Wchodzę dopiero teraz i już Danusia mnie uprzedziła -to wilczomlecz ,ale z kolcami ,taki kaktusik,jak chcesz to mogę dołożyć odnóżkę do lilii,jak będę wysyłać.
Jako fachowiec - ogrodnik muszę sprostować.
Wilczomlecz nie jest kaktusem, to inny sukulent z rodziny wilczomleczowate.
Ja także miałam miniaturowe oczko wodne w cynowej balii (było w "Kwietniku" i "Ogrodach") i powiem, że rosło tam 3-4 roślinki w tym miniaturowy grzybień, skrzyp, coś jeszcze i roślinki natleniające (moczarka). Na dnie był czysty piasek. Woda ustabilizowała się i była czysta dzięki roślinom. Sama woda zazieleni się.
Zbyszku widziałam w skowronkach Twoje storczyki. Mimo remontu trzymają się. Szkoda mi Was, ale cieplej będzie i tego się trzymajmy. Ja wiem co to znaczy bo pył w garnkach miałam nie raz
Chyba też może być, Fastac działa na opuchlaka, a to podobny owad, dlatego zproponowałam taki.
Fastac
"Środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej stosowanej aparaturą naziemną i agrolotniczą, o działaniu kontaktowym i żołądkowym przeznaczony dozwalczania szkodników ssących i gryzących w roślinach rolniczych, sadowniczych"..
Dzięki, Danusiu. Popatrzę w "apteczce dla roślin" czy coś takiego mam. Jak nie, to pojadę do ogrodniczego. Zapowiadają na dzisiaj opady, ale może choć trochę wybiję tego gryzonia . Taki maciupeńki, a takie szkody robi!
Chyba też może być, Fastac działa na opuchlaka, a to podobny owad, dlatego zproponowałam taki.
Fastac
"Środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej stosowanej aparaturą naziemną i agrolotniczą, o działaniu kontaktowym i żołądkowym przeznaczony dozwalczania szkodników ssących i gryzących w roślinach rolniczych, sadowniczych"..