Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 18:05, 14 cze 2015

Gocha 11:21, 15 cze 2015

Skopiowałam sobie wiadomości na temat kompostu od MAD- To tu ...

W telegraficznym skrócie.

1. Przeczytaj sobie wątek o kompostowaniu na O. Źródło bezcennych informacji:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki

2. Mam zakątek kompostowy. O taki:

Trzy drewniane skrzynie (ze zdejmowanymi frontami) na kompost w produkcji i 3 na gotowy, przesiany (lub nie).

3. Tak, czasami dodaję przyspieszacza kupnego. Przesypuję co jakiś czas i dokładnie zlewam wodą żeby nie przesychał - to ważne.

4. Jak zapełni się pierwsza kompora to jej zawartość przerzucam do drugiej. Jak jest za suchy to podlewam. Zostawiam w spokoju i nowe odpadki pakuje do nowej komory. Jak ta się zapełni to znów wszystko przerzucam. Ten przerzucony wcześniej ląduje w kolejnej komorze, a ten ostatnio produkowany walę do środka itd. Po jednym sezonie mam gotowy kompost.
Zdjęcia z jesieni z ostatniej, tej "najstarszej" komory:

5. Z samej trawy to wyjdzie Ci filc, a nie kompost. Ona musi być mieszana z suchymi odpadkami (liśćmi, papierem), z odpadkami z kuchni (obierki, skorupki od jajek, fusy kawy, herbaty itd.). Im bardziej zróżnicowany kompost tym lepiej. Zawsze mam dużo trawy po koszeniu ale nigdy nie wrzucam jej całej na raz. Wrzucam cienkimi warstwami, mieszam z liśćmi, z chwastami z pielenia. Czasami jak mam wenę i czas to potrafię przerzucić cały kompostownik mieszając jego zawartość z trawą ale to cały dzień roboty. Albo rozrzucam trawę po ziemi i czekam aż przeschnie dodając ją stopniowo co kilka dni i mieszając z innymi odpadkami. Nie wrzucaj liści dębu i orzecha, chwastów z zawiązanymi nasionami, nie dorzucaj skoszonej trawy jeśli kosiłaś kwitnącą bo zasiejesz sobie trawnik na rabacie. Tu różności kompostowe u mnie:

ania_wesola 11:23, 15 cze 2015

Ślicznie u ciebie a hamaki widac po minach że trafiony pomysł
Aneta1309 12:17, 15 cze 2015

Gośiu ale masz powera ogrodowego tak patrzę i myślę,że z ogrodami to jak z dziećmi cudze jakoś szybciej rosną
justi 15:40, 17 cze 2015

Gosiu hamaki super, chłopaki miodzio, ogród piękniusi, cóz więcej chcieć! Raj!
Ewkakonewka 13:47, 21 cze 2015

Gocha napisał(a)

Bardzo lubię takie gęstwiny Pięknie Gosia u Ciebie. Hamaków zazdroszczę, ciągle czekam, aż mi drzewa urosną, czyli jeszcze dłuuugo
Gocha 00:19, 23 cze 2015

ania_wesola napisał(a)
Ślicznie u ciebie a hamaki widac po minach że trafiony pomysł

Aniu hamaki już dawno kupione rok lub 2 lata temu ale właściwie nie było pomysłu gdzie je zamontować. Aż nas natchnęło w końcu.
Gocha 00:22, 23 cze 2015

Aneta1309 napisał(a)
Gośiu ale masz powera ogrodowego tak patrzę i myślę,że z ogrodami to jak z dziećmi cudze jakoś szybciej rosną

Anetko mnie też sie wydaje że wszyscy w swoich ogrodach mnóstwo robią a ja niestety nie tyle ile bym chciała, ale muszę walczyć z ciągłym zmęczeniem i bólem kręgosłupa. U Ciebie już bukszpany przycięte a ja nawet jeszcze nie zaczęłam. Buziaki
Gocha 00:26, 23 cze 2015

justi napisał(a)
Gosiu hamaki super, chłopaki miodzio, ogród piękniusi, cóz więcej chcieć! Raj!

Justynko chyba jakieś bajki opowiadasz. Do raju to strasznie daleko niestety. Chciałoby się dużo robić w ogrodzie ale niestety nie za bardzo można z różnych powodów. A hamaki kuszą ale one własciwie to dla synów żeby ich zatrzymać na powietrzu a nie cały czas w domu przy komputerze.
Gocha 00:28, 23 cze 2015

Ewkakonewka napisał(a)

Bardzo lubię takie gęstwiny Pięknie Gosia u Ciebie. Hamaków zazdroszczę, ciągle czekam, aż mi drzewa urosną, czyli jeszcze dłuuugo

W tym miejscu lawenda już coraz bardziej rozkwitnięta, a szałwia cały czas kwitnie. Buziaki