graby ruszaja z wypuszczaniem młodych lisci. Gdy obserwuję na trawniku liscie grabów na trawniku to znak , ze za chwilę będzie zielono.

Buki ruszaja ok 2 tygodnie pózniej i też wtedy gubią liscie.
Graby fastigata zrzucają liscie jak wszystkie drzewa jesienia, podobnie z bukami purpurowymi ale mam jednego , ktory zostawia liscie na zime, zatem trudno mi okreslić, ktra dokładnie odmiana z czerownych zostawia liscie.
Madzenka 06:52, 04 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)
Ale będzie kwiatów miała magnolia - zapowiada sie jeden wielki magnoliowy odlot!
Muszę zrobić zdjęcie gigantycznej magnolii jaka rośnie w mojej dzielnicy, jest niesamowita.
Jak ja się cieszę, że sobie wszystkie odmiany seslerii zamówiłam - są piękne!

Narcyzy w donicy cudne, jakie trawki im tam dodałaś?
I jeszcze powiedz ile metrów od tarasu jest oddalona ściana wodna u Ciebie?

W narcyzach jest praire fire, ale coś podmarzła i złe wyglada... A była taka zieloniutka...

Ściana wodna jest od domu oddalona o 15 M a taras ma 4 m, zatem finalnie odeglosć gdy siedzę wynosi 10-12 m