Ola, zawilce zwykłe, najzwyklejsze, A. nemorosa, pamietam jak kupiłam na all. to przyszło takie byle co... a teraz jak cieszy
Aga, to zmierz mi to jutro - chciałabym aby tworzyły takie mopy
Marta, no jak ja patrze na moje Frosted... na szer. mają z 50-60 cm... nie za bardzo wysokie ale ja swoich nigdy nie przycinała tyklo je szarpie co jakiś czas...
w sumie to chodzi aby z szałwia zrównały się wzrostem...
Zobaczymy co jutro Magnolia powie - może jest jakas wyzsza odmiana szałwii o zaletach Deep Blue...?
dziekuje za komplimenta - buksy popsikane a już znalazłam że coś mi podżera derenie.... mszycę też mają ale ewidentnie cos żre liście...
ale musisz znaleźć taką niszą odmianę
bo np kocimiętki potrafią być wysokie i wykładać się
ja znam osobiście tylko zwartość lawendy
zanim zakwitnie, da ładny wałeczek
te byliny mogą jak najbardziej być na obwódkę, ale to nie będzie taka formalna obwódka, tylko luźniejsza
jak chcesz bardziej sztywno to musisz dać coś strzyżonego bukszpan, trzmielina, cis
no i nie wiem jeszcze jak wysoko rośnie Twoją róża
ale raczej rosną dość wysoko i będą królować nad lawendą
Dziękuję za podpowiedź, myślałam że lawenda za wysoka na obwódkę, ale skoro tak radzisz to z tej wysokości mogą też być kocimiętka albo szałwia. Co będzie najlepsze?
Tak ma, różowa większe niż Deep Blue, ale DB musiała się zregenerować, bo przez pół sezonu była w cieniu rozplenic i to jej nie służy, chyba muszę gdzieś ją przemieścić .
Aniu, mi też się podoba to zestawienie Ciekawa jestem lata. Rosną tam hortensje, szałwia i kosaćce sybereyjskie. Jeśli wszystko w odpowiednim czasie zakwitnie, może to ładnie wyglądać
Od lewej
Graby z seslerią jesienną, szałwią i przetacznikami. Białe tulipany już wycięte.
W donicy słynna mieszanka cebulowych z L. z pomylonymi Angelique, które okazały się być koralowymi tulipanami. Nawet tak strasznie nie gryzą mnie już w oczy
Na rabacie z różami, za duży busz. Bodziszki i szałwia pożarły róże. Znowu będzie poszerzanie rabaty do rozmiaru docelowego.
Witaj Przemku potrzebuję porady, w zeszłym roku powstała u mnie rabata różana. Chciałam w tym roku dosadzić niebieską obwódkę, jakie kwiaty mi doradzisz. Szałwia chyba będzie za wysoka? Lawenda też? A kocimiętka??? Jest może coś jeszcze niższego
To może wtedy z przodu kulki podsadzone troszkę rozchodnikiem i może szałwią
Pasowało by to do siebie ?
Np
zielone K to kulki bukszpanowe
Rózowe kulki to rozchodniki
Fioletowe kulki to np szałwia
Co myślicie
Oczywiście ilościowo tych roślin więcej ,bo kostki bukszpanowej tak dużej nie będzie
Rabata różano-bylinowa się zazieleniła. Trochę jej jeszcze brakuje - przód nie jest zagospodarowany. Ale postanowiłam ze zobaczę w sezonie co za misz-masz mi wyszedł, i tak na pewno będę przesadzała co nieco, więc zdecyduję później.
Wszystkie liatry z B. wyszły i mają się świetnie. I zeszłoroczne (przesadzone i dzielone) i tegoroczne. Po prawej szałwia w pąkach.