Zdjęcie suszonej hemoglobiny wzbudziło duże zainteresowanie, dlatego postanowiłam wkleić pozbierane informacje na jej temat.
Nadmienię tylko, że mi wiosną pierwszy raz wspomniała o niej Toszka i to, co jest zebrane poniżej to informacje zaczerpnięte z jej postów, tylko usystematyzowane przeze mnie - dzięki Iwonka
Po co stosować hemoglobinę suszoną w ogrodzie?
Hemoglobina to naturalny nawóz bogaty w fosfor, żelazo, magnez i potas.
Stara, ekologiczna metoda, przyjazna ogrodom.
Dodawana do gleby doskonale wypełnia zapotrzebowanie roślin na żelazo i nie powoduje zasolenia gleby.
W hemoglobinie jest znikoma ilość azotu, przez co można ją stosować przez cały sezon.
Najwyżej ceniona jest wołowa, bo ma więcej żelaza i jest bogatsza w inne składniki, ale ponieważ jest trudno dostępna, można ją zastąpić wieprzową.
Do jakich roślin ją stosować?
Wszystkie kwasolubne (rododendrony, azalie, magnolie, klony japońskie, wrzosowate), róże, hortensje, ale też inne rośliny kwitnące (ze względu na zawartość potasu).
Jak ją stosować?
1. Podczas przygotowanie podłoża dla roślin, np. dla rododendronów.
Jeśli w ogrodzie Ph nie jest kwaśne należy przygotować mieszankę ziemi rodzimej, kompostu, kory przekompostowanej, przekompostowanego obornika końskiego, mączki bazaltowej, 3-4 łyżek hemoglobiny i 1-2 łyżek siarki granulowanej.
Dobrze jest dodać worek, dwa ściółki z lasu iglastego, lub dębowego, która zawiera mikoryzę (igliwie sosnowe i przekompostowane liście dębowe).
Najlepiej żeby takie podłoże leżakowało min. 6 miesięcy, w tym czasie ono pracuje i zostaje zasiedlone mikoryzą, która niejako „karmi” kwasolubny i żyje z nimi w symbiozie.
2. Stosować wtedy, gdy nie dodawaliśmy suszonej hemoglobiny podczas przygotowywania podłoża.
Posypać cienką warstwą w obrębie systemu korzeniowego i delikatnie wymieszać z wierzchnią warstwą ziemi. Hemoglobina przejdzie do gleby z deszczem lub podlewaniem. Na rodka ok. 1m średnicy można dać mniej więcej 3-4 łyżki hemoglobiny.
W przypadku roślin już rosnących stosować raz w sezonie, albo nawet raz na 3 lata - ta częstotliwość zależy od kondycji roślin, należy obserwować kolor ich liści, gdy żółkną i są wyblakłe to znak, że roślina ma niedobór żelaza i można wprowadzić hemoglobinę.