Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam gdzie mgły i róże mieszkają...

Tam gdzie mgły i róże mieszkają...

hanka_andrus 07:00, 14 lip 2011

Safoya napisał(a)

Też jestem za tym ,żeby myśleć o tym na wstępie ,kto będzie opiekował się danym egzemplarzem,i czy nie sprawi mu to trudności.

To poproszę listę listę czarno białą Najlepiej posadzić to: ......... Broń Boże nie sadzić tego: .....

Dwa jałowce już wywaliłam

Safoyko!Też wywaliłam jałowce,,,,,,,
A listę roślin niewskazanych?Cóż każdy dochodzi do tego chyba latami,i nie chciałabym nic sugerować.Ale u mnie taką najmniej chcianą rośliną jest karmnik ościsty.Zawlókł się skądś,choć go nie zapraszałam,i teraz mam w każdej szczelinie,między płytkami,a i po grządkach potrafi się rozsiewać.Potrafi tak zdominować okoliczne rośliny,że nie będą miały siły przebicia.No i podagrycznik.-praktycznie nie do wytępienia.
jotka 09:28, 14 lip 2011

U mnie na czarnej liście są zawilce! Pomimo, że ich kwiaty bardzo mi się podobają, to staram się pozbyć tej roślinki, ale jest to bardzo trudne. Swoimi kłączami zdobywa kolejne tereny i walka wydaje się trwać bez końca
Ana 11:00, 14 lip 2011

O mamusiu, ja chcę jeszcze!!! Twoje róże są jak z bajki kochana, mogłabyś wydawać albumy!! Ten kontrast żółtej róży z lawendą oszałamiający i choć nie lubię żółtych róż to tu przyznaję chwyciła za serce

Podoba mi się wszystko, bez wyjątków, te widoki, obsadzony taras....mozna wzdychać cały dzień

Czy możesz napisać jakiego aparatu używasz i czy trudna jest sztuka robienia tak pięknych zdjęć? Mąż zaproponował kupno lustrzanki na urodziny i muszę coś wybrać, a zielona jestem w tej kwestii...jakiś kurs też przechodziłaś?
Gardenarium 22:08, 14 lip 2011

Znalazłam pytanie Safoi i postanowiłam wkleić w jej wątku:

1. Czy mogę użyć thuji smaragd na żywopłot cięty? Mam okazję nabyć ją tanio od wujka mojego męża. No i generalnie jakiej odmiany najlepiej użyć?
2. Jakie pnącze mogę bezpiecznie posadzić za róże? Ścianka jest niewysoka i nie chcę niczego co musiałabym wiecznie ograniczać.
3. Mam kłopot z zakątku rodondrenowo wrzosowiskowym. Oprócz wiosny i jesieni w zasadzie jest ponure, ponieważ nic tam nie kwitnie. Czym mogę je rozweselić latem?
4.Jakie "bezpieczne" gatunki traw i paproci polecasz? Chodzi mi głównie o takie, które nie zdominują mi ogrodu i dobrze zimują
5.Czy posiadasz jakąś ulubioną listę gatunków drzew liściastych, które polecasz do nasadzeń? Chodzi mi oczywiście o ładne i niekłopotliwe rośliny.

Mam mnóstwo pomysłów nasadzeń w moim ogrodzie, ale wszystko stopniowo. Mam tylko jedną parę rąk.
Będę Ci wdzięczna za podpowiedzi

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:16, 14 lip 2011

1. Smaragd nadaje się na żywopłot ponieważ dość wąsko rośnie, cięcie raczej tylko górą poziomo, boki niekoniecznie

2. Na róże dobre są clematisy niekoniecznie pnące, mogą być odmiany bylinowe.

3. Różaneczniki i wrzosy można rozweselić hostami o najbardziej białych liścicach i niewysokich, turzycą "Evergold", wrzoścami o żółtcy igiełkach i różowych kwiatach, albo wrzosami ale w wesołych kolorach.

np. takimi

4.Trawy miskanty i rozplenice (Pennisetum), nie rozłażą się rosną "fontannowo", ponadto "trawiaste" są turzyce (Carex) i konwalniki o czarnych liściach (Ophipogon)

5. Moja ulubiona lista drzew: duże: platany, tulipanowce, buki. Pozostałe: miłorzęby, śliwy wiśniowe, jabłonie ozdobne, klony palmowe, wiąż "Wredei", grujecznik japoński, klon "Royal Red" i "Drummondii", brzoza himalajska i papierowa. No i oczywiście Prunus "Umbraculifera"

Instagram Ogrodowiska
Safoya 22:23, 14 lip 2011

Właśnie wróciłam z Helu. Zaraz poczytam co napisaliście
Na wstępie już dziękuję Danusi za odpowiedź
monteverde 22:39, 14 lip 2011

No Safoya piękne te róże, oczu nie można oderwać, a robinii nie sadź, paskudztwo, ja wyplenić nie mogę z ogrodu, a kiedyś się nią skaleczyłam, bardzo boli)
Safoya 23:14, 14 lip 2011

Haniu a ja się tak ciszę do tego karmnika. Na razie nie jest agresywny, ale kto wie Podgarycznik dostałam już w prezencie razem z hortensją. Na razie ogranicza go trawa, ale już się boję. Wysadzę ją i oczyszczę z tego ustrojstwa.

Mam większy problem. Zadziałałam na większą część nieobsadzonej skarpy roundupem (tę gdzie nie planuję sadzić warzyw), więc zgineły wszystkie chwasty oprócz wsponianego już skrzypu i teraz jeszcze cudownie kwietnie mi powój polny, którego za cholerę nie mogę się pozbyć. Jest wszędzie, bo ma pole do popisu. Ma ogromne rozłogi pod ziemią. W ogóle działka w polu nie ograniczona płotem to jakaś maskara. Wszystko się wysiewa i włazi bokami. Ledwo sobie daję radę z pieleniem a miejscami nie daję Po majowym wysiewie mniszków teraz mam jakiś zmasowany atak. Z kamieni to nie do wybrania bo tylko urywają im się ogonki. Ehhhhhhh

Jotka zawilce wpisuję na czarną listę Faktycznie bardzo przyjemnie wyglądają

Myszorek miło mi, że do mnie zajżałaś Bardzo lubię śledzić twoje poczynania.

Aniu Cieszę się, że podobają Ci się moje zdjęcia Fotografia jest zaraźliwa Znam wiele fajnych osób w sieci, które zdobywały wiedzę od zera na forach i teraz działają zawodowo. Fora to ogromne źródło wiedzy! Ja akurat ukończyłam fotografię artystyczną, ale w czasie kiedy prawie nikt o fotografii cyfrowej poważnie nie myślał. Siedziałam w ciemni i walczyłam z kliszami - ach te cudowne czasy
Co do aparatu to już dłuższy czas mam Canona 5D, którego uwielbiam i na razie nie chcę zmieniać mimo, że są nowsze puszki. Nie jest tani, ale akurat swój aparat kupiłam jak otwierałam firmę, więc postarałam się o dotację. Poza tym, owszem, miło jest mieć fajną lustrzankę, ale trzeba nauczyć się jej używać. Znam osobiście ludzi, którzy mają mega ciężkie aparaty z kupa funkcji i nic nie potrafią z nimi zrobić.
Safoya 23:16, 14 lip 2011

monteverde napisał(a)
No Safoya piękne te róże, oczu nie można oderwać, a robinii nie sadź, paskudztwo, ja wyplenić nie mogę z ogrodu, a kiedyś się nią skaleczyłam, bardzo boli)

To ona się rozrasta na boki? Kurcze a takie urocze to drzewko. Jak to wszystko czytam to jestem gotowa wywalić te dwie, które już mam. Faktycznie ich nie lubię. Nie dość, że marzną to jeszcze każda inaczej rośnie, bo wyłamują im się gałązki. Aż się boję co będzie jak urosną.
Safoya 23:21, 14 lip 2011

gardenarium napisał(a)
1. Smaragd nadaje się na żywopłot ponieważ dość wąsko rośnie, cięcie raczej tylko górą poziomo, boki niekoniecznie

2. Na róże dobre są clematisy niekoniecznie pnące, mogą być odmiany bylinowe.

3. Różaneczniki i wrzosy można rozweselić hostami o najbardziej białych liścicach i niewysokich, turzycą "Evergold", wrzoścami o żółtcy igiełkach i różowych kwiatach, albo wrzosami ale w wesołych kolorach.

np. takimi

4.Trawy miskanty i rozplenice (Pennisetum), nie rozłażą się rosną "fontannowo", ponadto "trawiaste" są turzyce (Carex) i konwalniki o czarnych liściach (Ophipogon)

5. Moja ulubiona lista drzew: duże: platany, tulipanowce, buki. Pozostałe: miłorzęby, śliwy wiśniowe, jabłonie ozdobne, klony palmowe, wiąż "Wredei", grujecznik japoński, klon "Royal Red" i "Drummondii", brzoza himalajska i papierowa. No i oczywiście Prunus "Umbraculifera"

Danusiu zaskoczyłaś mnie z tymi niskimi clematisami Nie miałam pojęcia o ich istnieniu.
Zaraz sobie przeanalizuję twoją listę drzewkową. Już widzę, że mam cztery odmiany z niej, także się cieszę. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję