Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowy chaos u monitki

Ogródkowy chaos u monitki

Joaska 11:32, 10 wrz 2012

monitka napisał(a)

Kurcze piękne te doniczki z rojnikami, chyba też się w konću skusze i na balkon taką zrobię\

Asiu one szybko rosną. Ja wsadzałam te maleńkie pypcie co bytują na większych i zobacz jak szybko urosły

No włąsnie zastanawiam się czy nie za bardzo upchałam te moje rojniki w doniczce, ale chciała miec od razu jakiś tam efekt
Najwyżej będę rozdzielać i zrobie sobie nową większą donicę
noemi 11:43, 10 wrz 2012

monitka napisał(a)
Dziękuję Moniko to takie małe dzieła sztuki
i pomysleć że jeszcze nie tak dawno nie zwracałam na nie uwagi...zawsze mi się ze skalniakiem kojarzyły...Madziu dziekuję ci za oświecenie

Monia wyszło bardzo ładnie doniczkę masz super .... za chwilę zarośnie tak, że będzie się z niej wylewało

wkleję u Ciebie taką piękną dekorację, którą zrobiła siostra M. może kogoś zainspiruje .... a mi marzy się taki żywy obraz z rojników , część materiałów do jego wykonania już mam , może zimą będzie więcej czasu to się w to pobawię i oczywiście pokażę u siebie w wątku jak mi się uda go wykonać

monitka 11:46, 10 wrz 2012

Magnolio ważne że jesteś i zerkniesz Ta rabata pod oknem dopiero wiosną będzie ruszana ale chcę się merytorycznie przygotować

A teraz miejsce o którym mówiłam że będę potrzebowała Waszej porady.
W projekcie Gosi są tam tuje Sunkist ale zamarzyło mi się tam drzewko. Chciałam podsadzić je tujami aurea nana zatopionymi w żurawkach jak to podpatrzyłam u Syli. Rabata ma 5,5 metra i zostanie tam jeszcze wolne miejsce i nie mam pomysłu co tam dać.

Rabata stykałaby się z jednej strony z hortensajmi vanilla fraise

z drugiej z rododendronami

Drugie pytanie dotyczy lewej strony rabaty czy za limkami i miskantami pasowałaby krzewuszka (ciemne liście) a przed nią cyprysik sungold?
monitka 15:20, 10 wrz 2012

Madzilula śliczna ta dekoracja obraz to już wyższa szkoła jazdy, ciekawa jestem jak to wyjdzie
Joaska 15:26, 10 wrz 2012

noemi napisał(a)

Dziękuję Moniko to takie małe dzieła sztuki
i pomysleć że jeszcze nie tak dawno nie zwracałam na nie uwagi...zawsze mi się ze skalniakiem kojarzyły...Madziu dziekuję ci za oświecenie

Monia wyszło bardzo ładnie doniczkę masz super .... za chwilę zarośnie tak, że będzie się z niej wylewało

wkleję u Ciebie taką piękną dekorację, którą zrobiła siostra M. może kogoś zainspiruje .... a mi marzy się taki żywy obraz z rojników , część materiałów do jego wykonania już mam , może zimą będzie więcej czasu to się w to pobawię i oczywiście pokażę u siebie w wątku jak mi się uda go wykonać

Dekoracja piekna, a powiedzciem mi czy te rjniki to dadzą radę w domu?? bo bym sobie do pracy takie cuś zrobiła
monitka 09:07, 11 wrz 2012

No ciekawe czy dałyby radę, trzeba poczytać troszkę o nich
magnolia 10:24, 11 wrz 2012

monitka napisał(a)
Magnolio ważne że jesteś i zerkniesz Ta rabata pod oknem dopiero wiosną będzie ruszana ale chcę się merytorycznie przygotować

A teraz miejsce o którym mówiłam że będę potrzebowała Waszej porady.
W projekcie Gosi są tam tuje Sunkist ale zamarzyło mi się tam drzewko. Chciałam podsadzić je tujami aurea nana zatopionymi w żurawkach jak to podpatrzyłam u Syli. Rabata ma 5,5 metra i zostanie tam jeszcze wolne miejsce i nie mam pomysłu co tam dać.

5.5 metra głebokosci ma ta rabata?
Czy kratki na planie maja jaką miarę, np 0.5 , czy nie?

Krzewuszkę ze względu na kontrast z hortensja chcesz, tak? Czy chodzi o jej kwiaty?
Przypomnij jeszcze jaką masz ziemię.

monitka 10:30, 11 wrz 2012

Wolne miejsce na rabacie ma 5,5 metra długości, szerokość ok 2,5 metra (rosną tam już tuje kórniki)
Kratka - metr. Rabata z hortensjami ma nieco inny kształt bo w realu to co narysowane było za wielkie.
Krzewuszkę mam i trochę żal mi ją wyrzucić/oddać ale mogę w tym miejscu dać co innego a ją posadzić gdzieś za domem bo tam jeszcze sporo miejsca do zagospodarowania.
Ziemia gliniasta.
magnolia 12:20, 11 wrz 2012

a jakie masz drzewo w lewym rogu?
Tam jeszcze na rabacie ma być buk- to mały buk płaczący?
Chyba by dobrze było z drzewem tam gdzie piszesz, tylko trzeba pomyśleć z jakim.

Krzewuszka za Limką- ładny kontrast, tylko trochę mi nie pasuje że 1 szt.
Pomyślałam że tam by fajnie było dać pęcherznice Red Baron- ona jest bardzo ciemna, fajkna jako tło , a nie za wielka. Ale chyba nie zmieści się tam z miskantami i hort.
monitka 12:35, 11 wrz 2012

Drzewo w rogu to śliwa wiśniowa pissardi
Buk jeszcze nie wiem - płaczący mi się podoba i jak pasuje to mogę taki kupić

No właśnie nie wiem jakie drzewo tam dać. Myślałam o klonie globosum kiedyś...

Za limką - miałam na myśli pociągnięcie rabaty dalej za limkami w lewą stronę