Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 20:05, 22 cze 2015

asa7 napisał(a)

co za drzewka, czy można je formowac? Czy to czasem nie graby?
Jesli mogę spytac ile cm kamyka sypiesz na rabaty , a ile kory? Jestem początkująca, w tej chwili na obasdzonych rabatach mam szmatę, ale chce ją zlikwidować, nie chcę dać za mało kamienia lub kory, zeby chwasty nie hulały za bardzo.

Nie widze dokładnie, ale czy ten bukszpan obrasta szczelnie pień drzewka? Wiesz może czy to nie zaszkodzi drzewkom? Strasznie mi się to podoba. Zastanwiałam się nad czymś takim m.in przy drzewkach owocowych, ale nie chciałbym im zaszkodzić

P.S. piękny ogród, na pewno coś podpatrzę, jesli można

Grabiszcze to moje okreslenie na graby
Tak to graby fastigata, ktore formuje. Danusia Szefowa poleciła mniej je formować, aby bardziej przesloniły sąsiadujące domy. Zatem latem ciachnę je tylko raz zamiast jak zwykle dwuktornie.
Mam mało kamieni na rabatach, tylko na przedpłociu, gdzie wysypałam ok 5 cm kamienia a w miejscu gdzie nie rosna rosliny, (przy drodze) mam agrowłókninę pod spodem.
Korę zaleca sie sypac na grubość 5-10 cm. Wg mnie wystarczy 5 cm bo pod zbyt gruba warstwa kory szkodzi roslinom ale ogranicza chwasty. Aktualnie juz prawie nie mam kory w ogrodzie, zamierzam kupic dla ozdoby przekompostowana

Kostki bukszpanowe otaczają pien drzewka, na razie nie widze aby to szkodziło grabom. Obserwuje inspiracje na zdjęciahc i zwykle kostki tak obrastają pnie, wiec chyba nie ma z tym problemu. Na pewno lepiej posadzic bukszpan przy wiekszych egzemplarzach aby drzewko sobie poradziło z ukorzenianiem i pobieraniem wody
Madzenka 20:08, 22 cze 2015

Shemsi juz po dwóch latach będziesz sie zachwycac ogrodem , po trzech bedzie cudownie a po 4 busz.....dzisiaj po cieciu roslin mam 3 worki odpadów bio....
EwaKatowice - juz wiemy, ze carexy nalezy ciąć wisona.....
Bleebla - tzn ze jeszcze nie wypuścił nowych przyrostów, poczekaj do lipca. Pewnie brakuje mu ciut wody w czasie suszy....
Noemi - mój zbrzydł w maju ale grasz juz ładnie zaczyna wygladać, latem bedzie juz super
Ensata 20:10, 22 cze 2015

Marzen, z przekompostowanej żadna ozdoba ona od ziemi się nie odznacza i znika prawie natychmiast ja juz nie liczę ile worów poszło, ale chyba dobrze robi, bo lawenda zwariowała, werbeny wszedzie są, a i inne rośliny tfu, tfu niezle sobie radzą
Madzenka 20:12, 22 cze 2015

Dla mnie moze padac, zdązyłam wczoraj zrobic oprysk wieczorem a teraz niech sie nawadnia

Małgosik - mysle ze i słonca i suszy nie lubi.

Ewo Agentko - wpadne wieczorkiem

Aguś buziam
Madzenka 20:13, 22 cze 2015

Ensata napisał(a)
Marzen, z przekompostowanej żadna ozdoba ona od ziemi się nie odznacza i znika prawie natychmiast ja juz nie liczę ile worów poszło, ale chyba dobrze robi, bo lawenda zwariowała, werbeny wszedzie są, a i inne rośliny tfu, tfu niezle sobie radzą

Mam takie mijsca, ze na wierzchu jest glina, ktora od suszy robi sie skorupa. Zamierzam sypnąć kore, przekopać i zostawic tylko ładne brzegi rabat
nawigatorka 20:51, 22 cze 2015

Marzeno mam pytanie opiniotwórcze - masz tyle odcieni róż, że uznałam, że jesteś najlepszą Adresatka moich wątpliwości (przepraszam ze u Ciebie).

Czy rozrózniasz i odseparowujesz (czy nie) dwa odcienie fiolet - Jeden własciwy jaki ma np lawenda, szałwia, przetaczniki i druga bardziej sliwkowa, którą ma większość żurawek.

pytam bo ma taką rabatę gdzie mam róże Novalis, wydmuszyce piaskową (kolory obu są zimne i płowe i to mi pasuje), do tego nasycone fioletowe przetaczniki i własnię żurawkę "Sugar Plum" - powinna byc ona stalowa, ale wydaje mi się zbyt cieła, sliwkowa. I nie wiem co powinna (czy zurawkę właśnie) z tego zestawu wywalić bo rabate będę prawdopodobnie przebudowywać. A może właśnie wydmuszyce i przetaczniki powinny wylecieć?

Tu widac to miejsce (żuraki są po podziale)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=159
zaczarowanaa 21:27, 22 cze 2015

cos tam pokazalamten busz u Ciebie jest rewelacyjny , wydawalo mi sie ze u mnie tez sie zagescilo ale na zdjeciach jakos tego nie widze
oliwka 22:24, 22 cze 2015

pięknie ten fiolet gra z zielenią ? Marzenko czy te łodyżki fioletowe to szałwia?
Madzenka 00:03, 23 cze 2015

Oliwko tak to szałwia
Nawigatorka - jutro przy śniadaniu pomyślę
07:32, 23 cze 2015
zamiast na wystawy ogródkowe ....to do ciebie już trzeba będzie jeździć!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies