Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Lilie - Lilium 11:43, 27 paź 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Bardzo kocham lilie sadzę je przeważnie na wiosnę jakie macie doświadczenie czy może lepiej sadzić jesienią? Jak widać lubią towarzystwo

Witaj
Podobno są różne szkoły, jedni sadzą wiosną inni na jesień, ja osobiście sadzę lilie na jesień. Sadzę koniec września do połowy pażdziernika, żeby miały czas na ukorzenienie się przed zimą. Nakrywam na zimę tylko lilie orientalne, natomiast lilie Azjatyckie i Orienpety pozostają bez okrycia.
Udanych zakupów nowych, ciekawych odmian, oraz radości z pięknych i pachnących kwiatów.
Przesyła Rysiek

Conca,d Or jak zawsze piękna
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:21, 26 paź 2015

Do góry
Jolu, z tym napędem, to tak ostrożnie działam. Dwa sztychy widłami i odpoczynek. Ale wyjątkowa dziś pogoda była. Udało się podziałać. Śpieszę się, bo zaraz spadek temperatury, a ja nie lubię mieć zimnych łapek.

Została mi do przewalenia jeszcze jedna rabatka, Rozrosły się na niej floksy wiechowate, i wyglądu już nie ma. Muszę karczować. Może jutro jeszcze się uda z pogodą? To by było super.

Aniu z Leśnego wzgórza, Jolu, - za komplementy dziękuję, znacie ten cytat z Wesela Wyspiańskiego"? " Trza być w butach na weselu."
To starałam się wnuczce afrontu nie zrobić, chociaż na pazurki lakieru nie dałam.

Mgły miałam w ostatnim tygodniu do przesytu, ale takie siąpiące, a nie urokliwe.
I niech na razie do mnie nie zachodzą. Jeszcze co nieco mam do zrobienia

Azalie wyglądają jak lilie, co nie?
Podwórkowa rehabilitacja 17:41, 26 paź 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Gratki nie ogrodowe przesyłam.

Dzięki wtedy były ze mną lilie, margaretki i róże, dziś też róże w ilości 19 sztuk
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:19, 26 paź 2015

Do góry
HANUŚ
weekend intensywny, ale bardzo udany

WILCZYCA
też mnie zachwyca, ale muszę ją przesadzić, może doczekam kiedyś kwiatów, pachną i takie wyjątkowe są
mam fotkę z dwoma nutkajskimi, widać różnicę w wielkości

AGATA
to rozplenica Little Bunny, ładne, bo małe, ale jak mają więcej wilgoci, są ładniejsze

SYLWIA
byłam
BOGDZIA
a ja jakoś aż tak radykalnie nie podchodzę fakt jest taki, że mam pełno i liści i igieł; gdybym kiedyś to wiedziała, sadziłabym tylko jodły kalifornijskie i daglezję
koniec października, złoto i kwitnące rodki
najwięcej śmiecą tamaryszki, ale postanawiam tego nie grabić, na rabacie niech będzie ściółka

JANA
klony, trawy chyba wszyscy lubiąsadź i ciesz się nimi. Taką wielkość osiągają, u mnie ciut blokowane przez miskanty i lilie i inne rośliny, ale i tak giganty.
Ogród z łezką II 13:48, 25 paź 2015

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale piękne róże jeszcze masz, a co będziesz sadzić w salonowej? Róze może? Pozdrawiam

Na salonowej są dwie róże, jeżówki, orliki, sasanki, lilie...zostało miejsce na niskie dalie. Chyba nic więcej się tam nie zmieści Danusiu. Nie przewiduję więcej róż i mam nadzieję, w nornice mi na razie darują i nie obeżrą następnych krzaków...karmię te gadziny odpowiednio, a one ciągle do mnie przyłażą z pola
Macham
Ogród z łezką II 13:12, 25 paź 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ha,ha. rzeczywiście wczoraj zamknęłam kompa i padłam za to rano Ci dopisuję że jestem pełna podziwu za sprzątanie rabatki pustostan zapełni się szybko jak znam Ciebie i wrzosy u Ciebie fajnie wyglądają. A załadowałaś przy okazji piękne róże, z sentymentem podchodzę do wielkokwiatowych. Pozdrawiam Wyszkoloną na maksa

Cieszę się, że salonową mam już z głowy Jeszcze jedna do przerobienia została, ale to już wczesną wiosną dopiero. Tam będzie trudniej...konwalie się rozpanoszyły, trochę targaniny będzie. I już się o lilie martwię, ile przy okazji się zniszczy

Róże...na prawdę warto je mieć w ogrodzie, do tej pory zdobią.

W mojej dziedzinie nie da się wiedzieć wszystkiego...a szkoda
Lilie - Lilium 20:23, 24 paź 2015

Do góry
Bardzo kocham lilie sadzę je przeważnie na wiosnę jakie macie doświadczenie czy może lepiej sadzić jesienią? Jak widać lubią towarzystwo

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:15, 23 paź 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Cudownie, jak tu można siedzieć w domu, kiedy w ogrodzie tak pięknie główna projektantka mody ogrodowej, jesień w tak piękne kolory ubiera rośliny i drzewa
Życzę Ci Mira jutro słonecznej pogody na to dziubanie i udeptywania małych nóżek, bo to najprzyjemniejsze chwile z takiej pracy w ogrodzie

A dzięki bardzo, jutro mamy w planie ogród i ma być cieplej niż dziś i ładniej, a nóżek nie będzie tym razem

Dzisiaj posadziłam 3 róże i grzebałam się w mokrej glinie nie wiem jak długo ale długo. Poszło mi 1,5 taczki kompostu. Posadziłam też towarzystwo różane bardzo różne i tak się zastanawiam czy dobrze
no ale to przecież nie kwitnie na raz
wladowałam 2 lilie, zurawkę, krwawnika, tulipany, tawułkę i kuklika - a mówią sadzić plamami po kilka a ja uparty detalista jestem
a jeszcze inne są tam

Ogród z łezką II 22:09, 22 paź 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Super spotkanko w superowym towarzystwie Chętnie obejrzałam Wasze uśmiechnięte buźki

Kasiu, dziękuję Ci za odpowiedź w sprawie lilii. Niestety nie rozumiem tych skrótów
ce,
Wiadomo

Ewcia napisz sobie w wyszukiwarce lilie OT i LT, to mieszańce, poczytaj sobie o nich jeżeli Cię interesuje.

Macham
Ogród z łezką II 18:29, 21 paź 2015

Do góry

Długo się zabierałam za przerobienie salonowej, ale zięciuś mnie zmobilizował i na początku października, przy bardzo sprzyjającej pogodzie wreszcie zrobiliśmy. Tydzień wcześniej wykopałam wszystkie dalie, zaczęło wyglądać smutno...potem zaczęłam ścinać byliny i róże. M położył jakieś folie...

Środka nie ruszaliśmy, berberysy i lilie między nimi zostały, ale i tak trochę wykopywania było. Na tych dwóch kawałkach wykopaliśmy wiadro lilii...kiedy się toto okociło aż tak...wywlekliśmy żywopłocik buksikowy i już całkiem pusto się zrobiło

Potem zaczęliśmy wkopywać róże, buksy, trzmieliny, piwonie, orliki, jeżówki (o nie się boję...Ania rzeszowska mówiła, że nie lubią jak się je rusza), sasanki i lilie...nic nie widać, znaczy się efekt tej roboty żaden. W dziury wiosną pójdą średniej wielkości dalie, wysokich już tu nie dam. To rabata na drenażu i w czasie suszy te wielkie dalie to raczej straszą niż zdobią.

Jak przytnę buksy wiosną i wylezie znacznie ponad ziemię to co tam jest może lepiej będzie...na razie specjalnie na tej rabacie wzroku nie zatrzymuję
Osiedlowy ogródek 21:33, 20 paź 2015

Do góry
Witam.

Mam na imię Renata.

Od dwóch tygodni jestem posiadaczką osiedlowego ogródka o powierzcni 170 m2
(17,2 m x 10,60 m)
Ogródek od strony wschodniej i południowej jest ogrodzony siatką. Po stronie południowej bardzo blisko za ogrodzeniem są posadzone krzewy chyba śnieguliczka, obecnie przycięte do wysokości siatki oraz dosyć geste drzewa, które dość mocno zacieniają połowę ogródka.
Po lewej stronie rośnie żywopłot chyba ligustr, który chciałabym zostawić, jako osłonę od balkonów w bloku i za nim aż do dużego bukszpanu zrobić rabatę bylinową i kulki z bukszpanu, tawuły, thuji Danica.
Chciałabym czymś zasłonić "gołą" siatkę od strony chodnika, nie miałby to być gęsty żywopłot, myślałam o Hortensjach Lime Light, Miskantach Variegatus i nie wiem z czym je połączyć.
W narożniku gdzie rośnie żywopłot, pod modrzewiem jest zaciszne słoneczne miejsce na mały kącik wypoczynkowy (leżaki lub meble z palet albo ławeczkę)
Nie mogę się zdecydować, czy miałaby tam być nawierzchnia żwirowa, z płyt chodnikowych, czy trawnik.
Myślałam też o małym warzywniku, maksymalnie dwie skrzynie
Mam juz kupione rośliny:
Hortensje Lime Light, Hortensje ogrodowe różowe i białe, miskanty variegatus 3 szt trawę red baron 8szt żurawki, hosty August moon, minute man, zielone z białym środkiem-nie znam nazwy, tawułę gold mo thuja reingold 1 szt, thuje Danica 2 szt, cis pospolity Elegantissima 1 szt, szałwię omszoną 3 szt, piwonia różowa 1 szt, róża rabatowa Tom Tom 5 szt, jeżówki różowe, rudbekie, zawciąg nadmorski, skalnica arendsa różowa
liliowce stella d oro
lilie orientalne białe 3 szt
Dużo tulipanów w kolorach biały odcienie różu, fioletu, żólci, narcyze, szafirki
Będę wdzięczna za wszelką pomoc w rozplanowaniu rabat.
Pozdrawiam.
Od nowa ... na przekór wszystkim 08:49, 20 paź 2015

Do góry
Basilikum napisał(a)
jak posadzisz roze w kajaku to Lilie wodne pasuja

sernik Taki bialy, ze wyglada jak nie sernik a steropian

nie mam kajaka, a serniczek puszysty, tylko spód do dupy
Od nowa ... na przekór wszystkim 08:45, 20 paź 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
O kurka, ale pyszności u Ciebie
Lilie, ale wodne?

nie wodne, zwykłe, no ładnie kwitną
Od nowa ... na przekór wszystkim 07:11, 20 paź 2015

Do góry
iwka napisał(a)
no właśnie też mi się nie widzi, ale muszę gdzieś lilie wsadzić, miejsca nie mam
wsadź w kosz i po kłopocie
Od nowa ... na przekór wszystkim 06:22, 20 paź 2015

Do góry
jak posadzisz roze w kajaku to Lilie wodne pasuja

sernik Taki bialy, ze wyglada jak nie sernik a steropian
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:52, 19 paź 2015

Do góry
O kurka, ale pyszności u Ciebie
Lilie, ale wodne?
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:07, 19 paź 2015

Do góry
Olili napisał(a)

Hmmmmm nie wiem
no właśnie też mi się nie widzi, ale muszę gdzieś lilie wsadzić, miejsca nie mam
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:02, 19 paź 2015

Do góry
iwka napisał(a)
czy lilie pasują przy różach?

Hmmmmm nie wiem
Od nowa ... na przekór wszystkim 21:58, 19 paź 2015

Do góry
czy lilie pasują przy różach?
Do raju daleko - u Ewy 21:21, 19 paź 2015

Do góry
Ewcia...trzymam kciuki!!!

I najpierw przepraszam, że tak późno Ci odpowiadam na temat lilii, ale nie było mnie na forum.

Lilie warto mieć różne, w różnych porach kwitną. Najpierw azjatyckie, potem OT, LT, orientalne. Te pierwsze nie pachną, ostatnie mogą przemarznąć.
Ja nowe kupuję i sadzę wiosną, ale jesienią też można.

Ogromne buziaki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies