U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć
13:14, 15 lip 2011
Pelargonia też nietypowa jako kwiat cięty. Sebcio się wypowie pewnie, które stały najdłużej.
Aeonium arborescens "Schwarzkopf" - bardzo okazałe drzewko
![]()
Odnośnie jaśminowca, znalazłam stronkę wg której oznacza, że są to dwa różne jaśminowce. Ciekawe, który ładniej pachnie http://www.botanica.org.uk/Plants/Ornamental/philadelphus.html
opis Sybille wg automatu tłumaczącego
"Często nie widać w tych dniach, niestety wydaje się być jednym z tych zapomnianych odmian, które powinny myślę, że być szerzej sadzone z pięknym pachnące kwiaty białe z purpurowymi centrum barwione na wyginając oddziałów."
I Belle...
"Ten tradycyjny krzewów liściastych jest sprawiedliwie słynie słodkie pachnące kwiaty białe w czerwcu i lipcu. 2m wysokości, 2,3 m szerokości. Twardych śliwek po kwitnieniu najlepsze wyniki."
Wkleiłam tak jak tłumaczyło, przepraszam za styl.
Lecę do roboty
Aeonium arborescens "Schwarzkopf" - bardzo okazałe drzewko
![]()
1. Smaragd nadaje się na żywopłot ponieważ dość wąsko rośnie, cięcie raczej tylko górą poziomo, boki niekoniecznie
2. Na róże dobre są clematisy niekoniecznie pnące, mogą być odmiany bylinowe.
3. Różaneczniki i wrzosy można rozweselić hostami o najbardziej białych liścicach i niewysokich, turzycą "Evergold", wrzoścami o żółtcy igiełkach i różowych kwiatach, albo wrzosami ale w wesołych kolorach.
np. takimi
![]()
4.Trawy miskanty i rozplenice (Pennisetum), nie rozłażą się rosną "fontannowo", ponadto "trawiaste" są turzyce (Carex) i konwalniki o czarnych liściach (Ophipogon)
5. Moja ulubiona lista drzew: duże: platany, tulipanowce, buki. Pozostałe: miłorzęby, śliwy wiśniowe, jabłonie ozdobne, klony palmowe, wiąż "Wredei", grujecznik japoński, klon "Royal Red" i "Drummondii", brzoza himalajska i papierowa. No i oczywiście Prunus "Umbraculifera"