Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

AnnaCh 21:16, 03 kwi 2016

U mnie "Pamiętajcie o ogrodach" tydzień wcześniej Będzie ktoś?
Luteczka 23:13, 03 kwi 2016

Ale kusicie tymi targami, poczekajcie aż w Lotto wygram
Madzenka 07:03, 04 kwi 2016

Nawadnianie w truskawkach Wow!
AgataP 09:16, 04 kwi 2016

Wszędzie targi, kuszą tylko by skarbonkę wybebeszyć
To co miałam kupić to kupiłam, jeszcze tylko Rogów i tyle.
Składam kasę by warzywnik założyć.
Karola powiedz Ty masz rabaty podwyższone z nakładek na palety?
Kupowałaś coś taniej?
popcorn 09:25, 04 kwi 2016

Ania, chyba nie

Ewa, w lotto nie gram, podatek od marzeń kombinuję z alternatywnymi źródłami dochodu, na wakacje i na zielsko żeby było

Madżen, no chyba niestety do truskawek mi się nie uda tego zrobić, chyba że dodatkową linię dokupię. Mam 300mb i najważniejsze są dla mnie okolice domu, a za płotem będzie już kicha z ciśnieniem, to dodatkowe 25 metrów... ale zobaczymy, podłączę na próbę, jak zadziała to chyba też zrobię
Na razie 250 mb leży pogmatwane na trawniku, muszę się tym zająć, bo trawnika wygrabić nie mogę. Cieszę się że wczoraj popracowałam trochę, jeszcze hortensje i buksy obciąć, lawendę może też? I z wiosennych prac większość byłaby ogarnięta.

Agato, nie planuję zakupów, ale na pewno jak pojedziemy coś się na mnie rzuci
Miałam warzywnik w skrzynkach, ale jesienią się rozpanoszyłam za płotem i teraz będę miała "normalny". Znaczy już mam Potem wyskoczę jakąś fotkę cyknę, wczoraj nie miałam już siły Przykryłam obsianą część włókniną. Niech rośnie. Dymka się zieleni powoli, czosnek wylazł na 5 cm z gleby, rzodkiewka kiełkuje. I tyle. Czekam na bób, jak zgnił - siany ponad miesiąc temu - chyba już nie dosieję, nie będzie bobu, a miejsce wykorzystam na coś innego...

Skrzynki kupowałam w składzie palet w Łodzi, ponad 2 lata temu jeśli nie trzy. Wybacz ale nie pamiętam gdzie i po ile... zostawiłam sobie 3 skrzynki na które mam nakładki z pleksi, robią za inspekt na razie. A resztę odkupiła ode mnie Renia.

miłego dnia!!
AgataP 12:15, 04 kwi 2016

Wszystko jasne, ja sobie wymyśliłam podwyższone rabatki z podmurówek do ogrodzenia, potem wyżej chciałabym dodać deskę. Myślę, że na dłużej starczy.
Muszę to jakoś sprytnie rozplanować i uporządkować. Bo na razie to wygląda jak ziemie odzyskane w 45r
Idę do ogrodu, obiad sprytnie zaplanowałam jednogarnkowy, za moment wszystko wrzucę do gliniaka i do pieca.
popcorn 12:19, 04 kwi 2016

No, fajnie, ale to koszty i robocizna... ja mam zwyczajny płaski warzywnik otoczony cisem - jak urośnie, kiedyś, na razie 100 gałązek 10 cm
W takim podwyższonym ziemia szybciej przesycha, trzeba praktycznie codziennie latem podlewać... dla mnie masakra to była - znaczy jak jestem to ok, ale jak mnie nie ma (urlop/wyjazd), to nikt codziennie podlewać nie będzie i roślinki się marnują...
AgataP 14:20, 04 kwi 2016

popcorn napisał(a)
No, fajnie, ale to koszty i robocizna... ja mam zwyczajny płaski warzywnik otoczony cisem - jak urośnie, kiedyś, na razie 100 gałązek 10 cm
W takim podwyższonym ziemia szybciej przesycha, trzeba praktycznie codziennie latem podlewać... dla mnie masakra to była - znaczy jak jestem to ok, ale jak mnie nie ma (urlop/wyjazd), to nikt codziennie podlewać nie będzie i roślinki się marnują...

Koszty niestety tak, ale mam nadzieję tylko raz i potem ewentualnie deski.
Liczę ze potem długo, długo nic tylko nasionka, kompost i obornik
A no i praca własna - ja + mąż

A podlewanie - za domkiem gospodarczym postawiłam na podwyższeniu pojemnik 1000 l na deszczówkę, podłączę wąż i grawitacyjnie będę podlewać ja albo syn, a w razie wyjazdu obie Mamy chętnie przyjadą sobie na "urlop" do nas
popcorn 14:21, 04 kwi 2016

Fajnie powodzenia
Zbiornik też mam... u sąsiada.. zapłacony w 2014... drugi rok przychodzi zamontować.. ech
malkul 14:22, 04 kwi 2016

Masz sporo racji z tym podlewanie. czytam i ucze się