Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 14:59, 09 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj w swoim pięknym ogrodzie ze skarpą.

Różowe połączenie lilii z liatrą też mnie urzekło

Witaj Danusiu.
To niedzielne spotkanie z Tobą i Mają doprowadziło mnie do tej zaczarowanej krainy. Połączenie lilii z liatrą oczywiście przypadkowe. Ale często są to najpiekniejsze kompozycje. Skarpa wymaga jeszcze dużo pracy. Jest długa - 30 m. Właściwie to od niej zaczęlismy zakładanie naszego ogrodu.

Lawendę pokochałam na wakacjach w Chorwacji

Majeranek uprawiam corocznie. Kupiony w sklepie nie ma takiego aromaty.

A tutaj suszy sę w towarzystwie mięty.

Fasolka wśród kwiatów też wygląda ciekawie.
Rabaty, kompozycje z traw 14:59, 09 lip 2012

Do góry
Witam,

prosze o porade odnosnie Kostrzewy Mairei ( taka nazwe podano mi przy zakupie tej trawy rok temu.)

Zeszlego lata kupilam pielna wielka Kostrzewe Mairei i nawet przezimowala w otulonej donicy, jednak w tym roku odbila tylko 1/3 lisci. Byc moze zle zrobilam, ze obcielam ja cala na wiosne na wysokosc 10cm, zamiast zostawic liscie i je potem wyczesac.

Prosze o porade jak odratowac trawe

Oto link do zdjecia mojej marnej trawy:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8490b032de4e0333.html

[img]http://[/img]
pozdrawiam
Katarzyna
System automatycznego nawadniania 14:52, 09 lip 2012

Do góry
Witam.
Forum podczytuje z wielka przyjemnością, a mój najbardziej ulubiony wątek to "Projektowanie ogrodów" - fantastyczna bajka w odcinkach.
Po odnalezieniu wątku "System automatycznego nawadniania" postanowiłam wystartować w tej dziedzinie. Mam ogródek 120m2. W tej chwili jest on przekopany i oczyszczony ze śmieci budowlanych (przykrytych przez dewelopera nawiezionym humusem), które uniemożliwiały wsiąkanie wody (na wiosnę, po stopnieniu śniegu, ogródek stał pod wodą ponad tydzień). Zaczynam więc znowu jakby od początku. Wzdłuż ogrodzenia będą iglaki. Chcę pod przyszłym, nowym trawnikiem położyć linię doprowadzającą wodę do linii kroplującej, która będzie biegła wzdłuż ogrodzeń, pomiędzy iglakami, wspinała się skarpką na taras, biegła po rabacie i potem skarpką aż do schodków.
Jakiej średnicy powinna być linia doprowadzająca wodę?
Czy 32 mm, to nie za dużo?
Znalazłam w Internecie linie kroplującą Drip Line z zatopionymi kroplownikami co 40 cm, oczywiście z kompensacją.
Czy to będzie dobre rozwiązanie, czy lepiej wybrać jakąś inną linię?
Proszę się nie śmiać, jeśli chciałabym położyć pod przyszłym trawnikiem automatyczne nawadnianie to jak to zrobić dobrze, a najtaniej? Może zraszacze z dyszami paskowymi, byłyby na małym trawniku w kształcie litery L, najlepszym rozwiązaniem?
Z drugiej strony jest identyczny ogródek mojej Mamy, sama opiekuję się obydwoma, co daje w sumie do podlewania dwa ogródki i dwa przedogródki. Liczyłam wydajność źródła wody (sieć miejska), niestety kubełek 10l napełniłam w 28sek
Pozdrawiam i ściskam wszystkie pielące po ulewach łapki, Ewa
Ogród Dominiki 14:49, 09 lip 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
No właśnie, ja też nie rozumiem Dzięki Pwl, za wyrażenie moich emocji. Nie umiałam ich nazwać.
Też pozdrawiam.

Mój mały raj (Ślepowronek) 14:49, 09 lip 2012

Do góry
Juka pięknie zakwitła

A moi przyjaciele witają was

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:44, 09 lip 2012

Do góry
Witaj Sebastianie! I ja choć nowa w tym gronie przyłączam się do życzeń urodzinowych! Wszystkiego naj........., żeby spełniły się wszystkie Twoje marzenia i plany.

I przesyłam wirtualnie :

DLA SEBKA

P.s.Nadziwić się nie mogę, że masz dopiero tyle lat? Naprawdę? Cudownie mieć tyle lat!!!!

Oby moja 16 letnia pannica trafiła na tak fantastycznego chłopaka, jak Ty. Tyle w Tobie dojrzałości i pasji. Jestem pod piorunującym wrażeniem

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:35, 09 lip 2012

Do góry

a ten zaszalał
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 14:33, 09 lip 2012

Do góry
Rezerwuje sobie miejsce kwiatek będzie

gratuluję 100tki bardzo przyjemnie jest gościć u Ciebie, Izo buziaki

Witajcie w Wyżełkowie 14:31, 09 lip 2012

Do góry
Jabeska napisał(a)

mam problem z podlinkowaniem mojego wątku, próbuję...
W między czasie opowiem dlaczego Wyżełkowo. Ogród ten, z wielką ogrodniczą pasja współtworzą dwa wyżły.
Młodsza Hebe - Pointer czyli wyżeł angielski (biała w czarne plamy) i młodsza Bryza -wyżeł niemiecki (brązowa)

Witaj Jabeska ja juz jestem pierwszym zdjeciem zachwycona, czuje ze pokazesz nam przepiekny ogrod, czekamy na zdjecia. A ogrodzenie i sciezka zapiera dech w piersiach, czuje ze moj maz bedzie podgladal twoj ogrod. Zapraszam w odwiedziny do mnie
Ogród Dominiki 14:28, 09 lip 2012

Do góry
Domi napisał(a)

Monico, jak się sprawiły po zimie Twoje berberysy Green Carpet? W szkółkach ciężko było dostać (inne odmiany były) i ja myślałam, że to ma związek z zimą?

No więc Ewelino (), moje berberysy mają się świetnie. Przeżywają jakiś szał rozwoju w górę. Przycięłam je po bokach, bo zaczęły wchodzić na trawnik i teraz obrały inny kierunek wzrostu. Na fotce zakreśliłam je czerwoną obwódką:

Dominico! A ECHO powtarza -minico, -nico, -ico, -co, -o! Monico?!
DOMI, ściskam!
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 14:27, 09 lip 2012

Do góry
zuzanna_szkutnik napisał(a)

Piękne połączenie lilii z liatrią

Super. Wreszcie sie dowiem jakie rosliny mam w ogrodzie. W 90% nie mam pojęcia jak one się nazywają. Jestem w sklepie i jak ta sroczka biorę to, co mi się podoba.

też tak miałam, ale pod wpływem forum powoli się to zienia
ostróżka piękna
Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 14:26, 09 lip 2012

Do góry
witajcie

własnie wsadziłam taką jukę

tu przed tarasem bedzie tylko ciurkadelko i juz jakies niskie płożaki

nie wiem czy mi sie przyjmie, jak myślicie ??

mam jeszcze małe sadzonki to od mego brata który właśnie wykopuje wszystko co ma , wzieli działkę w dzierżawę i takie tam cuda maja

a tak poza roślinkami to pewnie słyszeliście o tym pożarze zakładu kośmetycznego
to u mnie masakra też tam kiedyś pracowałam w kontroli jakości
nic nie zostało tylko jedna hala stara co ja w niej właśnie pracowałam
około 500 -600 ludzi straciło pracę
a szef poświęcił całe zycie temu zakładowi jest załamany
szok
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:24, 09 lip 2012

Do góry
Iglakowa część wypoczynkowa do ogarnięcia :) 14:18, 09 lip 2012

Do góry
W lewym narożniku posadziłam 3 hortensje limelight:

Moja myśl na dzień dzisiejszy to dosadzić 'w środek' fioletowe drzewko (śliwa wiśniowa pissardi?) i zrobić przy niej zawijasek powtarzający linię trawnika - i na tym pomysły się kończą...

W prawym narożniku posadzę tą annabelle i za nią może nie drzewko, tylko w samiuśkim rogu miskant olbrzymi? Myślę sobie, że może do tych 3.5-4 metrów dobije, a już taka wysokość mnie satysfakcjonuje. Po drugie nie będzie śmiecił za ogrodzeniem. Po trzecie może nieźle wyglądać zza hortensji?

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 14:14, 09 lip 2012

Do góry
A to doświadczenie mojego męża. Posadził figę i co dalej..... nie wie. Powiedział, że na zimę będzie ją zabierał do sypialni. Ona rosnie jak głupia i już ma nawet owoce. Podlewa ja tylko deszczówką i zrobił wyściółkę, pierzynkę ze skoszonej trawy

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:05, 09 lip 2012

Do góry
wycięłam derenia w kulę, a przy okazji berberys, ognik purpurowy; wszędzie też przycięłam jałowce, bo nie można było przejść nie hacząc o nie

koło domku letniego już porządek, a w lutym i marcu tak było okropnie
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:57, 09 lip 2012

Do góry
mam problem z moją wielką trzmieliną od rodziców - bardzo odchorowala bidulka przeprowadzkę do mnie, zrzucila większość liści i teraz prezentuje sie marnie:

To co zostało żyje, puszcza nowe świeżutkie przyrosty i teraz jestem w kropce co dalej...odbije z tych suchych gałązek? zostawic je czy ściąć? a jak zetnę to od dołu pusci nowe gałęzie??

Na pocieszenie - moja kuchenna królowa, wykopana z ogródka czeka na nowe miejsce do panowania

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:52, 09 lip 2012

Do góry
z powodu gości ogarnęłam bałagan na pergoli!!

widoki z pergoli, dym z ogniska się snuje i tak jak w mgle wszystko

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:49, 09 lip 2012

Do góry
Następnych stronek pełnych roślinek i wesołych życzę gratuluję 100

Ogród w Holandii 13:45, 09 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)

Że robić się nie chciało to ja ich nawet rozumiem, ale wierz mi, z palcem w oku stać by ich było na wynajęcie firmy ogrodniczej, ja o remoncie domu już nie wspomnę. Tutaj ludzie wynajmują ogrodników nawet jak mają 3m żywopłotu do przycięcia na powierzchni 5m2. Nie wszyscy, ale bardzo wielu. A Państwu było po prostu wszystko jedno. Ale masz rację - dzięki temu mam ławeczkę bo porządną to by ze sobą zabrali. I powodzenia z szufladami!
A japoński ogródek wkrótce będzie na tapecie, bo na razie tam jest składowisko i góry ziemi do wywiezienia. ALe wszystko w swoim czasie

Oj to w takim razie czekam na ten kacik - bo na mnie czeka do obsadzenia i zaaranżowania japońska skarpa...mialo być jesienią, będzie raczej wiosną
Idę walczyć z szufladami

A to nie wiedziałam! No to możemy sobie razem projektować Ja na razie mam tylko ogólną koncepcję - ma być oszczędnie i klarownie, spokój, cisza, bez fajerwerków. A jak to się skończy to zobaczymy

U mnie zamysl jest taki

http://www.zengardens.de/japangarten_auf_dachterrasse_7.htm

Tylko muszę w to wkomponować strumyk jakoś i klon palmowy, dodać trochę koloru cebulowymi i karmnikiem...
Ale generalnie mają być różne kule, male i duże, z kosodrzewiny, sosny, trzmieliny,bukszpanu...trawy

Ha,ha! Ja też mam te obrazki skopiowane! I mniej więcej też tak chcę! Nawet kamienie już mam zgromadzone. I górka będzie. ALe czy to się da tak ładnie zrobić to mam obawy. Przede wszystkim szukam ciągle czegoś zamiast mchu bo już wyczytałam, że ma szans, żeby mec się utrzymał. To znaczy trzeba by zatrudnić firmę specjalizującą się w takich aranżacjach, a to sa tutaj bajońskie sumy i w ogóle nei wchodzi w rachubę. Karmnik jest oczywiście na liście, ale chyba będę szła bardziej w żwir. Ale te obrazki to faktycznie fantastyczne!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies