Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój ogród pod górkę... 07:56, 09 cze 2015

Do góry
Kolejność kwitnienia bylin od Ani:

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.
wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
październik - to co zaczęło we wrześniu
Starorzecze na górce 22:58, 08 cze 2015

Do góry
Agatka, szałwia z piwonią (piękną!!!) jest boska, donice - cudne, ale to....

agatanowa napisał(a)

...jest niesamowite!!!! Co to, to różowe/czerwone??
Jak zawsze jest u CIebie czym oko nasycić! Mały Tygrysek świetny! Ten uśmiech Pozdrawiam!
Moja działka. 20:13, 08 cze 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...śliczne różyczki...pozdrawiam...jak mają się martagony...jest lepiej?

[/quote
Bogusiu takie są:a czy ten drugi kwiatek to od ciebie?

Szałwia
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 15:24, 08 cze 2015

Do góry
szałwia tez mi sie podoba i mam zamiar mieć ale kiedy to nie wiem u mnie narazie czas relaksu no i przymusowe prace tj. koszenie trawy podlewanie i pielenie
Leśne Wzgórze 15:10, 08 cze 2015

Do góry
szałwia deep blue

kocimiętka WALKER'S LOW i RH Nova Zembla
Ogród na górce w zakolu wiślanym 13:05, 08 cze 2015

Do góry
monia napisał(a)
Yellow Queen też u mnie powoli startuje to fioletowe co tak pięknie kwitnie to szałwia ?

Tak to szałwia, a to bardziej niebieskie w tle to kocimiętka.
Ogród na górce w zakolu wiślanym 12:26, 08 cze 2015

Do góry
Yellow Queen też u mnie powoli startuje to fioletowe co tak pięknie kwitnie to szałwia ?
Ogródek Justyny 11:19, 08 cze 2015

Do góry
Mam cztery takie szałwie i coś mi się właśnie rozsiało, mogłabyś zobaczyć czy to szałwia czy werbena?

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 10:27, 08 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

to na pewno nie jest Admiration, a trawka wygląda jak Amazon Mist.

Pomysł z szałwią bardzo fajny też mam te szałwie i jestem nimi zauroczona.

szałwia też mi się podoba, ale póki co - próbuję sobie w myślach zwizualizować to wszystko

jakoś brakuje mi chęci ostatnio...
tysiące innych rzeczy do ogarnięcia... nic to - poczekam na lepszy czas...
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:27, 08 cze 2015

Do góry
Wklejam "świśniętą" (Kosolkowy zwrot ) listę od Małej Mi:
"Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.
październik - to co zaczęło we wrześniu "

Teraz analizuję co mam w ogródku - wychodzi na to, że po jednej, dwie roślinki kwitnące na miesiąc - no nie powala taki wynik Muszę się postarać na przyszły rok
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 09:20, 08 cze 2015

Do góry
Ewik -dzięki
mira - Moja Tuscany powturzyła,ale zaledwie kilka kwiatuszków,tak na okrasę Z doktorkami też czekam az się okreslą,które miejsce lepsze.
Artemis mam ,jeszcze w pakach,ale wydaje mi się,że crocus nie będzie do niej pasowała.
Artemis ma ładne wzniosłe pędy,a Crokus się przewiesza,rozłazi na boki.
Podobna pokrojem byłaby Parky.
Obok Tuscany rośnie zwykła lekarska szałwia i ostróżka.
Podwórkowa rehabilitacja 21:02, 07 cze 2015

Do góry
Szałwia na tle bluszczu wygląda zjawiskowo, zdjęcia niestety tego nie oddają.

I z bliska.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:42, 07 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dzięki Maryś lista się odnalazła. Wklejam jeszcze raz

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,

Oczywiście dużo zależy od warunków klimatycznych i np szałwia zaczyna w maju i kwitnie przez czerwiec.. tego już nie powielałam w następnym miesiącu

Aniu czy to Mme Hardy? buziole u mnie róże zaczęły pod koniec maja w tym roku
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:56, 07 cze 2015

Do góry
aga_podlasie napisał(a)
Ta szałwia ciemnopurpurowa wygląda fantastycznie. Czy okrywałaś ją na zimę?
nie rosła sobie bez niczego
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:37, 07 cze 2015

Do góry
elaela napisał(a)

Przepięknie, przedpłocie i ogród cudo.
Ana, co to za roślinka na pierwszym planie kwitnąca na fioletowo?

Przepraszam że dopiero teraz ale mnie chwile nie było
To szałwia cardonna
Kochanowy ogród 17:54, 07 cze 2015

Do góry
Nazwy nie widać ale to chyba szałwia

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:51, 07 cze 2015

Do góry
noemi napisał(a)

U Was menu zawsze z najwyższej półki Nie dziwi mnie , że dania znikają w 5 minut Stipy mnie zachwycają , mogłabym mieć same , bez towarzystwa .
Kupiłam dzisiaj dziwną szałwie , chyba to szałwia, bo sprzedano mi jako lawenda . Fotki jutro , bo wróciłam późno …

Fajny ten długi weekend Jeszcze jeden dzień przed nami

Buziak !

Ciekawa jestem Twojej szałwio-lawendy Ja poszukuję wyrośniętej fioletowej caradonny.
Juz po weekendzie...
Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:02, 07 cze 2015

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Ania, pamiętam, że kiedyś dałaś tu taką rozpiskę - spis bylin z podziałem na miesiące kwitnienia. Szukam i nie mogę znaleźć. Masz może to gdzieś pod ręką i możesz napisać ponownie? Kurdę, jakie to pomocne było!

Dzięki Maryś lista się odnalazła. Wklejam jeszcze raz

Oczywiście dużo zależy od warunków klimatycznych i np szałwia zaczyna w maju i kwitnie przez czerwiec.. tego już nie powielałam w następnym miesiącu

Ogródek Iwony 08:21, 07 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Juziu, to Firletka smółka. Po przekwitnięciu jest niepozorna, może rosnąć jako zadarniacz ziemi. U mnie posadziłam pomiędzy hortensjami.
Dopiero startuje. mam nadzieję, ze szałwia zdąży zakwitnąć, czekam na efekt kaskadowy:
Z tyłu kosaćce, potem szałwia omszona fioletowa, potem hortensje litlle lime podsadzone firletką smółką, a przed wszystkim bordowe żurawki

Oooo!
A ja mam tę smółkę i moja jakaś niska i w ogóle inna.
Chyba muszę poczekać na taki efekt jak u Ciebie

Dziękuję za info
Miłej niedzieli!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:22, 06 cze 2015

Do góry
Ta szałwia ciemnopurpurowa wygląda fantastycznie. Czy okrywałaś ją na zimę?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies