Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Marzenia i plany vs. rzeczywistość

paola1a 09:15, 01 sie 2012

butterfly napisał(a)
No turzyce kochana, to temat rzeka - zamawiałam u p. Surowińskich, jeszcze wczesna wiosną, przyszły po dobrych paru miesiącach i kilkudziesięciu mailach ale nie śpieszyło mi się.
Akurat do tych sadzonek nie mam nic (bo na miskanty Morning Light nadal czekam...)

Aaaaaaaaaaaa, czyli ja chyba poszukam innego źródła, zwłaszcza, że coś na temat tej firmy już słyszałam. Życzę, żeby miskanty dotarły
magnolia 12:55, 01 sie 2012

Jestem, jestem.
magnolia 13:02, 01 sie 2012

butterfly napisał(a)
No i myslę nad tymi stożkami i znalazłam im miejsce ale nie wiem czy dobre...

A, i z tego wszystkiego napisałam 3 kule zamiast 3 stożki...

Nie wiem czy one nie będa się gryzły z ta kosodrzewiną i berberysami...

Wprowadziłam też zmiany, które "prawie" już są...

To jest całkiem niezły pomysł.
Myślę jeszcze czy może nie ustawić jednak tych stożków w 1 rodzaju roślin- w żurawkach. Wtedy te 2 stożki stałyby jak stoją tylko ciut szerszej, a trzeci miedzy nimi lekko z przodu. Łapiesz?

Szkoda mi Ciebie jak patrzę ile jeszcze żurawek musisz kupić w to miejsce. Może kup sobie ich kilka , wybierz odmianę zdrową, silną i zrób matecznik. U Sebka możesz zobaczyć że daje się dzielić zurawki z powodzeniem.
Albo podmień te plamę np na bodziesz czerwony ( taka ma nazwę choc kwitnie na różowo)- ma ładne poduchy liści i blade róże z tyłu wzmocni kolorem.Kwitnie długo bardzo.
magnolia 13:10, 01 sie 2012

butterfly napisał(a)
Posadziłam świerki i hortensje.

Porozstawiałam pachysandrę i haconechloa - nie wiem jak ją sadzić.
na czerwono zaznaczyłam mniej więcej tak jak ustawiłam - na niebiesko ustawiłam później, ale już zdjęcia nie zrobiłam bo robiło się ciemno...

Nie jestem pewna ani pierwszego ani drugiego....
Aha, i jeszcze muszę tu wkomponować 3 kule z bukszpanu...

Hmmmm....

Możesz szukać nawiązania do linii bukszpanu- wtedy wyznaczyć linię równolegle do żywopłotu- tak bedzie bardzo fajnie, mocno konsekwentnie, w dużym porządku.
Możesz zrobić jak narysowałaś którąś z tych linii- nie wiem sama która lepsza, raz jedna mi baqrdziej leży, raz druga.
Albo możesz zrobić wg. nowych trendów, choc to najtrudniejsze- wyznaczasz mniej więcej linie równoległa do żywopłotu, a potem trochę to zaburzasz przez wysuniecie plamy hako w bukszpany, przez wsuniecie plamy runianki w hako- wtedy robi się przejście bardziej naturalistyczne, swobodne. Ale to musisz opraowoać w szczególach w realu.
Bukszpany masz 3szt?-
butterfly 16:01, 01 sie 2012

magnolia napisał(a)
Jestem, jestem.

jesteś, jesteś, jak dobrze, że jesteś Magnolio
butterfly 16:10, 01 sie 2012

magnolia napisał(a)

Myślę jeszcze czy może nie ustawić jednak tych stożków w 1 rodzaju roślin- w żurawkach. Wtedy te 2 stożki stałyby jak stoją tylko ciut szerszej, a trzeci miedzy nimi lekko z przodu. Łapiesz?

Czy dobrze zrozumiałam?

To te czarne kółka.
Bo jedna róża 'Heritage to tez jest już poza polem z ostróżkami i obok byłby ten jeden ze stożków.

No żurawek to ja potrzebuję w hurtowych ilościach niestety ale już się przekonałam, że w ilości siła.
Tu i tak w tym roku nie dam rady (raczej finansowo) posadzić.
Znalazłam w moich okolicach gościa, który "produkuje" żurawki (tzn. rozmawiałam z jego ojcem, który nie miał przy sobie nr telefonu - jakas nadzieja jest)

Bodziszek bardzo ładny i można go sadzić w słońcu - fajnie, jest alternatywa

Ale jak pisałam wyżej - to do przemyślenia na przyszły rok

Tess 16:14, 01 sie 2012

Podglądam co jakiś czas Twoje postępy, Beatko.
I podziwiam, szczerze podziwiam, jak systematycznie, z ogromną konsekwencją tworzysz swój ogród. I jak rozważnie (to chyba najbardziej podziwiam)

I uczę się, bardzo dużo się uczę dzięki tym Waszym uwagom i radom

Będę dalej podglądać

Miłego popołudnia
butterfly 16:18, 01 sie 2012

Posadziłam tę część przed łukiem z bukszpanu - super wyszło (co prawda musiałam 2 turzyce podzielić bo akurat dwóch brakło ale nie widać tego - nie wiem jak ja to poprzednio rozstawiłam, że mi pasowało...)

Idę to wysypać korą.

Poustawiam w róznych konfiguracjach runiankę z hacone.
Wiem raczej na pewno, że chcę mieć kule bukszpanowe (tak Magnolio, mam 3 sztuki - raczej w takich samych rozmiarach,chociaż ustawione obok siebie na pewno będą się róznić nieznacznie) w hacone.
Wczoraj w którym wątku Danusia pisała, że w runiance kolor będzie się zlewał.

M. już sie pytał kiedy zaczynam (tzn. dziś, o której godzinie...) to sadzić a ja mu na to, że ta część jeszcze nie nabrała mocy prawnej

Poustawiam, porobie zdjęcia i trzeba bedzie wybrać.
butterfly 16:19, 01 sie 2012

Tess, tobie tez miłego popołudnia życzę
Właśnie oglądam jak sie nierównomiernie opaliłam przy tym sadzeniu dzisiejszym

Zapraszam wieczorkiem na część następną
magnolia 16:24, 01 sie 2012

butterfly napisał(a)

Czy dobrze zrozumiałam?

To te czarne kółka.
Bo jedna róża 'Heritage to tez jest już poza polem z ostróżkami i obok byłby ten jeden ze stożków.

No żurawek to ja potrzebuję w hurtowych ilościach niestety ale już się przekonałam, że w ilości siła.
Tu i tak w tym roku nie dam rady (raczej finansowo) posadzić.
Znalazłam w moich okolicach gościa, który "produkuje" żurawki (tzn. rozmawiałam z jego ojcem, który nie miał przy sobie nr telefonu - jakas nadzieja jest)

Bodziszek bardzo ładny i można go sadzić w słońcu - fajnie, jest alternatywa

Ale jak pisałam wyżej - to do przemyślenia na przyszły rok

Wg mnie tak jest lepiej. To nic że róza wchodzi w różne 'strefy', ale teraz te bukszpany ładnie 'podbijają' rysunek z plam roslin.