Po świętach było u mnie bardzo pracowicie i nadal jest, wracam codziennie ok 20 do domu, a jeszcze troszkę mi zostało, sylwestra też tylko przesiedziałem usypiając na kanapie. W sumie niech ten rok będzie pracowity.
Jakie plany ogrodowe na ten rok? Troszkę ich jest, a dośc spora lista zależna od jednej rzeczy.
Pewniki to:
- nowe skrzynie w warzywniku i powiększenie kompostownika o drugą komorę,
- całkowita przebudowa przedogródka w którym będą liliowce, lilie, bukszpany, cisy i magnolia,
- kilka bieżących spraw i drobnostek,
- wykonanie mebli ogrodowych.
Najważniejszy punkt to budowa podjazdu, która niestety stoi pod wielkim znakiem zapytania ze względu na zbyt duży koszt, a w tym roku dwa Abrahamy i wesele w rodzinie w tym dwie uroczystości za granicą.
Jeżeli podjazd powstanie:
- rozbudowa systemu nawadniającego do pełnego zautomatyzowania wraz z nawadnianiem małych kawałków trawnika w pierwszej części ogrodu,
- budowa tarasu przy wejściu do domu,
- przebudowa ogrodzenia,
- całkowita przekopanie rabaty pod betonowym płotem (pomijam, że jesienią ją przerobiłęm troszkę) tylko, że teraz jak coś mi nie będzie pasować od razu wywalam bez sentymentów, czyli do zmiany będzie ok 50 metrów rabaty.
- po zrobieniu podjazdu odzyskam granit, więc rbata obok miejsca basenowego również będzie cała do zmiany i wtedy ogród wyglądałby już tak jak bym chciał
Oczywiście na marginesie jest jeszcze drugi ogród.
Poza problemem podjazdowym jest jeszcze jeden, od którego wszystko będzie uzależnione, ale to nie temat forumowy chociaż kilka osób będzie wiedziało o co chodzi.
Teraz czas na podsumowanie 2015 roku, które mi się spodobało, wybrałem w niedziele ponad 100 zdjęć, teraz trzeba to w skróconej wersji przedstawić