Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród zapachów u Jasi 20:42, 16 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Co teraz sadzisz Jasiu w ogrodzie? Czy sporo róż kwitnie po tych deszczach?

Witam Danusiu, nareszcie mój komputer zaczął ze mną współpracować.
Wczoraj zaczełam uzupełnienia obwódkę z bodziszków na różance.
U nas była straszna susza więc deszcz był wybawieniem dla wszystkich roślin.
Nieprzerwanie z róż kwitnie Balerina,Ghislaine de Féligonde, Pink Grootendorst, Tommelise, powtarza kwitnienie Newada,kończy kwitnąć The Pilgrim , ale Cottage Rose ma nowe pąki.
Miłą niespodziankę sprawiła wisteria, zakwitła ponownie i koło ławeczki pachną wspólnie z clematisem ( jest to zapach znacznie subtelniejszy niż mieszanka modraka i budleji skrętolistnej )

Pozdrawiam Jasia

ps Brakuje nam jeszcze jednej sąsiadki.

Ell masz na myśli?

Tak, myślę że jak nastaną długie jesienne wieczory to uchyli rąbka tajemnicy i pokaże swój ogródek z prawdziwie angielskim trawnikiem, a może napisze wiersz?
Ogród średniowieczny i nie tylko 17:07, 16 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Pokażesz efekty pielenia? A najlepiej przed i po Będzie widać lepiej Twoją pracę

Niestety nie zabrałem aparatu a już po pieleniu ( u nas się mówi po plewieniu ) Zresztą wstyd mi było pokazywać takie zarośnięte grządki
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:53, 16 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Co do tego Marto, zdania są podzielone. Ja tak naprawdę sama nie wiem kto ma rację. Ja sadzę w nie kwaśną. Nawożę Florovitem, a nie Pinivitem.
W katalogu roślin szkółkarzy jest napisane, że bukszpan dobrze rośnie cytat: "w glebie przeciętnej, obojetnej do wapiennej, zasobnej w humus". kto ma rację?

Ale wiadomo mi, że rośnie nawet na piachach i nic mu nie dolega.

Dziękuję Danusiu czyli jak mu fajnie to nie zmieniać ...
Cis - Taxus 16:51, 16 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Można z Fastigiata też zrobic, ale to bedzie najdroższa wersja, bo jest wąski i w dodatku najwolniej rośnie, a żeby kupić duże - to majątek.

Najlepiej siewki T, baccata albo T. media "Hicksii".
Hilli jjest grubszy i droższy zawsze był.

Skorzystam z rad ,dobrze się składa bo miałam przed dom kupować konike z racji ,że jedna jest lub cisa,ale już sobie obmyśliłam ,że raczej przeniosę tego białego świerka i obsadzę z obu stron cisami .Strasznie lubię różne jałowce ,ale Danusia ty chyba zawsze je odradzasz z racji chorób???
System automatycznego nawadniania 14:40, 16 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
System nawadniania kropelkowego to po prostu oddzielne sekcje z linią kroplującą, którą rozkłada się na rabatach mniej więcej co 0,5 metra, otaczając większe drzewa i krzewy dookoła. Potem przypina się je szpilkami i gotowe. No jeszcze kora lub inna ściółka. W jedną sekcję można wpiąć około 150 m linii kroplującej.

Czy np. na rabatkę o szerokości 140 cm.wystarczą 2 nitki? i jak ma się to do warunków zimowych?
Dla starych ogrodów linia może być zwykła, tańsza oczywiście.

Według wstępnych moich wyliczeń potrzebuję około 150 m - i jakie były by koszty takiego zachciejstwa?
Ogród coli 10:11, 16 lip 2011

Do góry
Mogłaś oprysk rozrobić za mocny. Wiem, trudno to rozszyfrować jak podają na ulotce. Ale lepiej słabszy niż a]za mocny. Trzymaj się I nie poddawaj
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 10:05, 16 lip 2011

Do góry
Niektóre chwasty (pokrzywa) mogą zdziałać wiele dobrego. Pokazuj Wawik te chwasty
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 10:02, 16 lip 2011

Do góry
Nagarniałam kopczyki z kory jak przyszły mrozy jesienne, wiosną rozgarniałam, żeby bryła korzeniowa szybciej rozmarzła a teraz to nawet już nic nie robię, ale one rosną w dużej grupie i za murem.
Radzę zrobić od strony wiatru kołki i matę słomianą (połowkę) umocować. Włóknina może być także i kopczyk z kory.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:59, 16 lip 2011

Do góry
Ładne kompozycje i trwalsze niż wiele kwiatów balkonowych.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 09:57, 16 lip 2011

Do góry
Co do tego Marto, zdania są podzielone. Ja tak naprawdę sama nie wiem kto ma rację. Ja sadzę w nie kwaśną. Nawożę Florovitem, a nie Pinivitem.
W katalogu roślin szkółkarzy jest napisane, że bukszpan dobrze rośnie cytat: "w glebie przeciętnej, obojetnej do wapiennej, zasobnej w humus". kto ma rację?

Ale wiadomo mi, że rośnie nawet na piachach i nic mu nie dolega.
Taras z drewna egzotycznego 09:51, 16 lip 2011

Do góry
Jak ze wszstkim w donicach może zmarznąć. Ja traktuję je jako jednoroczne. Ale możesz przed zimą wyjąć je z ładnych donic, wsadzić do plastikowych i przykopać gdzieś w gruncie, okryć korą lub matą słomianą. Kilka mi przetrwało w krzakach (cisach) za samochodem). Tam jest zacisznie. Stały na wierzchu nawet
Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 09:48, 16 lip 2011

Do góry
Limelight powinna przeżyć.

Piszę powinna no bo to zależy od miejsca gdzie będzie zimowała.

Moje hortensje ogrodowe niektóre przetrwały zimę schowane w krzakach w zacisznym miejscu.

Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 09:45, 16 lip 2011

Do góry
Otulony raczej przeżyje. Ale na bank zmarzną mu liście i młodsze pędy. Wiosną trzeba przyciąć wszystko i czekać że odrośnie.
Rodzaje donic 09:43, 16 lip 2011

Do góry
Stosowaliśmy nawadnianie do donic, ale to bardzo trudne dobrać czas i ilość wody. Narazie nie wymyślono idealnego sposobu. Są różne automatyczne konewki, kroplowniki.,

Jeśli to jest od systemu nawadniającego, to musi byc oddzielna sekcja, aby móc tym sterować idealnie. Cięgle mieliśmy kłopot bo zalewało.

Doniczka z rośliną powinna mieć dostawę wody jednorazową, nalewa się ileś tam litrów i jest. A przy nawadnianiu woda się sączy, często wypływa przez otwory drenażowe w dół i tak naprawdę niewiele roślina dostaje.
System automatycznego nawadniania 09:39, 16 lip 2011

Do góry
Układanie linii

Teraz trzeba przykryć korą lub inną sciółką

System automatycznego nawadniania 09:32, 16 lip 2011

Do góry
System nawadniania kropelkowego to po prostu oddzielne sekcje z linią kroplującą, którą rozkłada się na rabatach mniej więcej co 0,5 metra, otaczając większe drzewa i krzewy dookoła. Potem przypina się je szpilkami i gotowe. No jeszcze kora lub inna ściółka. W jedną sekcję można wpiąć około 150 m linii kroplującej.

Linia ma kompensację ciśnienia, to oznacza że z emitera na początku linii wypływa tyle samo wody, co na końcu linii.

Dla młodych, nowo powstałych ogrodów stosuje się linię z herbicydem. To oznacza, że korzenie idące w poszukiwaniu wody wrastają w emiter (otwór z którego wydobywa się woda) i oczywiście linia bez herbicydu zaraz się zatka i przestanie działać.

Dla starych ogrodów linia może być zwykła, tańsza oczywiście.

Linia kroplująca
Oaza Spokoju Matek:) 09:26, 16 lip 2011

Do góry
ostatnio byłam w nowym miejscu na ogród i inwestor powiedział, że jego sąsiad nie znosi dzieci bo sam nie ma. I już plac zabaw musi iść na drugą stronę, a od tamtej będziemy sadzić wysokieeee świerki.
Ogród coli 09:24, 16 lip 2011

Do góry
Musi pomóc, tyle środków naraz
Ogród średniowieczny i nie tylko 09:23, 16 lip 2011

Do góry
Pokażesz efekty pielenia? A najlepiej przed i po Będzie widać lepiej Twoją pracę
Miejsce na ognisko - ognisko w ogrodzie 09:21, 16 lip 2011

Do góry
Bardzo dobry pomysł na grilla i ognisko. Poza tym można schować na zimę, i nie trzeba budować specjalnego stanowiska.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies