Hejka wieczorową porą. Zrobiłam dzisiaj parę zdjęć i już wiem od której rabaty zacznę moją intensywną pracę.
Oto ona:
Na cwilę teraźniejszą Z tej strony nie ma jeszcze ogrodzenia, ale do końca lipca powinno sie już pojawić. Tak więc będzie można bez problemu robic porządek z tej strony. Na chwilę teraźniejszą mam tam posadzoną wierzbę iwę (miałam ją z przodu domu, ale miesiąc temu zakładali nam kanalizację i niestety trzeba było posadzić ją w inne miejsce). Obok rośnie metasekwoja (chyba mi troche choruje - zaraz wkleję zdjęcie).
Mam do przeniesienia kilka roślin sprzed rabaty koło tarasu i zastanawiam się, czy mogłabym je posadzić. Słońce tu wschodzi i jest też przez całe południe.
Rośliny, które mam do przesadzenia:
1. Pigwowiec
2. Forsycja
3. Azalia japońska
4. Irga pozioma
5. Pęhcrznica kalinolistna (zielona)
Miałam dwie diabolo, jedną dałam teściowej a druga mi zaraz potem uschła (chyba za dużo nawozu dałam).
Chciałabym za wierzbą posadzić tę pęcherznicę, przezd nią forsycję i pigwowca. Po prawej stronie iwy, irgę poziomą. I tam jak zarośnie, to będzie ładny cień dla azalii japońskie, która posadziłabym koło metasekwoi.
Co wy na to? Nie będzie naciapane????
Kolor cudny!
Mój hibiskus jeszcze w głębokim śnie!.a kolor ma taki sobie!
Ale wokół niego pokazała się cała masa wysianych w ubiegłym roku,kilka wsadziłam do doniczek .Zobaczymy co będzie.Jakby się udało coś uzyskać,to byłyby to pierwsze moje roślinki z nasion!!
Ja mam tylko "gotowce"
Zmiany w donicach, pojawił się nowy kolor lekki fiolecik z białym oczywiście
Horti przepiękna - ja swoich nie mogę się doczekać, szczególnie że nie widziałam mojego ogrodu od 2 tygodni bo jestem na wakacjach w Pradze Skąd przesyłam bardzo serdeczne pozdrowienia
Przepiękna rabata wokół latarni. Kolejny śliczny, zadbany, zielony ogród bez pór roku. Bardzo inny od mojego, podoba mi się. Pozdrawiam, będę sobie zaglądać.
Witam
jak pieknie!!!
Czy mogłabym skopiować u siebie tą rabatę? Proszę!!!!
Mam właśnie na środku ogrodu nieudane oczko- a ta kompozycja idealna!!! Jeśli mozna to poroszę o spis roślin... Proszę!!!
Nie dzieliłam ale one same jakby oddzielne kępki mi tworzą (nie wiem jak to wytłumaczyć) i myślę że łatwo je oddzielić. Mama mi w zeszłym roku je szabrowała i spokojnie się przyjęły te moje to takie niskie
Gosia weź kuknij czy pasowałyby tam piwonie? jak myślisz?
Trochę spóźnione ale bardzo bardzo szczere i gorące życzenia z baśniowej Pragi
Jako usprawiedliwienie mojego opóźnienia jest to iż jestem cały czas w drodze - dużo zwiedzamy, i późno wracamy do hoteli ale Twoje zdrowie na pewno wypiję a tu się pije nawet na ulicy i starym mieście
A jako fotka - widok z hotelowych okien obok Wełtawy
Pokażę moje ulubione miejsce, bo pełne skrzydlatych gości jak jest gorąco.
W lipcu 2009 wyglądało tak:
we wrześniu 2010 tak:
Katalpa miała piękną kulkę, niestety w zeszłym roku wymarzła, coś tam zaczęła odbijać, ale od korzenia.
maj 2011
Stwierdziliśmy, że może lepiej żeby tam stało wyższe drzewo, więc kupiłam katalpę nie szczepioną i posadziłam za tą która odbijała.
czerwiec 2011
Tak wyglądają robinie. Wg mnie ładne i cena też dobra (15 zł). Zastanawiam się czy trzeba je prostować jakimś kijkiem czy mają rosnąć swobodnie. Ta środkowa przede wszystkim mnie zastanawia.