Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zielony galimatias 18:49, 03 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Konstancjo, za problem z kredkami - nie Ale za chroniczny brak czasu - chyba tak..

Człowiek przenióśł swoje bazgroły na jeden bazgroł. Szczerze mówiąc nie mogę się nadziwić, jak Danusia wszystko mieści na kartce papieru...?... Ja nie potrafię.. - albo mi się ogród nie mieścił, albo napisy. Dlatego zamieściłam to, co najważniejsze - kształt rabat chciałam, by był w miarę regularny, ale i tak mi nie wyszedł... Wyszedł... dziwaczny Zdaję sobie z tego sprawę... Ale jaki pan taki kram... Będę chyba zamieszczać wycinki poszczególnych części... Ale - COŚ już jest...

Ogólnie jestem mało techniczna w kwestii zdjęć i ich obróbki - przepraszam za jakość...

Uwagi do rysunku
Górny prawy róg - tam gdzie linia przerywana - to 2ga wersja kształtu rabaty - tam sobie wymyśliłam horensje z irysami i miskantami.. ale równie dobrze mogą wylądować obok magnolii poniżej serbów.

Dolny prawy róg- tam gdzie 3 żółte kreski - to azalie o kremowożółtej barwie *nie widziałam jak kwitną niestety...- dość spore egzemplarze. Posadziłam tam, bo wydawało mi się, że będzie dobrze. Później wizja się zmieniła i za nimi pojawiły się pęcherznice żółte jako żywopłot cięty. No i jest problem..
poza tym tamten kawałek mi się nie podoba... jakaś taka kiszka wyszła. .... Ale azalie będę widziała z tarasu jak zakwitną. Jest plus. I z niebieskim może też się fajnie skomponować .

Uwagi do projektu oprócz wartości estetycznych, które jakie są każdy widzi.. (tu zakrywam oczy )
1. Teren okołotarasowy po prawej stronie - łysy.. jak księżyc w pełni.
2. Nadal nigdzie nie umieściłam drzewek owocowych i malin - będę je prawdopodobnie upychała, bez robienie dodatkowej rabaty owocowej, bo nie ma na nię po prostu miejsca. Jeśli zakątek trawkowo hortensjowy wyląduje obok magnolii po prawej stronie - to drzewka owocowe zostaną tam gdzie są.
W kawałkach mój ogród widzę - w całości już nie. To kawałki, które do siebie nie pasują. Dostaną obwódki z bukszpanu i będą siedziały na trawce

Dobrze, że jesteście dzisiaj u Ani, to mało czasu będziecie miały na oglądanie moich bazgroł.

Składam samokrytykę.
Niebawem chyba złożę broń....

Ewuś, ja to muszę na spokojnie przetrawić.
Choć pewnie wiele nie pomogę, bo ja przecież się na tym zupełnie nie znam

Udanego weekendu
Ogród z sadem czyli jak połączyć ogień z wodą :) 18:39, 03 sie 2012

Do góry
Hej Monika

No tak względem morza i nie tak daleko od Ciebie

Skarpa mi nie przeszkadza, bo jest już za płotem. Prawdę powiedziawszy nawet miałam ją zagospodarować jakąś rośliną zadarniającą, ale w związku z tym, że za płotem mam również krowy, które lubią sobie z tej skarpy skubać trawę, dam sobie spokój.

Może przed wjazdem coś wymyślę, ale skarpa to raczej odległa przyszłość.

A ja mam zdjęcia . Co prawda takie sobie, bo akurat padało, ale lepszy rydz niż nic...
Oto pobojowisko z lewej strony - tam gdzieś w krzakach widać przydomową oczyszczalnię

A to druga strona - niestety nie dość że ze słupem to jeszcze będzie tam niewielka skarpa, ale wierzę Moniko, że da się to fajnie zrobić
Jak widać sąsiadka załapała się na zdjęcie

Widok z tarasu na plac z oczyszczalnią

Jak widać podjazd prowadzi w górę obok tarasu. Pomiędzy podjazdem a płotem mam pasek do zagospodarowania zielenią i osłonięcia się od domu sąsiadów

Podjazd kończy się obok garażu - na zdjęciu widać jego rożek, a za nim jest "ogród"

Między domem a garażem oprócz podjazdu mam jeszczę kawałek do zagospodarowania zielenią

No i mój ogród z sadem a właściwie sadkiem

I jeszcze zdjęcia z innej perspektywy

No i ostatni kawałek - między garażem a płotem niewielki teren do zagospodarowania

Jak widać po zdjęciach dużo miejsca na realizację moich marzeń nie mam Teraz już wiadomo dlaczego tak nazwałam swój dziennik. Dla mnie (czyli kompletnego amatora), będzie to zadanie trudne, ale mam nadzieję że wykonalne Najbardziej obawiam się wkomponowania warzywnika i sadu w całość...

Ogród z perspektywą na przyszłość 18:18, 03 sie 2012

Do góry
Wiecie może co to za czerwone cuda? Kupiłam dzisiaj w biegu, w deszczu i nawet nie zapytałam co to.

I muszę się pochwalić moją misą. Podczas przeprowadzki się zagubiła i dziś ją znalazłam w kartonach

Ogród z perspektywą na przyszłość 18:07, 03 sie 2012

Do góry
Kwitne, kwitnę od tych miłych słów Miejsce jest naprawdę cudne, a jakie pyszne ciasta mniam I jak tu zgubić kilogramy? Lubimy tu chodzić, bo od rana do południa jest bardzo cicho, ptaszki śpiewają no i kafejka znajduje się w samym sercu misata.

Ogród w Holandii 18:03, 03 sie 2012

Do góry

I na koniec wielki sukces mojego dziecka - umie już jeździć na rowerze z dwoma kółkami!

Moje poletko 18:03, 03 sie 2012

Do góry
Celina napisał(a)
Znalazłam dzisiaj kolejne samosiejki -żurawki.Są naprawdę spore!
Zstanawiam się czy je zabrać na zimę w doniczkach do domu, czy zostawić na zimę w ziemi??

U kilku osób już czytałam o zurawkowych samosiejkach!!! Nie mam z nimi doświadczenia, ale ta Twoja wydaje sie taka duża ze nie powinna mec problemów z przezimowaniem może kora i ewentualnie suchymi liśćmi pomoc jej trochę by sie przydało!! Piękna , zazdroszcze u mnie jeszcze żadna sie tak ślicznie nie rozmnozyla
Ogród w Holandii 17:59, 03 sie 2012

Do góry
I porcja impresji słonecznych

Moje poletko 17:57, 03 sie 2012

Do góry
Celina napisał(a)
Dziś cukierkowo-różowo

Wróciłam z urlopu, a tu takie śliczności, różowości mnie witają. Serdecznie pozdrawiam.
Moja największa pasja - ogród 17:48, 03 sie 2012

Do góry
pozwoliłam sobie pochodzić po Twoim ogrodzie-ładnie, ładnie- widzę róże i hortensje- moje ulubione, tez mam kilka
A to dla Ciebie na dobry początek znajomości

Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 17:46, 03 sie 2012

Do góry

Świeżo przycięte w kule tuje w ogródku przyblokowym wzbudzają sensacje przechodniów
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 17:27, 03 sie 2012

Do góry

widok z okna pierwszego piętra - każdy krzew w przyciętym krążku
Ogródek Anity 17:26, 03 sie 2012

Do góry
Swoją przygodę z powojnikami dopiero zaczynam- mam nadzieję, że będzie udana i ciekawa

Ogródek Anity 17:22, 03 sie 2012

Do góry
lato, lato...
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 17:02, 03 sie 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
Jeszcze dwa inne

Jeszcze dwa inne? To jest znęcanie się nad Tess

Równie piękne nazwy zaraz zapisuję.

Gdzie u Ciebie rosną? chodzi mi o stanowisko, bo jakis krzaczek, czy drzewko za jednym widzę.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 17:01, 03 sie 2012

Do góry
Strasznie mnie korci, żeby pokazac wam tę rabatę.... mimo, że nie gotowa na 100 %

Aaaaa, niech będzie...

To dla Magnoli - one przecie matką chrzestną

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 16:58, 03 sie 2012

Do góry
Jeszcze dwa inne

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 16:52, 03 sie 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
Kwitną przetaczniki.

O, Christę już znam (z Ogrodowiska), ale tego drugiego chyba nie widziałam jeszcze (albo przegapiłam).
Piękne są
Ogród Bogusława 16:46, 03 sie 2012

Do góry
ostatni zakup wiąz holenderski

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 16:44, 03 sie 2012

Do góry

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 16:40, 03 sie 2012

Do góry
Kwitną przetaczniki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies