Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 17:32, 04 lip 2012

Do góry
Przez burze od kilku dni mam problem z internetem. Spróbuję wrzucić kilka nowych fotek

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 17:31, 04 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

ja pisałam już dziś chyba "że coś musi być duże" ... piękny kwiat ... prawdziwe damy
Pogaduchy skowronków 17:24, 04 lip 2012

Do góry
wawik napisał(a)
Wczoraj od 19;30 -tej całą godzinę u mnie tłukło białymi kulkami. Dzisiaj ogród wygląda wyścielony kwieciem jak trasa przemarszu proboszcza w Boże ciało.
Innym roślinom też się dostało, ale mamy piękne lato.

U nas było gradobicie około 18
ogród ucierpiał
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 17:23, 04 lip 2012

Do góry
czekałam na kwiaty, przez ten deszcz wymęczona, ale zapowiada się ładnie, tylko nazwę muszę odszukać

a to inna

W cieniu - zacieniona 17:21, 04 lip 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Zakwitają kwiaty Ketmi południowej nazywanej Hibiskusem letnim. Jest rośliną jednoroczną - kwitnie do jesieni.

A mnie ketmia zrobiła niespodziankę! Sialam ją w zeszłym roku ale w tym nie zamierzałam. Ona się rozsiała, nasiona przeleżały przez zimę w ziemi, wykiełkowały i w ten sposób mam ją znów
Ketmia wytwarza sporo nasion i okazuje się, że nie trzeba jej siać w domu, bo daje spory samosiew
Jak zakwitnie pokażę
To prawdziwie miła wiadomość! Mam to samo z szałwią trójbarwną,ale sadzonki są mniejsze chociaż też zaczynają kwitnąć.
W cieniu - zacieniona 17:17, 04 lip 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Zakwitają kwiaty Ketmi południowej nazywanej Hibiskusem letnim. Jest rośliną jednoroczną - kwitnie do jesieni.

A mnie ketmia zrobiła niespodziankę! Sialam ją w zeszłym roku ale w tym nie zamierzałam. Ona się rozsiała, nasiona przeleżały przez zimę w ziemi, wykiełkowały i w ten sposób mam ją znów
Ketmia wytwarza sporo nasion i okazuje się, że nie trzeba jej siać w domu, bo daje spory samosiew
Jak zakwitnie pokażę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 17:15, 04 lip 2012

Do góry
takie dzwonki dostałam od sąsiadki, zbite deszczem po wczorajszej ulewie i umorusane ziemią
W cieniu - zacieniona 17:13, 04 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Piękne, takie jak lubię
W cieniu - zacieniona 17:01, 04 lip 2012

Do góry
Rozrastają się....podzielone wiosną.

...
i moja ulubiona...jej nie przesadzam...i nie dzielę...
...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:54, 04 lip 2012

Do góry
Obcinanie gałęzi brzoskwini złamanej podczas szalejącej wczorajszej burzy:

Pomidorki do góry nogami:

Boróweczki:

Warzywnik po wyciętym bobie i fasolce - już na nowo obsiany i podlany

Rabata w stronę warzywnika - niezawodne liliowce od dawna kwitną Obwódki z bukszpanu jeszcze nie widać

Dalia karłowa też

I agapant pierwszy kwiatuszek rozwinął

Coś złapało mój piękny bukszpanowy stożek
Szkoda że nie zauważyłam od razu grzyb??

Akurat od drugiej strony, gdybym nie podlewała nawozem nie widziałabym
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 16:39, 04 lip 2012

Do góry
dziewczyny ... my tu M ... zwanemu potocznie małż niemal pomnik stawiamy ... a on nikczemnik źle położył olej ... no przyznaję ja naiwna zaufałam i nie nadzorowałam ... dziś jestem po pierwszym seansie "ja - kolana i dechy" (dobrze, że pan F i pan W mnie nie widzieli ) ... docierając cała prawda o fuszerce małża wyszła na jaw (jak widać nie trzeba fachowca czasami i zwykła małżowina wystarczy) ...

jaka ?

otóż albo się wydaje duuużo kasy na zacne drewno i wtedy można sobie myziać olejem bezbarwnym jak siem kce i będzie albo się kupuje mierniutkie drewno i wtedy trzeba włożyć duuużo pracy ...

...nie ma lekko jakieś duuużo być musi ...

... my mamy sosnę i przy całym szacunku dla tegoż rodzaju drewna wymaga ono pieczołowitości i pracy ... zwłaszcza barwiony olej musi być nałożony równymi ruchami gąpeczki - i szybciutko muszą być jednkierunkowo starte nadwyżki ... a małż chyba wczoraj pomroczności jasnej w machaniu łapkami dostał bo to ja dziś szorowałam (na kolanach) to to dalekie było od "równomiernie i jednokierunkowo" ... ja wiem to trwa ... wiem to nudne ... bo deseczek wiele a gąpeczka mała ... wiem bo zawsze to ja olejowałam ...

... deseczki czeka jeszcze mocna runda szorowania ... dopiero potem już uwierzcie mi precyzyjnie i jednokierunkowo położymy drugą warstwę ... a kolorek ... no cóż ... dębowy ... wbrew wczorajszej panice kolor się obronił ...

a ja się przekonałam ... ponownie ... bo już dawno temu zrezygnowałam z kolorowych lakierobejcy ... teraz wiem, że z barwionego oleju tez rezygnuję ... drewno ładniej wygląda gdy barwi się je bejcą ... a na to olej bezbarwny ... to więcej pracy ... za to efekt gwarantowany ... na skróty zawsze wychodzi dalej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:22, 04 lip 2012

Do góry
rozrosły się

tu sadziłam szałwie, zabrakło mi, a potem ulewa

a tu dosadziłam te nowe odmiany kostrzewy i inne trawy

a moja faworytka, ciut żółknie i nie wiem, czy firma ogrodnicza robiąca oprysk na chwasty, nie zahaczyła i o nią
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:08, 04 lip 2012

Do góry
Majeczko - dzięki i zapraszam!!
Irenko - to te same... ale bardzo mi się podobają

Wrzucam fotki:
Rudbekie:

I inne:

Jeżówki chyba wszystkie będą zwykłe... miałam 3 sadzonki w ub roku takich, teraz wszystkie są takie... albo ubiegoroczne sie tak rozrrosły, albo jakoś się pozmieniały? Mutacja? Wzajemne zapylenie?? Może te lepsze odmiany nie przetrwały zimy??

Rabata przed domem - rudbekie pokładły się po wczorajszej burzy... może je jakoś podwiążę?:

I dalej ta sama:

Kiedyś urośnie może wokół niej lawendowa obwódka:

Na razie małe te lawendy... ale moje z siewu ubiegłoroczne już takie:

Nowa ostróżka kwitnie już na całego

Limelight:

Liliowce:

W cieniu - zacieniona 16:06, 04 lip 2012

Do góry
Przyniosłam ze spaceru i postaram się o nie zadbać,posadziłam je w "leśnym kąciku"...

Dziewanna
Różowy łubin
Siedmiopalecznik błotny
Dałam im do towarzystwa krwawnik żółty.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:57, 04 lip 2012

Do góry
A tak to ma wyglądać...w zarysie

Myslę nad taką niesymetryczną rabatą w narożniku...

Nasz przydomowy ogródek 15:53, 04 lip 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Irenko , Boguś , Monika - dziękuję .

Boguś - dzięki za informację co do opieki nad moim nabytkiem . Jak pisałem w Twoim wątku kupiłem takie cóś : jodła koreańska na pniu - Blauer Eskimo . Hi hi - rośnie podobno 1 cm na rok !!!
Ale ładna gadzina jest ( ma średnice 15 cm ).

Gratuluję Zbyszku jest piękna rośnie troszkę szybciej, daj jej grubszego patyka i czekaj do wiosny na nowe przyrosty, a wtedy zobaczysz jej piękno i u Ciebie pozdrawiam.
Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 15:48, 04 lip 2012

Do góry
Może teraz coś będzie widać, marna jestem z rysowania, jak mi się uda m namówić dziś na przygotowanie tego kawałka po lewej to dokładniej zmierze,wogóle jezszcze raz zmierze a fotki wieczorem
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:45, 04 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Jeszcze różyczki zostały...

Większa różanka w pełnym rozkwicie

Sebastian Kneipp

Pomponella - moje oczko w głowie

Cudne... róże mogę podziwiać bez końca
W cieniu - zacieniona 15:45, 04 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Czerwonego przetacznika jeszcze nie widziałam, fajny.Własciwie to on nie całkiem czerwony.
Jest ciemno-różowy.

Jest piękny, kupiłam u Finki
a tę stokrotkę afrykańską masz boską, ja taka chcę
Stokrotki kupiłam wiosną na ryneczku...ale myślę,że jeszcze spotkasz.Miałam też inne,ale tamtym zaszkodziły deszcze a te są niezawodne.

U nas takie ryneczki polikwidowali, a jak starasi coś chcą sprzedać, to ich gonią!!
To są rośliny od ogrodników...tylko w mniejszej ilości.Szkoda,ż e zlikwidowali....
Ogród na górze piasku.... 15:45, 04 lip 2012

Do góry
Jolu, gdzie przepadłaś?
Pokazuj ogród, bo na pewno sporo sie dzieje
serdeczne pozdrowienia ślę, a skoro imieniny były to i kwiatem sypnę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies