Fajna nasza ferajna, fajne rady, różnorodność i życzliwość.
W międzyczasie powstała taka rabata. Ja posadziłam cisy 'Elegantissima'. Magnolia doradziła resztę: berberysy 'Green Carpet', liliowce ('Stella d'Oro' i jeden inny wyróżniający się wysokością 'Altissima' ale żółty) i trawy (sesleria jesienna - Gabik dowiozła brakujące sztuki od Tomka), miskanty "dalekiego wschodu" na rogatkach.
Chyba wszyscy wiedzą jak uwielbiam lawende
No ale przychodzi taki czas kiedy trzeba ją przyciąć ....................
Wczoraj był ten czas.........oj szkoda mi było, teraz tak pusto no ale to był najwyższy czas.......
Uzbierałam dwie skrzynki i spory kosz !!!!!!!!!!
Jedna skrzynka pojechała dziś do mamy a resztę wkładam do woreczków (mama pomaga mi w szyciu, bo ilośc jest zbyt duża na moje możliwośći.....) i układam w szafach, szufladach, szafeczkach i gdzie się tylko da !!!!!!!
ale masz tej lawendy, ja mam zaledwie kilka krzaczków, dopiero w tym roku wsadziłam i żal mi ich ścinać, jak myślisz, jak zetnę później to będzie ok?
Bożenko, Haniu, miło mi, że zaglądacie Marzenko, Eliza, witajcie nad rozlewiskiem
Nie będę dziś opowiadać Pokażę tylko małe-co-nieco
Przywitała nas w ostatni weekendowy piątek w nocy niezapomnianym zapachem mojego dzieciństwa
Wyruszyliśmy z domu w piątek, "po korkach", czyli około 20, więc nad rozlewisko dotarliśmy już nocą
Takie niepozorne, a jakie urokliwe:
Rudbekia. Taka... normalna. Pospolita. Ale taka właśnie miała być - wiejska, swojska
w tym roku nie mogłam się opanować i dokupiłam kolejną magnolię "Susan", tak więc ta jest trzecia po magnolii Galaxy i Stellata
była bardzo mocno przeceniona, więc nabytek tym bardziej cieszył
mój skalniaczek, który ciągle się zmienia, ostatnio część nadmiernie rozrośniętych roslinek usunęłam i zrobiłam miejsce na różową osteospermę
tu ładny widok na naszą sosenkę, a jeszcze niedawno była mi do kolan...
i ukochane nasze okrągłe tujki i świerki
Ja mam dwie, ale jakoś nie przepadam za magnoliami...
a czemu nie lubisz magnolii? wiem, że po przekwitnięciu nie są najpiękniejsze, za to ten efekt wiosną...
U mnie są dwie przed domem nie wiem jakie odmiany bo zostały po poprzednich właścicielach... kwitną bardzo krótko, a póżniej jakoś to drzewko nieciekawie wygląda
to prawda to kwitnięcie jest zdecydowanie za krótkieDD
w tym roku było tak gorąco wiosną, że niektóre kwiaty magnoli spadły po dwóch dniach
Sylwia, a mnie zauroczyły te ciemne żurawki. One mają z wierzchu kolor ciemnozielony a pod spodem bordowy, czy tak? Fajnie to wygląda. Pamiętasz odmianę?
Dosadziłam na tej rabacie kulki, które były rzeźbione u Marzenki podczas konkursu ... jedna jest Sebastiana a druga moja .... Na zdjęciach zaznaczone ...... Pamiątki musiały znaleźć swoje miejsce w ogrodzie ....
Fajnie to zrobiłaś. Ja swoją kulkę też już posadziłam na honorowym miejscu.