Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród niby nowoczesny ale... 22:12, 20 maj 2015

Do góry
babka napisał(a)

Jak ładnie !!
Magda który rok masz ta hakonę ?
I ładna ta Twoja szałwia, taka czarna z jasnym podbiciem, niespotykana

wlazla mi małpa w obiektyw...

chkone mam już chyba z 5 lat...ale ja ją dzieliłam prawie co rok...i mam z 10 sadzonek już i już nie dzielę...teraz już tylko ma się rozrastać
Ogród niby nowoczesny ale... 22:10, 20 maj 2015

Do góry

Jak ładnie !!
Magda który rok masz ta hakonę ?
I ładna ta Twoja szałwia, taka czarna z jasnym podbiciem, niespotykana

Magda70 napisał(a)
Ulubione babcie

i klon z Carexem FC i w środku szałwie...

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:09, 20 maj 2015

Do góry
Ola, zawilce zwykłe, najzwyklejsze, A. nemorosa, pamietam jak kupiłam na all. to przyszło takie byle co... a teraz jak cieszy

Aga, to zmierz mi to jutro - chciałabym aby tworzyły takie mopy

Marta, no jak ja patrze na moje Frosted... na szer. mają z 50-60 cm... nie za bardzo wysokie ale ja swoich nigdy nie przycinała tyklo je szarpie co jakiś czas...
w sumie to chodzi aby z szałwia zrównały się wzrostem...
Zobaczymy co jutro Magnolia powie - może jest jakas wyzsza odmiana szałwii o zaletach Deep Blue...?

dziekuje za komplimenta - buksy popsikane a już znalazłam że coś mi podżera derenie.... mszycę też mają ale ewidentnie cos żre liście...
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 08:10, 20 maj 2015

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

Dziękuję za podpowiedź, myślałam że lawenda za wysoka na obwódkę, ale skoro tak radzisz to z tej wysokości mogą też być kocimiętka albo szałwia. Co będzie najlepsze?

ale musisz znaleźć taką niszą odmianę
bo np kocimiętki potrafią być wysokie i wykładać się
ja znam osobiście tylko zwartość lawendy
zanim zakwitnie, da ładny wałeczek
te byliny mogą jak najbardziej być na obwódkę, ale to nie będzie taka formalna obwódka, tylko luźniejsza
jak chcesz bardziej sztywno to musisz dać coś strzyżonego bukszpan, trzmielina, cis

no i nie wiem jeszcze jak wysoko rośnie Twoją róża
ale raczej rosną dość wysoko i będą królować nad lawendą
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 23:27, 19 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
ewa przed żółte róże daj wałek lawendy
zobacz tu 1 zdjęcie

http://fogsroses.blogspot.com/p/moj-ogrod.html

Dziękuję za podpowiedź, myślałam że lawenda za wysoka na obwódkę, ale skoro tak radzisz to z tej wysokości mogą też być kocimiętka albo szałwia. Co będzie najlepsze?
Kosolkowa Pasja 16:29, 19 maj 2015

Do góry
Tamaryszek, perukowiec, piwonia, szałwia

Moja "przyziemna" :) pasja 20:17, 18 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Super te nasadzenia w jednej linii wygladaja. Szałwia da czadu!

Ciekawe jak długo się tak zdrowo utrzymają .
Początki mojego ogródka. 19:59, 18 maj 2015

Do góry
Zioła
Szałwia

Stevia

Tymianek

Oregano
Moja "przyziemna" :) pasja 18:49, 18 maj 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Śliczne te Twoje donice! Łubin też kiedyś miałam i wiem jak te krople rosy albo deszczu wyglądają na nim zjawiskowo

Czy u Ciebie szałwia też ma już pąki kwiatowe??

Tak ma, różowa większe niż Deep Blue, ale DB musiała się zregenerować, bo przez pół sezonu była w cieniu rozplenic i to jej nie służy, chyba muszę gdzieś ją przemieścić .
Ogródek Iwony 15:37, 18 maj 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Może się powtórzę,ale piękne te zdjęcia z tulipanami.
A w szczególności z żurawkami

Aniu, mi też się podoba to zestawienie Ciekawa jestem lata. Rosną tam hortensje, szałwia i kosaćce sybereyjskie. Jeśli wszystko w odpowiednim czasie zakwitnie, może to ładnie wyglądać
Moja "przyziemna" :) pasja 06:51, 18 maj 2015

Do góry
Super te nasadzenia w jednej linii wygladaja. Szałwia da czadu!
Moja "przyziemna" :) pasja 23:12, 17 maj 2015

Do góry
Śliczne te Twoje donice! Łubin też kiedyś miałam i wiem jak te krople rosy albo deszczu wyglądają na nim zjawiskowo

Czy u Ciebie szałwia też ma już pąki kwiatowe??
Tu ma być ogród :) 22:57, 17 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
pokazuję moje niedzielne zakupki, trzeba się było wybrać na giełdę po brakujące bukszpany więc przy okazji przygarnęłam kilka innych gatunków

Trzydzieści cisów Hilli na obwódkę wokół huśtawki

Szałwia - co prawda sprzedawca nie znał nazwy, ale spośród kilku odmian, które spotkałam, ta naprawdę mi się spodobała i kupiłam.

Dwie odmiany żurawek

Hej a gdzie te cisy? Już posadzone? ZDJĘCIA!!! jak gęsto posadziłaś? Ile na mb? koniecznie napisz mi na priv gdzie kupione i jaka cena ja się naszukałam znalazłam u nas jedne ale zdechloki! Nadrabiam oglądanie i super się u ciebie zmienia! ja już wrzucę wkrótce fotki bo codziennie do zmroku walczę z sadzeniem i dziś mój mąż osobiście zrobił mi w końcu sesję zdjęciową efektów mojej i jego walki!
co za chaos wmoich słowach ale padam na twarz rozgrabiłam przez ostatbi tydzień 3 wywrotki po 27 ton ziemi... wybacz

Tu ma być ogród :) 13:05, 17 maj 2015

Do góry
pokazuję moje niedzielne zakupki, trzeba się było wybrać na giełdę po brakujące bukszpany więc przy okazji przygarnęłam kilka innych gatunków

Trzydzieści cisów Hilli na obwódkę wokół huśtawki

Szałwia - co prawda sprzedawca nie znał nazwy, ale spośród kilku odmian, które spotkałam, ta naprawdę mi się spodobała i kupiłam.

Dwie odmiany żurawek

Wersja mini mini 10:06, 17 maj 2015

Do góry
Gosia, nie bij

Od lewej
Graby z seslerią jesienną, szałwią i przetacznikami. Białe tulipany już wycięte.

W donicy słynna mieszanka cebulowych z L. z pomylonymi Angelique, które okazały się być koralowymi tulipanami. Nawet tak strasznie nie gryzą mnie już w oczy

Na rabacie z różami, za duży busz. Bodziszki i szałwia pożarły róże. Znowu będzie poszerzanie rabaty do rozmiaru docelowego.
Życie w wiejskim ogrodzie 23:52, 16 maj 2015

Do góry
Witaj Przemku potrzebuję porady, w zeszłym roku powstała u mnie rabata różana. Chciałam w tym roku dosadzić niebieską obwódkę, jakie kwiaty mi doradzisz. Szałwia chyba będzie za wysoka? Lawenda też? A kocimiętka??? Jest może coś jeszcze niższego
Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania 09:01, 16 maj 2015

Do góry
jula81 napisał(a)

Hortensja zgadzam się z tym co powiedziała jambosanajeśli Twój ogród ma być taki jak w tytuł to musisz dużo jeszcze zrobić. Pomyśl zastanów się i podpytaj .Oglądaj,czytaj i ucz się jakie rośliny do Twojego ogrodu mogą się nadawać.
Z mojej strony mogę podsunąć Ci zdjęcia z których możesz zaczerpnąć inspirację:
http://www.pinterest.com/search/pins/?q=Mediterranean%20garden

Zwróc uwagę na donice o których mówiła jambosana,są gliniane lub kamienne w których możesz posadzić agawy i oleander który na zimę zabierzesz w cieplejsze miejsce i który spokojnie możesz sama rozmnażać jesienią z młodych końcówek.U mojej babci pięknie rosły cytrusy w donicy które też na lato wystawiała przed dom.
Tu donice:
http://www.pinterest.com/pin/19140367139098811/

Ogród w stylu śródziemnomorskim(jak w tytule) napewno Ci się uda
Nie myśl o żurawkach i innych roślinach niepasujących do tego stylu.
Pamiętaj o szczegółowym dobieraniu roślin i bierz pod uwagę naszą strefę klimatyczną-szczególnie zimą. W strefie śródziemnomorskiej zima jest bardzo łagodna i temperatura nie spada poniżej 0 °C .Więc jak wiesz , łagodny klimat sprzyja uprawie wielu roślin. U nas niestety może okazać się że wiele roślin nie przeżyje naszej zimy.
Rosną tam: karłowate dęby,sosny, oleander, mirty, jałowce,oliwka, figowiec i winorośl oraz drzewa cytrusowe: pomarańcze, cytryny oraz mandarynki.A kwiaty takie jak podpowiada jambosana.Więcej wysłałam Ci na priv w linku.

Tam trawnik zastępuje łąka ziół( tymianek, oregano, szałwia, rozmaryn,macierzanka... ,) kwiatów i traw.Trawniki takie jak u nas nie przetrwałyby długo ze względu na suszę jaka tam panuje. Weź pod uwagę rośliny twardolistne( i dużo traw takich jak stipia i inne lekkie.
Możesz pomyśleć o jakiejś fontannie .Fajnym elementem ogrodu byłaby też z rzeźba która nawiązuje do kultury greckiej lub rzymskiej..

Co jeszcze... o! kamień ,tak koniecznie kamień w jasnej tonacji piaskowca do wyłożenia ścieżek .Większe rośliny podsypane żwirkiem.Pomiędzy kamieniami znajdź też miejsce na kępy macierzanek i rojników,lawendy i rozchodniki,dyptam,charby,krwawniki,trytoma,juka...

Pomyśl też o pergoli, dużej pergoli po której wspinać się będą bujne i kwitnące obficie pnącza typu winorośl, glicynia.

Uda Ci się napewno - ze wsparciem ogrodowiska oczywiście . Nie będzie łatwo ale tak jak Danusia napisała w Dekalogu ogrodniczym : Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt i nie biadol, jak coś padnie
Pamiętaj o projekcie - to podstawa !
Wybierając te gatunki roslin wniesiesz sporo południowego klimatu do swojego ogrodu .Będzie wakacyjna atmosfera Grecji i Hiszpanii

Powodzenia
Będę zaglądać napewno jak Ci idzie z realizacją.
(No chyba że zmienisz styl w jakim chcesz zagospodarować swój ogród który jak widzę dopiero "rusza")
Witam.jestem na etapie projektowania malego zakatka w stylu srodziemnomorskim jest tu duzo wskazowek

Co z tym ogródeczkiem począć 23:17, 15 maj 2015

Do góry
To może wtedy z przodu kulki podsadzone troszkę rozchodnikiem i może szałwią
Pasowało by to do siebie ?
Np
zielone K to kulki bukszpanowe
Rózowe kulki to rozchodniki
Fioletowe kulki to np szałwia
Co myślicie

Oczywiście ilościowo tych roślin więcej ,bo kostki bukszpanowej tak dużej nie będzie
Ogródek z futrzakami i kamieniami 23:02, 15 maj 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Oj a na mojej lavender mam moze 2 pąki za to heidi klum ma ich więcej ale też sa 1 sezon będzie my porównywać

Strasznie jestem jej ciekawa znalazłam jeszcze pączki na Aspirynie i Herkulesie Za chwileczkę będą gozdziki i szałwia .
Kosolkowa Pasja 19:48, 15 maj 2015

Do góry
Rabata różano-bylinowa się zazieleniła. Trochę jej jeszcze brakuje - przód nie jest zagospodarowany. Ale postanowiłam ze zobaczę w sezonie co za misz-masz mi wyszedł, i tak na pewno będę przesadzała co nieco, więc zdecyduję później.

Wszystkie liatry z B. wyszły i mają się świetnie. I zeszłoroczne (przesadzone i dzielone) i tegoroczne. Po prawej szałwia w pąkach.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies