Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 22:46, 11 paź 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
To już wiem na co zarezerwuję miejsce next spring
Uwielbiam bataty!!! Kocham!

A co z nich przyrządzasz?
bo ja monotematycznie frytki na oliwie z oliwek z dipem jogurtowo-czosnkowym.
Tu ma być ogród :) 22:44, 11 paź 2016

Do góry
iwonkap napisał(a)

tez poprosze o linka skoro sprawdzony namiar
Co do drzwi to mi moj eM wkrecił/ wbil coś ala pnezka/wkrecik o ktory zaczepiam żylkę/tasiemkę bez szkody dla drzwi

Podałam wszystko stronę wcześniej
Tu ma być ogród :) 22:43, 11 paź 2016

Do góry
Kamajla napisał(a)

tak zrobię, dzięki

dziewczyny doktoraty niemal z drzew wielopniowych robiły, więc na pewno się nie zawiedziesz
Tu ma być ogród :) 21:28, 11 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

W sprawie Świdośliw udaj się do Asi Nawigatorki lub Reni ren133 one obie mają już te drzewa i swego czasu zbierały o nich dużo informacji.
Zrobiły się popularne od wiosny, bo jest moda na drzewa wielopniowe. Ponadto ładnie kwitną, smacznie owocują (przynajmniej niektóre odmiany) a wiosną się przebarwiają na pomarańczowo-czerwono.
tyle że nie jest to docelowo takie małe drzewo
Tu ma być ogród :) 20:55, 11 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jola, hortek mam 15 szt., wiesz, że ja do nich trochę uprzedzona jestem, ale eM zakochany Całkiem odwrotnie niż u Ciebie

A z trawkami sytuacja była prozaiczna - dziecku kiedyś zachciało się siku w aucie i trzeba było stanąć przy jakimś lesie i wtedy przez zupełny przypadek sobie je wypatrzyłam
już wiem co będę robiła przy następnym "siku" w podrozy
Ogród z łezką II 19:58, 11 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Kasiu, Twój mariken i tak dużo bardziej żółty od moich.
A powiedz mi ile lat potrzeba, żeby takie piękne kule trzmielinowe uzyskać?
Mam pięć od wiosny i jak na nie patrzę to jakoś nie widzę nawet oczami wyobraźni, że one będą takimi gęstymi kulami kiedyś.

Tak? A mnie się wydaje, że zielony bardzo, takiego kurczaczkowego czekam
Od wiosny to mam na salonowej. To malutkie jeszcze. One szybko rosną, doczekasz się. Tamte mają 3 lata, ale przycinam je dość drastycznie ze 3 x w roku.
Ogród z łezką II 18:57, 11 paź 2016

Do góry
Kasiu, Twój mariken i tak dużo bardziej żółty od moich.
A powiedz mi ile lat potrzeba, żeby takie piękne kule trzmielinowe uzyskać?
Mam pięć od wiosny i jak na nie patrzę to jakoś nie widzę nawet oczami wyobraźni, że one będą takimi gęstymi kulami kiedyś.
Tu ma być ogród :) 18:45, 11 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Z ciekawostek ogrodowych.
Późną wiosną wsadziłam do ziemi batata, teraz gdy temperatura nocą zbliżała się do zera liście mu ścięło więc postanowiłam sprawdzić co tam ma w korzeniach i oto plony

To już wiem na co zarezerwuję miejsce next spring
Uwielbiam bataty!!! Kocham!
Tu ma być ogród :) 18:12, 11 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Odnośnie hemoglobiny zaraz wkleję moje kompendium wiedzy
Widzisz, a ja miałam mieć mniej cebulowych w tym roku i też jakoś tak wyszło, że jest więcej

Co do wieszania wianka, ja mam drewniane drzwi i na środku u góry blisko uszczelki jest taka pinezka, ja o nią zaczepiam żyłkę - sprawdź, może też tak masz.

Sorki, że nie przygotowałam się do zdjęcia i tyle kurzu

tez poprosze o linka skoro sprawdzony namiar
Co do drzwi to mi moj eM wkrecił/ wbil coś ala pnezka/wkrecik o ktory zaczepiam żylkę/tasiemkę bez szkody dla drzwi
Tu ma być ogród :) 18:03, 11 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

W sprawie Świdośliw udaj się do Asi Nawigatorki lub Reni ren133 one obie mają już te drzewa i swego czasu zbierały o nich dużo informacji.
Zrobiły się popularne od wiosny, bo jest moda na drzewa wielopniowe. Ponadto ładnie kwitną, smacznie owocują (przynajmniej niektóre odmiany) a wiosną się przebarwiają na pomarańczowo-czerwono.

tak zrobię, dzięki
Tu ma być ogród :) 17:56, 11 paź 2016

Do góry
Kamajla napisał(a)

Pinezek brak, ale są otworki, także coś się wykombinuje

Otworki dają możliwości
Tu ma być ogród :) 17:55, 11 paź 2016

Do góry
Kamajla napisał(a)
Dziękuję, wszystko zapisane.
Dziurki w drzwiach mam dwie, po bokach

Poopowiadaj jeszcze mi o świdośliwie... Szukam drzewka, które kwitnie wiosną i nie rośnie zbyt duże (w projekcie był miłorząb Pendula, ale chcę zastąpić go czymś kwitnącym). Myślałam o wiśni Kiku-Shidare, ale ona chyba jednak za duża będzie... I może ta świdośliwa byłaby akurat?

Tu ma być ogród :) 17:50, 11 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No ciekawa jestem czy będzie pinezka, ja też się nakombinowałam jakby wianek przywiesić i jak już miałam próby czynić i wlazłam na drabinkę okazało się, że jest ta pinezka, która załatwiła wszystko

Pinezek brak, ale są otworki, także coś się wykombinuje
Tu ma być ogród :) 17:48, 11 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hemoglobinę faktycznie popularyzuje Toszka. Pisała, że to stara szkoła. Naturalny sposób na dostarczenie właśnie żelaza.

Zgadza się, bo ja właśnie od niej to wiem, swego czasu przepytywałam Iwonkę ze szczegółami jak pomóc moim pochorowanym rodkom i jej kompleksowe podejście do tematu mnie przekonuje, a jak poznałam Ph gleby w moim ogrodzie to wszystko się poskładało w całość.
Tu ma być ogród :) 17:45, 11 paź 2016

Do góry
ewsyg napisał(a)
Też pierwszy raz o tym słyszę. Do tej pory jak żółkły liście to dodawałam żelazo

czyli robiłaś dobrze, tylko że wszystkie nawozy zasalają podłoże i to w dalszej perspektywie niekorzystnie wpływa na stan roślin kwasolubnych.
Tu ma być ogród :) 17:43, 11 paź 2016

Do góry
Kamajla napisał(a)
ładne wypatrzyłaś. Idę luknąć, czy też mam o co zaczepić wianek. Może jak już będę wiedziała, że mam o co, to ten wianek w końcu się pojawi

No ciekawa jestem czy będzie pinezka, ja też się nakombinowałam jakby wianek przywiesić i jak już miałam próby czynić i wlazłam na drabinkę okazało się, że jest ta pinezka, która załatwiła wszystko
Tu ma być ogród :) 17:42, 11 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Edytko nie przestajesz mnie zaskakiwać ))). Jaki jest koszt tego worka ?

Jest tyle zapytań, że po prostu wkleję linki do aukcji, z których ja korzystałam - mam nadzieję, że nie jest to nielegalne

http://allegro.pl/naturalny-nawoz-bazaltowy-maczka-25kg-certyfikat-i6516016777.html
http://allegro.pl/krew-suszona-w-proszku-spozywcza-hemoglobina-500g-i5509076830.html
http://allegro.pl/siarka-granulowana-5kg-odkazanie-zakwaszanie-99-9-i5965835848.html
Tu ma być ogród :) 17:30, 11 paź 2016

Do góry
Zdjęcie suszonej hemoglobiny wzbudziło duże zainteresowanie, dlatego postanowiłam wkleić pozbierane informacje na jej temat.
Nadmienię tylko, że mi wiosną pierwszy raz wspomniała o niej Toszka i to, co jest zebrane poniżej to informacje zaczerpnięte z jej postów, tylko usystematyzowane przeze mnie - dzięki Iwonka

Po co stosować hemoglobinę suszoną w ogrodzie?

Hemoglobina to naturalny nawóz bogaty w fosfor, żelazo, magnez i potas.
Stara, ekologiczna metoda, przyjazna ogrodom.
Dodawana do gleby doskonale wypełnia zapotrzebowanie roślin na żelazo i nie powoduje zasolenia gleby.
W hemoglobinie jest znikoma ilość azotu, przez co można ją stosować przez cały sezon.
Najwyżej ceniona jest wołowa, bo ma więcej żelaza i jest bogatsza w inne składniki, ale ponieważ jest trudno dostępna, można ją zastąpić wieprzową.

Do jakich roślin ją stosować?

Wszystkie kwasolubne (rododendrony, azalie, magnolie, klony japońskie, wrzosowate), róże, hortensje, ale też inne rośliny kwitnące (ze względu na zawartość potasu).

Jak ją stosować?

1. Podczas przygotowanie podłoża dla roślin, np. dla rododendronów.

Jeśli w ogrodzie Ph nie jest kwaśne należy przygotować mieszankę ziemi rodzimej, kompostu, kory przekompostowanej, przekompostowanego obornika końskiego, mączki bazaltowej, 3-4 łyżek hemoglobiny i 1-2 łyżek siarki granulowanej.
Dobrze jest dodać worek, dwa ściółki z lasu iglastego, lub dębowego, która zawiera mikoryzę (igliwie sosnowe i przekompostowane liście dębowe).
Najlepiej żeby takie podłoże leżakowało min. 6 miesięcy, w tym czasie ono pracuje i zostaje zasiedlone mikoryzą, która niejako „karmi” kwasolubny i żyje z nimi w symbiozie.

2. Stosować wtedy, gdy nie dodawaliśmy suszonej hemoglobiny podczas przygotowywania podłoża.

Posypać cienką warstwą w obrębie systemu korzeniowego i delikatnie wymieszać z wierzchnią warstwą ziemi. Hemoglobina przejdzie do gleby z deszczem lub podlewaniem. Na rodka ok. 1m średnicy można dać mniej więcej 3-4 łyżki hemoglobiny.
W przypadku roślin już rosnących stosować raz w sezonie, albo nawet raz na 3 lata - ta częstotliwość zależy od kondycji roślin, należy obserwować kolor ich liści, gdy żółkną i są wyblakłe to znak, że roślina ma niedobór żelaza i można wprowadzić hemoglobinę.

Tu ma być ogród :) 17:25, 11 paź 2016

Do góry
ewsyg napisał(a)

Moje serce już zdobyły. Jedna u mnie rośnie. Wiosną są obsypane białymi kwiatkami, latem pyszne owoce a jesień jest ich. Przejrzałam kilka stron. Rabaty koło budynku zachwycają. Trawy tworzą cudowny klimat. Zapewne reszta ogrodu też jest cudna Pozdrawiam Ewa

ja już też zdecydowana jestem, owoców próbowałam i mi smakowały, teraz pozostaje znaleźć fajne okazy, co pewnie łatwe nie będzie.
Tu ma być ogród :) 17:23, 11 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Jakie Ty masz lany tych hortek matulu te foty pod skosie boskie )))

Trawka tez jestem zauroczona ))) nawet w lesie cos ciekawego znajdzie co za dziewczyna no )))))

Jola, hortek mam 15 szt., wiesz, że ja do nich trochę uprzedzona jestem, ale eM zakochany Całkiem odwrotnie niż u Ciebie

A z trawkami sytuacja była prozaiczna - dziecku kiedyś zachciało się siku w aucie i trzeba było stanąć przy jakimś lesie i wtedy przez zupełny przypadek sobie je wypatrzyłam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies