Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek Iwony 08:21, 07 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Juziu, to Firletka smółka. Po przekwitnięciu jest niepozorna, może rosnąć jako zadarniacz ziemi. U mnie posadziłam pomiędzy hortensjami.
Dopiero startuje. mam nadzieję, ze szałwia zdąży zakwitnąć, czekam na efekt kaskadowy:
Z tyłu kosaćce, potem szałwia omszona fioletowa, potem hortensje litlle lime podsadzone firletką smółką, a przed wszystkim bordowe żurawki

Oooo!
A ja mam tę smółkę i moja jakaś niska i w ogóle inna.
Chyba muszę poczekać na taki efekt jak u Ciebie

Dziękuję za info
Miłej niedzieli!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:22, 06 cze 2015

Do góry
Ta szałwia ciemnopurpurowa wygląda fantastycznie. Czy okrywałaś ją na zimę?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:09, 06 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Impreza bardzo udana, o 2:30 zapakowałam częsć naczyń do zmywarki i pozbierałam rzecy z ogrodu Pogoda mega udana, menu równie. Truskawki z serem pleśniowym znikneły w 5 min podobnie jak sałatka ze szparagami i truskawkami

U Was menu zawsze z najwyższej półki Nie dziwi mnie , że dania znikają w 5 minut Stipy mnie zachwycają , mogłabym mieć same , bez towarzystwa .
Kupiłam dzisiaj dziwną szałwie , chyba to szałwia, bo sprzedano mi jako lawenda . Fotki jutro , bo wróciłam późno …

Fajny ten długi weekend Jeszcze jeden dzień przed nami

Buziak !
Ogródek Iwony 22:51, 06 cze 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Iwonko co to za różowe kwiatuszki wysokie???

Juziu, to Firletka smółka. Po przekwitnięciu jest niepozorna, może rosnąć jako zadarniacz ziemi. U mnie posadziłam pomiędzy hortensjami.
Dopiero startuje. mam nadzieję, ze szałwia zdąży zakwitnąć, czekam na efekt kaskadowy:
Z tyłu kosaćce, potem szałwia omszona fioletowa, potem hortensje litlle lime podsadzone firletką smółką, a przed wszystkim bordowe żurawki
Ogród z tatarakiem w tle 22:47, 06 cze 2015

Do góry
Białe kwiatki przyniosłam z pobliskiej łąki Przymieszkały sie u nas i cudnie kwitną.

Szałwia kwitnie jak oszalała, wabiąc pszczoły i inne pożyteczne owady.

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 18:17, 06 cze 2015

Do góry
takie rodki za 5zł nabyłam w LM trochę słabiutkie ale dokarmimy je

martwi mnie ten brazowy brzeg, co z tym zrobić?

lawenda mi pochłania buksikowy żywopłocik

pod magnolie posadziłam runiankę

klematisy w pełnym szwunku
Jan PawełII I NN

szałwia muszkatołowa z dnia na dzień piękniejsza

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:46, 06 cze 2015

Do góry
Ewo zestawienie przypadkowe i tymczasowe, ale bardzo mi się spodobało połączenie kolorów, więc koniecznie było trzeba uwiecznić

Gosiu szkoda, że takie połączenie trudno będzie utrzymać na stałe ale jest na pamiątkę na zdjęciu.

U Kapiasa nie wiem może o 10?

Paweł po szłąiwe i kilka innych bylin jechałem aż 60km, ale się opłacało
Fioletowa szałwia to Blue Queen, a różowa to Rosenwein za te wielkie sadzonki płaciłem tylko 6zł, a wczoraj w centrum ogrodniczym podobne były po 20

Aniu mimo tego, że się kończy jestem bardzo zadowolony z tego sezonu bo u mnie kwitną już bardzo długo, ale jeden jarmark się kończy kolejny się zacznie. Następny to będzie miks liliowow liliowcowy

Na mojej glebie mam nadzieję, że królowa tak nie wybuja, ale narzekać nie będę przecież cieszy mnie , że jest zdrowa, i mam nadzieję, że wątły krzaczek w przyszłym roku będzie mocniejszy. Coś dużo mam tej nadziei

Małgosiu ja w zeszłym roku się zastrzegałem, że róż u mnie nie będzie, a teraz mam już 10 krzewów, ale jeszcze dwa i u mnie koniec wystarczy mi to do szczęścia, kolejne będę sadził w drugim ogrodzie... ale to w przyszłym roku.

Malutki pod lasem 10:35, 06 cze 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Aniu dobrze, że szałwia poszła do gruntu. Moje roślinki w b.dużej ilości czekają na swoje miejsce w gruncie ale chodzę kolo nich aby się nie zmarnowały bo zal by było....

Kasiu, już dzisiaj widzę, że to była dobra decyzja z tą szałwią. Przeżyła i ładnie się zbiera do rośnięcia
Malutki pod lasem 10:32, 06 cze 2015

Do góry
rumiankowa napisał(a)
Pięknie szałwia cudnej urody

A warzywnik to już totalna bajka. Czy u Ciebie nie ma ślimaków? Mi zjadają wszystko! Połowa sałat, szpinaku, rzodkiewki, bazylii... zapłaczę się jak tak dalej pójdzie. Morduję je przy każdej okazji, ale to nierówna walka :/

Marto, te szałwie bardzo lubię, ale jakoś tak w zeszłym roku ich nie miałam i nie miałam nasionek, więc w tym nie wyhodowałam. Jak zobaczyłam ten 6-pak za taką śmieszną cenę, to nie mogłam nie zabrać ze sobą
Co do warzywnika nie przesadzaj, chwastów pełno, trawa przy skrzynkach nie poprzycinana, ale warzywka jakoś dają radę
Tfu, tfu odpukać i takie tam, nie mam ślimaków.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:18, 06 cze 2015

Do góry
Łukasz nowa rabata coraz bardziej pokazuje swoje piękno . Połączenie róż i bodziszków powala . U Ciebie szałwia omszona już kwitnie, a u mnie jeszcze w pąkach. Powiem Ci, że ślicznie zagęściła się ta rabatka i wcale nie wygląda a taką znów młodziutką . Odgapiłam od Ciebie te ciemne bodziszki i czekam aż przyślą. Zamówiłam jeszcze sporo floksów, pysznogłówki, przetaczniki, te bodziszki właśnie. Ochotę miałam jeszcze na co nieco, ale to już po następnej wypłacie . A wszystko z myślą o rabacie pod gruszką, bo świeci pustkami i strasznie mnie to wkurza. Po poszerzeniu rabaty (mówię teraz o tej pod orzechem i z trawami) zrobiło się troszkę wolnego miejsca na chciejstwa . A jaka to odmiana tego bodziszka, który masz z różami? Uf, ale się rozpisałam . Idę dziś znów szarpać się z obrzeżem rabatki, bo nie jestem zadowolona z tego co ułożyłam. Widzisz pewnie podobieństwo "braciszku"?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:03, 05 cze 2015

Do góry
Ale cuda, jaka to szałwia? Mama mi przyniosła jakąś badziewną...
Malutki pod lasem 22:43, 05 cze 2015

Do góry
Aniu dobrze, że szałwia poszła do gruntu. Moje roślinki w b.dużej ilości czekają na swoje miejsce w gruncie ale chodzę kolo nich aby się nie zmarnowały bo zal by było....
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:39, 05 cze 2015

Do góry
Jestem strasznie zła!
Raz w życiu chciałam zlecić jakiemuś fachowcowi wykonanie pewnej usługi, umówić się na konkretny termin, uczciwie zapłacić i co???
I dwa tygodnie muszę czekać za fachowcem a raczej za sprzętem, który ten specjalista posiada...Ogród rozwalony, dwa tygodnie temu kopałam rów aby ułatwić panu pracę i kolejne dwa tygodnie będę oglądać góry i doliny...wrrrrr

Wrzucę tylko kilka zdjęć, które oddają mój dzisiejszy humor i spadam bo nie jestem miła

To część bezobsługowa gdzie rosliny nie wiedzą co to nawóz i woda a mimo tego ładnie dają radę!

Kwitnie przetacznik

I szałwia

żywopłot grabowy ruszył ostro w górę i na boki

bakopa po dwóch tygodniach od posadzenia nabiera masy

Pod Laskiem 22:37, 05 cze 2015

Do góry

Masz kobitko rekę do rozmnażania róż
Co to masz za gąszcz na tej pergoli,nie mów ze róże ....

Odnośnie wiciokrzewu,czy to jest odmiana pachnąca ? Jeśli tak,ja bym go przesadziła gdzieś z boczku,trochę za duży jest na tym środku.
Ja bym tam podobna rabatkę zrobiła ,jak ta pod ścianą,żeby za duzo nie było wszystkiego. Róże ostróżki środkiem a na obwódce,szałwia,kocimiętka i przywrotnik-chyba tak to leciało ... ? Za daleko do ciofania

Odnośnie zagadki,jest to pewnikiem jakaś odmiana róży pomarszczonej, inaczej rugosa.
Dobry materiał na różaną konfiturę do pączków i naleweczkę z owoców
Musisz ją pilnować,żeby się za bardzo nie rozlazła,bo jak sama zauważyłaś,rozmnaża się przez rozłogi.

W kamiennym kręgu od początku 21:42, 05 cze 2015

Do góry
szałwia

krzewuszka

perukowce
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 20:44, 05 cze 2015

Do góry
Ala dziękuję,szałwia też mi się podoba tym bardziej,że to prezent od mamci
musze dokupić więcej,fajny akcent kolorystyczny,a ja "idę we fiolety"hehe
Malutki pod lasem 19:27, 05 cze 2015

Do góry
Pięknie szałwia cudnej urody

A warzywnik to już totalna bajka. Czy u Ciebie nie ma ślimaków? Mi zjadają wszystko! Połowa sałat, szpinaku, rzodkiewki, bazylii... zapłaczę się jak tak dalej pójdzie. Morduję je przy każdej okazji, ale to nierówna walka :/
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 16:22, 05 cze 2015

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)
kwitnie moja udawana werbena czyli waleriana Bardzo lubię i będzie jej więcej

no i trawnik po 3 tygodniach,część nasion jeszcze nie wzeszła ale już nie straszy goła ziemia

Ślicznie.
Fajna ta waleriana i szałwia piękna.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:59, 04 cze 2015

Do góry
Róże wszystkie w pączkach jeszcze, ale już za moment się pokażą Szałwia też startuje

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:47, 04 cze 2015

Do góry
Żeby nie było, że tak nic nie robię w tym tygodniu to krótka relacja z ogrodu ekologicznego i ogrodu bezobsługowego

Ogród ekologiczny
-gnojówką z pokrzyw podlany cały ogród oprócz smaragdów( zabrakło gnojówki)
- oprysk wszystkich roślin naturalnym stumulatorem roślin
-trawnik skoszony

Ogród bezobsługowy
-mszyca na różach ( 2 szt. Chopin) po dwóch tyg. od zauważenia zniknęła sama
- brak mszyc na bluszczu
-podlewanie drugi raz w sezonie ( pierwsze było zaraz po posadzeniu)
-kwitnie przetacznik i szałwia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies