Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rajski ogród Ani 21:57, 11 lip 2012

Do góry
Bordowy liliowiec w otoczeniu odętek

i jedna z czterech dziewann

Rajski ogród Ani 21:55, 11 lip 2012

Do góry
Zakwita rozwar

a anemony miały za mokro

Rajski ogród Ani 21:55, 11 lip 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Takie cudaki upolowałam dzisiaj w ogrodzie

cudaki fajne ale róże przesliczne.
Rajski ogród Ani 21:54, 11 lip 2012

Do góry
Hortensja ogrodowa też będzie miała kilka kwiatków

Żurawka - Heuchera 21:54, 11 lip 2012

Do góry
Żurawki możemy w bardzo łatwy sposób rozmnażać przez odrosty boczne tzw. krótkopędy. Z rośliny matecznej pobieramy sadzonki z piętką.
Odrywamy bądź ucinamy boczne przyrosty najbliżej,jak się da głównego stożka wzrostu, unikając tym samym ucięcia zbyt krótkiej sadzonki,która bez charakterystycznego zgrubienia się nie ukorzeni. Możliwe jest też odcięcie jednego z głównych pędów jeżeli roślina posiada ich kilka. Musimy bardzo uważać, jak tniemy. Jeżeli po oderwaniu najniżej znajdujących się liści, cała sadzonka się rozleci znaczy, że ucięliśmy za wysoko i taki kawałek się nie przyjmie. Możemy to porównać do odrywania przyrostów pelargonii, odrywając odrost boczy od głównego pędu.

to jest przykładowa sadzonka z piętką- ta jest mała , mogą być i dużo większe. Starsze liście można oderwać , żeby roślina niepotrzebnie się nie wysilała

Tak uciętą sadzonkę możemy, ale nie musimy potraktować ukorzeniaczem. Wiadomo, że jak zastosujemy ten preparat szybciej pokażą się korzonki. Ja je wsadzam do twardych doniczek z wieloma otworami na dnie. Ziemia powinna być pulchna, zasobna w składniki pokarmowe, wolna od chorób i szkodników. Używam zwykłej ziemi ogrodowej kupowanej w workach i mieszam ją z piaskiem w stosunku: jedna miarka ziemi mniej niż pół miarki piasku. Musimy dbać o stałą wilgotność podłoża i nie dopuścić do przesuszenia, ale również przelania, co jest niebezpieczne dla tak małych roślin.

ostatnio zacząłem stosować pulchny torf odkwaszony wymieszany z ziemią ogrodową, piaskiem, perlitem, i nawozem ukorzeniającym do sadzonek - chyba lepiej się sprawdza

Po około 2-4 tygodniach sadzonki wypuszczają już pierwsze liście. U mnie przyjmują się prawie wszystkie,jakie wsadzam. Wsadzone do doniczek małe roślinki powinny znajdować się w temperaturze nie większej niż 25*C i nie powinny być wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Najlepsze są cieniowane szklarnie, lub ciche zakątki w ogrodzie.

Od razu przy ucinaniu sadzonek oznaczmy je! Później przy niektórych trudno będzie rozpoznać odmianę, a wcześniejsze wetknięcie w doniczkę na przykład znaczników z podpisem oszczędzi pracy w przyszłości, pracy związanej z rozpoznaniem odmiany. Warto znać odmiany jakie posiadamy, by później móc się wymieniać z osobami posiadającymi inne odmiany

Gotowa sadzonka

Rododendronowy ogród II. 21:54, 11 lip 2012

Do góry
Witam w nowym wątku, na przywitanie jest motylek , życzę powodzenia

Rajski ogród Ani 21:53, 11 lip 2012

Do góry
W kąciku rekreacyjnym zabrakło w tym roku kuleusków. ale żurawki od Szmitów mają się tam dobrze kwitnie jeszcze bordowa tawułka

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:50, 11 lip 2012

Do góry
ell napisał(a)
Ale burza przed chwilą przeleciała przez ogródek.

świetne zdjęcia.
Ogród Dominiki 21:49, 11 lip 2012

Do góry
Rododendronowy ogród. 21:46, 11 lip 2012

Do góry
badara napisał(a)
Bogdziu, przeskoczyłaś "tysiączek", zostajesz na forum - czyli wszystko jest OK, serdzecznie Cię pozdrawiam i cieszę się,że będę mogła dalej Ciebie czytać

Dzięki Łucjo za miłe słowa. Zapraszam juz do nowego wątku.
Mój kawałek raju 21:45, 11 lip 2012

Do góry
3 razy mnie wywalało z ogrodu oczywiście deszcz, a za 3 razem straszna burza i mnóstwo wody , ogródek pływa i podobnież jeszcze maja być opady, ja już nie chcę deszczu wszystko gnije

wcześniej robione zdjęcia, kwitnie znowu floks szydlasty kielisznik mógłby już pokazać kwiat agapant Tinkerbell sunderwille są podsadzone aksamitką o zapachu wanilii ładnie pachną aksamitki
U Oci ... 21:43, 11 lip 2012

Do góry
Zaraz wstawie na nowo.

Dzis dalej nie moge wklejac zdjec przez Ogrodowisko hmmm

Zadaszenie skonczone

Belki majster ponownie wyszlifowal i czeka nas znowu malowanie.Czekamy az belki dobrze wyschna po tych deszczach.

Uploaded with ImageShack.us

Rododendronowy ogród. 21:41, 11 lip 2012

Do góry
Bogdziu, przeskoczyłaś "tysiączek", zostajesz na forum - czyli wszystko jest OK, serdzecznie Cię pozdrawiam i cieszę się,że będę mogła dalej Ciebie czytać

Wokół tarasu 21:41, 11 lip 2012

Do góry
Witajcie...

Na szerokości 7 metrów wkopałam siatkę na krety, usypałam skarpę udekorowałam kamieniami, wsadziłam roślinki i wysypałam korą.Podczas plewienia okazało się że wszystko jest zryte przez moją ulubienicę nornice która zdeformowała mi wszystko robiąc korytarze....Analizując cały mój projekt stwierdziłam że wcale mi się to nie podoba..Po pierwsze moje cyprysy są zbyt małe i nie chronią mnie przed okiem wścipskich sąsiadów a po drugie ciągle wieją u mnie silne wiatry i nawet nie mogę rozłożyć na dobre parasola który dostała m
Ogród Dominiki 21:41, 11 lip 2012

Do góry
Cały rok w ogrodzie 21:40, 11 lip 2012

Do góry
badara napisał(a)
Elizo, dzięki wielkie , staram się , dla Ciebie ta różyczka, to Charles Austin

Różyczka piękna, dziękuję Liliowce wielkiej urody, oj trzeba pomyśleć o nabyciu
Drzwi 21:36, 11 lip 2012

Do góry

Ogród Dominiki 21:35, 11 lip 2012

Do góry
Cały rok w ogrodzie 21:24, 11 lip 2012

Do góry
ale ślicznotki pokazujesz, podałam Ci nazwę liliowca, ale to inny żółty faktycznie nazywa się Double Dream, dopiero na drugi dzień sprawdziłam w ogrodzie na plakietce, sorki, wysyłam jego zdjęcie a trojeść pomarańczowa mi wymarzła
Twoje liliowce śliczne, a awatarek superaśny
Bajkowy ogród Weroniki 21:20, 11 lip 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Irenko, jeszcze nie wszystkie róże zakwitły w moim ogrodzie. czekam na Violette Perfum, Dune.
Twój ogród przeszedł wielką przemianę, podziwiam.
Vivo, dziękuję. Twoje lilie piękne i takie zdrowe.

O moim Bogdzia z Rododendronowego napisała, z okazji 2-ej rocznicy Ogrodowiska, cyt.

"...Weronika w bajce mieszka. Prawda to czy żarty?
Popchnij furtkę wejdź i zobacz, ogród jest otwarty..."
Dziękuję Bogdziu.

Kazdy powie że mieszkasz w bajce. Miło mi jeśli Ci sie ten urywek o Tobie spodobał.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies