Czy ktoś zechce mi podpowiedzieć?
Chciałabym kupić cisa, który mogłabym posadzić w gruncie i zrobić z niego drzewko bonsai.
Cisy to bardzo wdzięczne rosliny, mam parę gatunków w swoim ogrodzie, ale niestety nie wiem jakie to odmiany. Z moich obserwacji wiem, że niektóre nadają się bardziej na taki rodzaj formowanie inne mniej.
Na przykład w ostatniej realizacji Danusi znalazł się taki piękny okaz, ale niestety nie mogę znależć jaki to rodzaj cisa.
Są różne gatunki cisów i każdy charakteryzuje się innym wzrostem i pokrojem.
Np. taxus baccata (cis pospolity) naturalnie rośnie rozłożyście i pewnie z niego był zrobiony bonsai
A taxus x media (pośredni) rośnie strzeliście w górę i nadaje się np. na stożki.
Sebek, jeżeli pozwolisz to pokażę
Wolę tak rozmawiać, obiecuję, że za jakieś ...lat sie nauczę
To się nie nadaje
a to ewentualnie mogłoby być?
i ewentualnie to:
Te dwa ostatnie się nadają na bonsai, ale to dłuuuga droga -najlepiej byłoby kupić jakiegoś większego poczochrańca i go od razu formować, bo te jeszcze dłuuugo nie będą się na niego nadawać...
Dzieki Sebek,
tak te które pokazałam mają już swoje pzreznaczenie. Chcę kupić coś nowego, od początku do końca z konkretnym przeznaczeniem, jak największe!!!
Dlatego im więcej się dowiem teraz przed zakupem, tym mniej błędów popełnię... ha,ha,ha - akurat
dzieki, jesteś niezawodny
Pzdr.ewa
Żeby pozawracać Wam głowę jeszcze moimi sprawami to pokażę coś co mam w swoim ogrodzie i na wiosnę planuję "popracować" nad tym.
Może podpowie mi ktoś coś fajnego?
To jedna z najstarszych roślin w moim ogrodzie. Cis, który ma 2m wysokości.
W tej chwili chciałabym zrobić z niego coś co przykuwałoby uwagę na nią - ta roślina zasługuję na to, niestety nie mogę już jej przesadzić